Project

Entree Brussels Airport getransformeerd tot groene foyer

Brussels Airport is een van de drukste luchthavens van Europa, met meer dan 25.000 passagiers per dag. The Curb is het toegangsplein en verbindt alle parkeergarages met de vertrekhal. Vroeger was het de drop-off zone en het infrastructurele hart van het complex. Nadat de luchthaven het doelwit was van een terroristische aanslag in 2016, werd besloten het entreegebied autovrij te maken.

De lineaire kiss-and-ridezone tussen de parkeergarages en de vertrekhal werd daardoor een kale en ongedefinieerde ruimte. Felixx ontwierp het toegangsplein als groene foyer. Grijsen maakte verplaatsbare en modulaire plantbakken voor tientallen bomen en weelderige beplanting. Daardoor kan de inrichting steeds worden afgestemd op de lopende transformaties van het gehele luchthavencomplex. 

Tijdelijke installatie 

De komende jaren zal het gebied rond de Curb worden herontwikkeld om het Masterplan van Brussels Airport 2040 te realiseren. Het toegangsplein is echter zeer bepalend in de beleving van alle bezoekers van de luchthaven. De foyer is daarom een tijdelijke installatie, die een aangename beleving borgt van het entreegebied tijdens deze transformatieperiode.  


De oriëntatie van het gebied is veranderd: van lineaire infrastructuur tussen de parkeergebouwen en de vertrekhal, naar een plein dat beide zijden verbindt. Een geschilderd vloerpatroon van witte en grijze lijnen verbindt letterlijk de ingangen van de garages met die van de hal. Om de ingangen van de gebouwen aan beide zijden te markeren, wordt het lineaire patroon strategisch verstoord door geschaalde en gedraaide logo's van Brussels Airport. Binnen de donkere stroken worden bakken met weelderige vegetatie geplaatst. Ze begeleiden passagiers op natuurlijke wijze
, terwijl ze aangename verblijfplaatsen creëren. 

Maatwerk 

Omwille van het tijdelijke karaktermaximaliseert het project circulair hergebruik van de toegepaste elementen. De plantstroken zijn opgebouwd uit 100 modulaire en verplaatsbare bakken, ontworpen en op maat gemaakt door Grijsen. De strips hebben verschillende lengtes en hoogtes, om ideale omstandigheden te bieden voor een grote diversiteit aan vegetatie. Zoontjens Boomprojecten zorgde voor een verscheidenheid aan kruiden en struiken, gecombineerd met 35 verschillende soorten bomen. Ze creëren een verzameling kleine ecosystemen op het plein, waardoor de biodiversiteit in een harde en infrastructurele omgeving wordt gestimuleerd. 


Dit artikel verschijnt in Straatbeeld 06/2019, dat rond 20 december bij u op de mat ligt. 
 

Deel dit artikel