Project

Door inwoners gekozen marktplein in Ede feestelijk geopend

Het vernieuwde marktplein in Ede is 7 juli feestelijk geopend door burgemeester Verhulst en wethouder Vreugdenhil. Het ontwerp, 'van marktplein naar overtuin', van Hosper in samenwerking met SmitsRInsma kreeg de meeste stemmen van de Edese inwoners. Hun stem was bepalend in de uiteindelijke keuze van het ontwerp

In het verleden had het centrum een groen en dorps karakter. Grote bomen en hagen waren kenmerkend voor het plein. Dit historische groene karakter is de inspiratie voor de vernieuwing van het Marktplein. Er zijn nieuwe en eigentijdse overtuinen met hagen en bomen geïntroduceerd. Deze verwijzen met hun lommerrijke karakter en hun recreatieve functie naar de overtuin van het voormalige hotel ‘Hof van Gelderland'.

Plein in samenspraak met inwoners

De gemeente Ede en stichting DOE hebben bij de Edese bewoners ideeën opgehaald voor de herinrichting van het Marktplein. Vervolgens is een prijsvraag uitgeschreven om deze ideeën te vertalen in een ontwerp. Deze prijsvraag bestond uit drie rondes, waarbij de stemmen van de Edese bevolking bepalend waren. De bevolking van Ede heeft op deze manier haar eigen plein gekozen. Het plein moet weer een gezellige ontmoetingsplek worden. Er zijn speelplekken voor kinderen, een open pleinvloer voor markten en evenementen en beschutte groene overtuinen met terrassen. 


Het ontwerp

Op het plein zijn waterspuitertjes aangelegd, die vooral door kinderen veel gebruikt zullen gaan worden. Dit zorgt voor extra 'reuring' op het plein. De bestaande kiosken en een nieuwe kiosk, zijn meegenomen in het ontwerp van de overtuinen. Ze hebben beschutte terrassen gekregen die op de zon liggen. De gevelverlichting van de bestaande bebouwing aan het Marktplein is gehandhaafd. De nieuwe bomen worden sfeervol aangelicht. Er zijn sfeerlichtjes in de pleinvloer bij de waterspuitertjes gemaakt, waarmee het plein ook 's avonds gezellig aandoet.

De overtuinen liggen iets verhoogd en worden omringd door hagen. De bomen staan precies op de kolommen van de parkeergarage, zodat de bestaande constructie ze kan dragen. De overtuinen openen zich naar het midden van het plein met hagen, plantenborders en lange zitranden. Vanaf deze zitranden is er fraai zicht op de andere overtuinen, het plein en de kerk.


Reeks van groene ruimtes

Met de overtuinen ontstaat een reeks van groene ruimtes; van de Veluwe via het Stadspark en het Oude Kerkplein naar het Marktplein. Grote bomen zorgen voor een aangename ruimtewerking. De beplanting vermindert de wind en zo ontstaan beschutte, zonnige verblijfsplekken. De vele doorgangen tussen de overtuinen zorgen voor uitnodigende verbindingen tussen het Marktplein en de aangrenzende straten. Het Marktplein is hiermee een groen dorpsplein: een gezellige plek voor ontmoeting en activiteit.

Deel dit artikel