Project

Binnen- en buitenkant van Station Arnhem vormen iconisch geheel

Voor de buitenruimte van station Arnhem is een bestaand armatuur van Modernista zodanig gemodificeerd dat het perfect past bij het beeld dat men voor ogen had bij het ontwerpen van dit gebied.

In de 19de eeuw werden stations nog buiten of aan de rand van de stad gebouwd. Later kregen stations een meer centrale ligging, maar was het stationsgebied niet het meest representatieve deel van een stad. De laatste tien jaar zijn stations een elementair deel geworden van het stedenbouwkundig ontwerp van de stad. Een aantrekkelijk station heeft een symboolwerking en kan een stad markeren. Mooie voorbeelden hiervan zijn het Centraal Station van Rotterdam, Delft en zeker ook het nieuwe station van de stad Arnhem.
 

Strakke en platte vormgeving

UN Studio heeft het futuristische station ontworpen en heeft voor het ontwerp van de buitenruimte de hulp ingeroepen van Bureau B+B. Voor het specifieke element verlichting is vervolgens een beroep gedaan op Iris Dijkstra van Atelier LEK. Modernista heeft samen met Atelier LEK het armatuur Lined van Setga dusdaning gemodificeerd dat het exact aansluit bij het beeld dat men voor ogen had bij het station. Het armatuur Lined is geplaatst op de Nieuwe Stationsweg. Deze weg leidt voetgangers, bussen en taxi’s naar het nieuwe station. De strakke en extreem platte vormgeving van het armatuur sluit mooi aan bij de moderne uitstraling van het station en het stationsgebied.

 

De Lined is een bijzonder plat armatuur, waarbij de driver in de uithouder geplaatst is. Het armatuur zelf is geheel stof- en waterdicht (IP68) en gevuld met argon om alle lucht en daarmee condens buiten te sluiten. Dit gepatenteerde system (APS®) is een unieke innovatie in de wereld van de openbare verlichting.

Deel dit artikel