Project

Makassarplein Amsterdam Oost, een plein voor ontmoeting

“Het Makassarplein vormt een middelpunt in de wijk. Een plein dat kan uitgroeien tot huiskamer van de buurt. De uitvoering, hoewel sober en doelmatig, zorgt voor meer sociale samenhang, betrokkenheid en veiligheid. En dat is hard nodig.” Aldus stadsdeelwethouder Nevin Özütok van Amsterdam Oost.

De Indische Buurt in Amsterdam Oost dateert van de vroege 20e eeuw. De straatnamen zijn vernoemd naar de eilanden van de vroegere kolonie Nederlands-Indië. De Indische Buurt is etnisch zeer divers, er worden naar schatting 100 talen gesproken. Van alle Amsterdamse stadswijken wordt hier het grootste aantal sociale huurwoningen omgezet naar koopwoningen. De upgrading wordt ook zichtbaar in de recente opening van een hippe jeugdherberg, een promenade met cafés en terrassen, een conferentiecentrum en een mediterrane winkelboulevard.

Wensen voor ondergeschoven kindje 

In de wijkontwikkeling bleef het Makkassarplein een ondergeschoven kindje. Het verscholen plein werd omringd door woningen. Een groot deel was een anonieme stenen vlakte. De sfeer fluctueerde: overdag kinderen en moeders, ’s avonds hangjongeren. In 2012 begonnen inspraakrondes met bewoners. Het wensenpakket draaide om meer overzicht en een open karakter. De verlanglijst omvatte ook een centraal punt, zoals een fontein. En met dat centrale punt komen we tot de essentie: de bewoners wensten vooral méér mogelijkheden om elkaar te ontmoeten. Met speel- en sportvoorzieningen, picknicktafels, een terras en zitplekken.


Nieuwe energie 

Gemeentelijke ambities en wensen van de bewoners komen samen in een groene, intieme setting. Tot 55% regelbare verlichting vermindert stroom en vermeerdert de perceptie van veiligheid. De vraag naar groen met meer belevings- en gebruikswaarde leidt tot ingetogen plantvakken met grassen en vaste planten. Fruitbomen zorgen voor schaduw rond de picknicktafels. Sportvelden en een speelplaats geven het plein letterlijk en figuurlijk nieuwe energie.

Kleurenpalet bestrating 

Voor het kwalitatief-doelmatig opwaarderen werd gekozen voor gebakken bestrating van Wienerberger. Geselecteerd werd een mix van de dikformaten Ruston en Auraton. Ruston (paars en rood) refereert aan authentiek en natuurlijk. Auraton (geel, rood en bruin) is meer gezellig en speels. Zoals het plein in de nieuwe opzet was bedoeld. Het kleurenpalet van de bestrating sluit daarbij zeer fraai aan bij de bestaande stedelijke context.


Deel dit artikel