Project

Herbestemming Piushaven Tilburg

Onder het motto 'Levend Podium van Tilburg' transformeert de gemeente de voormalige industriële Piushaven tot een veelzijdig woonwerkgebied. Lokale stratenmakerij Broeren heeft, met onderaannemer van Besouw Metaal, zorg gedragen voor de herinrichting van het straatbeeld.

Herbestemming Piushaven Tilburg

In 2020 moeten er 1.600 nieuwe woningen aan het water zijn gebouwd en moet het AaBe-complex, voormalig industrieel erfgoed en deels rijksmonument, een eigentijds retailpark zijn geworden met veel ruimte voor werken en recreëren. Met een havenpark van anderhalve kilometer langs de oevers wordt de Piushaven het natuurlijke hart van de stad. De gemeente Tilburg is voor de herinrichting van het straatbeeld in de haven de samenwerking aangegaan met stratenmakerij Broeren uit Tilburg, met als onder aannemer van Besouw Metaal.

Het Havenpark

Het ontwerp van het Havenpark richt zich op het versterken van de relatie van de leefomgeving met het water en de haven. Recreatieboten en oude binnenvaartschepen creëren een sfeer van een haven in 'ruststand'. De groene, ecologische oevers versterken dat gevoel. Het Havenpark is met een lengte van 1420 meter en een breedte van 35 meter een element van formaat in Tilburg.

Parkprofielen

Het Havenpark kent drie parkprofielen: de parkkade, de parkweg en het parkerf. De parkkade is een aangename verblijfsplek rondom de haven met historische binnenvaartschepen. Passend bij een haven is op de parkkade gekozen voor een verharding van granieten kinderkoppen. Aan de haven komen verschillende horecagelegenheden met terrassen.

Boomspiegels met gebonden granulaat

De combinatie van hoge wortelgroei met het gekozen straatwerk maakte de toepassing van normale boomroosters onmogelijk. In samenspraak met van Besouw Metaal is gekozen voor een geborstelde RVS koker met een robuuste uitstraling. Deze RVS boomspiegels zijn onderhoudsarm en zo vervaardigd dat ze aansluiten op de glooiing van de kinderkopjes. Binnen de opsluitrand is een Infra Elast gebruikt. Dit gebonden granulaat is waterdoorlatend en geeft de bomen optimale groeiomstandigheden, zonder losse grond of steentjes die buiten de opsluitrand kunnen raken en dan het straatbeeld vervuilen.

Europese subsidie

Als onderdeel van een Europees programma gericht op het revitaliseren van industriehavens, heeft de Piushaven subsidie gekregen van Interreg Vlaanderen Nederland. Als blijvende herinnering aan de Europese subsidie heeft Van Besouw Metaal een plaquette vervaardigd met teksten en afbeeldingen in het metaal gefreesd. 

Deel dit artikel