Project

Natte kelders in Borne verleden tijd

Met een goede afwatering is wateroverlast in Borne een halt toegeroepen.

Bewoners van de wijk Wensink-Noord in het Overijsselse Borne hadden regelmatig te maken met ondergelopen kelders en kruipruimten na een forse regenbui. Reden voor de gemeente om maatregelen te treffen.

 

Namens de gemeente was Jos Immerman betrokken bij het project om de wateroverlast te verhelpen. “Met stortbuien kwam het inderdaad regelmatig voor dat kelders onder water kwamen te staan. Hiermee hebben we zelfs een aantal keer het nieuws gehaald”, herinnert Immerman zich.  De hoogste tijd dus om er iets aan te doen.

 

Overtollig regenwater  

De oplossing bestaat deels uit een ondergrondse betonnen waterberging van 600 kuub. Overtollig regenwater wordt hierin opgevangen. TWEBO Leidingsystemen uit Enschede werd gevraagd om te zorgen voor lijngoten die het water naar de waterberging transporteren. Arjan Brouwer van het Twentse bedrijf adviseerde de gemeente gebruik te maken van MEARIN lijngoten van MEA Water Management. “Omdat de goten in een straat liggen moest er wel gewoon verkeer overheen kunnen rijden. Ook zwaar verkeer, als vuilniswagens en vrachtauto’s.” De MEARIN lijngoten zijn gemaakt uit Sheet Moulding Compound, een glasvezelversterkt polyester, en zijn daarmee, door de hoge buigtreksterkte, zelfs sterker dan (polymeer)beton. De kans op breuk is dan ook nihil. “Ze zijn ook nog eens erg licht, arbotechnisch is dat natuurlijk gunstig”, vertelt Brouwer. De goten kunnen zonder hulpmiddelen verwerkt worden. Dat scheelt in de kosten en in tijd. Verkeershinder door opengebroken straten wordt hierdoor tot een minimum beperkt. 

Goten hittebestendig

Naast dat de goten sterk en licht van gewicht hebben ze nog meer voordelen. Omdat de goten hittebestendig zijn, is het mogelijk ze direct in asfalt aan te brengen. Door het gladde oppervlak zijn ze eenvoudig te reinigen en bovendien zijn ze goed bestand tegen agressieve chemicaliën.

 

Bij zware regenval wordt het water, dat niet verwerkt kan worden door het riool, door de lijngoten afgevoerd naar de waterberging. “Water dat anders op straat zou blijven staan en naar de kelders zou lopen”, aldus Jos Immerman. Hij is te spreken over de toegepaste producten. “Financieel was het voor ons prima te doen. En het zijn mooie, strakke goten.”

 

Het belangrijkste is natuurlijk dat de wateroverlast in Wensink-Noord werd opgelost. Is dat gelukt? “Onlangs heeft het weer heel hard geregend”, vertelt Immerman. “En toen is alles goed gegaan. De bewoners zijn er dan ook erg blij mee.”

 

 

 

Deel dit artikel