Project

Speeleilanden ArchiSpel in Spaarndam

Aan de rand van Spaarndam is afgelopen jaar activiteitenplek ArchiSpel gerealiseerd. NOV’82 Architecten ontwierp de plek met een divers aanbod van spel, ontdekking en ontmoeting, voor een door de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude uitgeschreven prijsvraag. 

Speeleilanden ArchiSpel in Spaarndam

Met de prijsvraag wilden de gemeenten jonge architecten de kans te geven om een project te realiseren op het 7200 m2 grote terrein. Begin 2010 werd het ontwerp van NOV’82 Architecten verkozen tot de winnaar van deze prijsvraag. Redenen waren onder meer de goede integratie in de omgeving, het groene karakter dat bijdraagt aan de groene buffer die Spaarndam inneemt tussen Haarlem en Amsterdam en het zeer flexibele en herkenbare ontwerp voor alle doelgroepen.

Speeleilanden


De ovaal-vormige eilanden in ArchiSpel bieden elk een andere speelmogelijkheid en hebben zo ook ieder hun eigen kleurrijke uitstraling en uitdagingen. Samen vormen zij een eilandengroep van spellen: een ArchiSpel. De eilanden zijn met elkaar verbonden door een 'vaarroute' van betonplaten die tezamen het ontdekkingsparcours vormen. De speelroute is sober van kleur. De plaatsing en het grote formaat van de platen zorgen voor een speels, stoer en robuust karakter.

Jungle en groen karakter

Om aansluiting met de groene omgeving te vinden is een landschappelijk invulling gegeven aan ArchiSpel, waarbij het groene karakter voorop staat. De restruimte tussen de eilanden en ontdekkingsparcours is gevuld met ‘jungle’; een gebied waar veel groene beplanting aanwezig is en mogelijkheden zijn om te onderzoeken, te klimmen en te klauteren. Daarnaast is aan de achterzijde van de ruimte, die grenst aan het omliggende polderlandschap, minder verlichting aanwezig waardoor geen lichtvervuiling optreedt.

Voor alle doelgroepen

De verschillende speelmogelijkheden voor diverse leeftijden en zowel jongens en meisjes zijn gefaciliteerd op de eilanden die elk anders zijn ingericht wat betreft kleur, ondergrond en inrichting. Voor de jongsten is er bijvoorbeeld het fantasieland en de jungle, voor de jongeren het skateveld en de JOP - jongeren ontmoetingsplek - en voor de ouderen schaakplekken en banken.

JOP

De JOP, een tegen weer en wind beschutte plek met een open karakter is uitgevoerd als een speelse stapeling betonblokken met verschillende afmetingen. Voor het ovaalvormige dak zijn roestige damwandprofielen toegepast. Het resultaat is een robuust en speels onderkomen.

Betrokken jongeren

Bij de prijsvraag mocht de plaatselijke jeugd al van zich laten horen door een stem uit te brengen, maar ook tijdens de uitvoering is de plaatselijke basisschooljeugd betrokken geweest door te helpen bij het aanbrengen van de beplanting in het plan.  

Deel dit artikel