Boosheid of betrokkenheid?

dinsdag 30 mei 2023

Foto: Shutterstock

Ruimtelijke ontwikkeling stuit vaak op veel weerstand van omwonenden. Hoe ga je om met boze bewoners? Het is de kunst om boosheid te herkennen als betrokkenheid.

Een ruimtelijke ontwikkeling betekent bijna definitie dat er iets verandert. Of het nu gaat om woningbouw, windmolens, datacentra, waterberging, biodiversiteit en zonnevelden. Of om speeltuintjes, voetbalkooien en padelbanen. De bewoners die daar helemaal niet om gevraagd hebben, zien het in hun omgeving verschijnen. “Het gevolg is weerstand, maatschappelijk tumult en protest. En dan is er ook nog een dalend vertrouwen in de overheid en staan gemeente en omwonenden vaker tegenover dan naast elkaar”, weten Mark Verhijde en Nanneke van der Heijden van Beter in Burgerparticipatie. Zij hebben veel ervaring met het begeleiden van participatieprocessen. “Het is geen wonder dat je daar ook boze bewoners aantreft”, vinden ze. 

Aandacht voor boosheid

Verhijde en Van der Heijden benoemen verschillende oorzaken voor die boosheid: oprechte verontwaardiging om wat verdwijnt, verdriet om wat verandert of grote teleurstelling over de uitkomst. “Wat de reden ook is, in je participatieproces moet je er aandacht voor hebben”, aldus Verhijde en Van der Heijden. “De inhoud komt namelijk niet aan bod zolang emoties het proces blokkeren.”

Open houding en oprechte interesse

Het is belangrijk om boze bewoners te zien als betrokken bewoners en op die betrokkenheid aan te spreken. Hoe je dat doet, vertellen Verhijde en Van der Heijden tijdens de Masterclass Slagvaardige Participatie. “Je leert dan wat de basis  is voor goed gesprek met bewoners, ook boze bewoners. Die basis bestaat uit een open houding en een oprechte interesse in wat bewoners te zeggen te hebben én wat daarachter zit. Ook een mening uit boosheid kan een project verrijken. Het is daarom belangrijk om eigen aannames opzij te zetten en aandacht te besteden aan wat mensen dwars zit. Daarbij kun je ook altijd de groep om hulp vragen. Zo kom je, samen met alle betrokkenen, verder met je participatieproces.”  

Stakeholders

Wat als andere stakeholders bezwaren hebben bij je plannen of zelfs boos zijn? “Zeker kunnen stakeholders ook boos zijn. In de participatiefase ga je daarom in gesprek met elkaar om te kijken waar de pijn zit en hoe je er uit kunt komen. Gemeenten hebben vaak vaste overlegstructuren met stakeholders zoals woningcorporaties, scholen of verenigingen waar ze deze issues kunnen bespreken.” Bang voor zwaarder geschut hoef je in deze fase nog niet te zijn. “Advocaten komen vaak pas om de hoek kijken bij de formele procedures. Dat is doorgaans nog niet het geval bij de participatie maar pas daarna, bij bezwaar en beroep.” In een ideale situatie voorkom je natuurlijk met een goed participatieproces dat het zover komt.

Masterclass Slagvaardige Participatie

Ook leren hoe je omgaat met boze bewoners? Op 29 juni geven Mark Verhijde en Nanneke van der Heijden de Masterclass Slagvaardige Participatie bij ruimtelijke initiatieven. Een masterclass gericht op bouwers, projectleiders, ontwikkelaars, aannemers, architecten, stedenbouwkundigen. Je leert onder meer hoe je de Omgevingsdialoog vormgeeft. Kijk hier voor meer informatie en aanmelden.
 

Meer artikelen met dit thema

rerer
descriptionArtikel

Focus op: exposanten Vakbeurs Openbare Ruimte uitgelicht

22 sep om 11:31 uur
Op 27 en 28 september vindt de Vakbeurs Openbare Ruimte plaats in de Utrechtse Jaarbeurs. Tijdens de beurs zijn…
Lees verder »
flash_onNieuws

Meer deelbakfietsen en een proef met 'virtuele hubs' in Utrecht

18 jul om 11:56 uur

In het afgelopen jaar waren deelbakfietsen een succes in Utrecht: ze werden minimaal één keer per dag gebruikt…

Lees verder »
flash_onNieuws

Amsterdam plant 11.500 extra deelauto's om stadsruimte te ontlasten

17 jul om 09:58 uur

Met een verwachte bevolking van 1 miljoen inwoners in 2030 groeit Amsterdam gestaag. Deze groei brengt een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Regie houden op het participatieproces

2 jun om 08:48 uur

Een participatieproces is een reis, met vele afslagen en ontmoetingen. Hoe zorg je dat je bij je eindbestemming…

Lees verder »
descriptionArtikel

De Omgevingsdialoog: Hoe dan?

26 mei om 15:59 uur

De Omgevingsdialoog is een overleg tussen de initiatiefnemer van een ruimtelijk plan…

Lees verder »
descriptionArtikel

Smart City: ‘de trein is nog niet in volle gang’ 

4 mei om 14:07 uur
Wanneer is een stad slim? Hebben we de voordelen die een slimme openbare ruimte ons kan bieden goed in beeld of…
Lees verder »
descriptionArtikel

Slimme looproute helpt mensen met dementie naar Gorinchems winkelcentrum

6 apr om 18:32 uur
Hoe kun je mensen met dementie een handje helpen om zich zelfstandig in de openbare ruimte te begeven? Gorinchem…
Lees verder »
flash_onNieuws

Meer inzet gemeenten gevraagd voor een veilige openbare sportomgeving

5 apr om 11:07 uur
Ruim de helft van de gemeenten richt de openbare ruimte zo in dat mensen daar veilig kunnen sporten en bewegen.…
Lees verder »