Beheersystematiek Openbare Ruimte uitgebreid met Civiele Constructies
De BS-OR beschrijft alle fasen en facetten van assetmanagement, zodat beheerders uniform kunnen werken en betere keuzes kunnen maken. Naast Verhardingen en Groen is er nu dus ook een systematiek voor kunstwerken.
Vertalen naar dagelijkse praktijk
Vertegenwoordigers van ingenieursbureaus en opdrachtgevers werkten de afgelopen jaren aan de aanbeveling. Marc van der Elzen, namens CROW betrokken bij de totstandkoming, verwacht veel van de nieuwe systematiek: "Beheerders hebben hiermee de handvatten voor een gestructureerde werkwijze. Ze kunnen nu strategische keuzes van bestuurders makkelijker vertalen naar de dagelijkse praktijk. Uiteindelijk zorgt de systematiek ook voor meer eenduidigheid, omdat decentrale overheden nu nog veel hun eigen werkwijze aanhouden. Deze systematiek draagt volgens mij dus ook bij aan het voorkomen van kapitaalvernietiging en faalkosten."
Er is geen nieuwe kennis ontwikkeld voor de nieuwe systematiek. "We hebben vooral de verschillende stappen in het assetmanagement proces uiteengerafeld. De basis vormt de NEN ISO 55000 en we hebben alle relevante handreikingen voor het beheren van kunstwerken meegenomen. De Beheersystematiek Kunstwerken is bovendien een levend document. We kiezen daarom voor een online model waarin we nieuwe toepassingen en technische ontwikkelingen makkelijk kunnen toevoegen.”
Beter benutten gemeenschapsgeld
Emile Hoogterp van Ingenieursbureau Westenberg en voorzitter van de commissie die aan de verandering van de systematiek werkte, is tevreden over wat er is opgeleverd: "We hebben iets moois ontwikkeld. Deze beheersystematiek vergroot de duidelijkheid en verbetert daarmee de kwaliteit van het beheer van kunstwerken. Dat zorgt uiteindelijk ook voor beter benutten van gemeenschapsgeld. Daarom hoop ik dat beheerders deze systematiek zoveel mogelijk gaan gebruiken. De systematiek is gereed, nu is het zaak dat we de boer opgaan om beheerders te overtuigen van de voordelen.”
Mark Groot van Ingenieursbureau Westenberg schreef de teksten voor de systematiek en is overtuigd van die voordelen. “Gemeenteraden en provincies stellen steeds hogere eisen aan het assetmanagement. Beheerders vertalen die wensen in beheer- of beleidsplannen die de gemeenteraden vervolgens moeten goedkeuren. Met deze beheersystematiek maak je makkelijker de juiste keuzes én kun je die beter onderbouwen.”
Bron: CROW
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
CROW publiceert Verkenning zebrapaden
17 nov om 14:17 uurGemeenten hanteren verschillende uitgangspunten voor het toepassen van voetgangersoversteekplaatsen. Rond…
Leidse bruggen krijgen oorspronkelijke kleur terug
20 okt om 11:58 uurDe brugleuningen in de binnenstad van Leiden krijgen hun oorspronkelijke kleur terug. De leuningen zijn nog wit…
Almere wil plaatsing elektrische laadpalen versnellen
5 okt om 13:55 uurOm te kunnen voldoen aan de de toename van de vraag naar elektrisch rijden zet Almere in op een versnelling…
Ledsignalering in de weg laten voetganger en fietser veilig oversteken
26 sep om 13:59 uurVeilig oversteken is voor elke weggebruiker van essentieel belang, maar vooral voor fietsers en voetgangers is…
Statiegeld: een oplossing met een nieuw probleem voor openbare ruimtes
18 sep om 17:16 uurEen ironische twist in het statiegeldverhaal: wat bedoeld was om de straten schoner te maken, leidt nu tot…
Terrassen worden groter: wat doet dit met de stad?
6 sep om 12:12 uurDe trend van grotere terrassen in steden is in opmars. Steeds meer horecagelegenheden breiden hun buitenruimtes…
Via digiborden bindt Amsterdam de strijd aan met lawaaierige weggebruiker
16 aug om 13:36 uurJe zit net aan de koffie op je balkon of in de tuin, tot die koffie bijna in je schoot belandt: een motorfites…