West End Square in Dallas brengt boeiende balans tussen geschiedenis, innovatie en natuur

vrijdag 8 december 2023

Het West End Historic District in Dallas (VS), ooit een buurt met oude pakhuizen en fabrieken, is nu een levendige wijk met nieuwbouw en een groot aantal creatieve bedrijven. De gebiedstransformatie heeft het industriële karakter van de wijk behouden en trekt vele nieuwe bewoners en bezoekers uit het nabijgelegen stadscentrum. Middelpunt van deze dynamische omgeving is West End Square, een modern stadspark naar ontwerp van het gerenommeerde internationale ontwerpbureau James Corner Field Operations (JCFO). Het park combineert op baanbrekende wijze technologie, natuur en architectuur: een voorbeeld van innovatie in de openbare ruimte en tegelijkertijd een eerbetoon aan de lokale geschiedenis.

Voor het ontwerp werkte JCFO nauw samen met Parks for Downtown Dallas en de afdeling Parks and Recreation van de stad. Het terrein, voorheen een parkeerplaats, heeft een rechthoekige omkadering. Waar ooit asfalt lag, wordt het oppervlak nu gesierd door rode bakstenen die verwijzen naar de omliggende historische panden. Het kader is voor driekwart overkapt met een stalen schaduwluifel die een natuurlijke grens vormt tussen de klassieke trottoirs en de groene inrichting van het plein. De luifel bakent de dynamische elementen van het park af: onder meer gemeenschappelijke werkruimtes, prairietuinen, een interactieve waterpartij en een innovatiegallerij voor tijdelijke exposities en optredens.

Meubilair als spil in verblijfsfunctie

Het ruime en uitnodigende iconische meubilair van Streetlife vormt de spil in de verblijfsfunctie van het park. Er zijn verschillende op maat gemaakte opstellingen geplaatst, waaronder Rough&Ready (R&R) Curved Benches en meer speelse zitplaatsen op R&R Podiums en een trapvormige zitopstelling.

De maatwerk R&R Curved Terrace opstellingen hebben royale zitplaatsen in tribunestijl. Ze verwijzen zowel naar het openbare leven van toen en nu als naar de grote stadsparken van de typische Amerikaanse prairiesteden. Onder de schaduwluifel bevindt zich een moderne ‘werkkamer’ met een vijftien meter lange tafel uit de Streetlife Solid-serie. De werktafel is op maat ontworpen door JCFO in samenwerking met het R&D-team van Streetlife en beschikt onder andere over wifi en oplaadpunten. Ernaast staan kleurrijke mobiele tafeltjes en stoelen die de grens tussen werk en ontspanning doen vervagen en flexibel gebruik aanmoedigen.

Duurzaamheid belangrijk in ontwerp

Vanwege de hoge temperaturen in Dallas is de schaduwluifel uitgerust met geïntegreerde ventilatoren en verlichtingselementen. De interactieve waterpartij in het park, bij kalm weer een reflecterende spiegel, fungeert als nevelstation op dagen dat het kwik stijgt. Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in het verlichtingsontwerp. De Eco-smart ledverlichting maakt het mogelijk om het verlichtingsniveau aan te passen aan het gebruik, de drukte en het moment van de dag. Dit zorgt voor een rijke en op de omstandigheden afgestemde gebruikservaring, zonder concessies aan de veiligheid.

Verspreid over het plein bevinden zich natuurlijke elementen, verhoogde plantenbakken en weelderige tuinen met kronkelende paden en speelse hoogteverschillen die uitnodigen tot verblijven. Vierenveertig nieuw geplante bomen en organisch gevormde plantenvakken brengen een hommage aan de Blackland Prairies in Texas. Voor de lagere begroeiing is bewust gekozen voor een gevarieerd palet van duurzame vaste planten en grassen. De nadruk ligt hierbij op inheemse en adaptieve beplanting die weinig water nodig heeft en vlinders en andere insecten aantrekt.

Streetlife leverde klassiek parkmeubilair met een moderne uitstraling, zoals gekromde banken die de lijnen van de glooiende plantenvakken volgen en uitzicht over het groen bieden. In het midden van het park, waar de paden elkaar kruisen, wordt een nieuw geplante eik omringd door een R&R Circular Bench die van alle kanten aan te lopen is. Het resultaat is een centrale ontmoetingsplek die uitnodigt tot ontspanning en interactie.

Toekomstbestendige openbare ruimte

West End Square vervult een belangrijke sociale functie binnen de wijk en vormt een overtuigende casestudy van toekomstbestendige openbare ruimte. De symbiose tussen technologie en natuur creëert een moderne, flexibele en groene verblijfsplek die uitdrukking geeft aan het rijke historische verleden van de wijk binnen een stedelijke context die steeds in beweging is.

Streetlife
Leiden
071 - 333 3333
streetlife.com

Meer artikelen met dit thema

Romantisch parkmeubilair voor het Vondelpark

27 feb om 11:13 uur

Het Vondelpark wordt gerenoveerd met als doel om het park te behouden als Rijksmonument en geschikt te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Van Muijlwijkstraat Arnhem nu stuk groener en veiliger

23 feb om 11:20 uur

Van de ‘lelijkste straat van Arnhem’ naar de ‘groenste en coolste’ straat van de stad. De Van Muijlwijkstraat…

Lees verder »
descriptionArtikel

Gemeente Hengelo kiest voor betaling via Marktstroom.nl

23 feb om 08:36 uur

Bij de herinrichting van het marktplein in het centrum van Hengelo was een optimale elektriciteitsvoorziening…

Lees verder »
descriptionArtikel

De ideale samenruimte vraagt om een andere kijk

3 feb om 10:42 uur

Het leven speelt zich grotendeels buitenshuis af, overal waar mensen samenkomen. Deze samenruimtes zijn goed…

Lees verder »
eee
descriptionArtikel

Groene oase maakt van Raalte weer een stralend dorpshart

21 jan om 16:03 uur
Het centrum van Raalte heeft een metamorfose ondergaan. Het is getransformeerd van een versteende omgeving naar…
Lees verder »
rrrr
descriptionArtikel

Verduurzamen van de buitenruimte met groen, blauw én grijs

18 jan om 12:07 uur
Bij het ontwerpen, realiseren en in stand houden van de openbare ruimte is veel aandacht voor verduurzaming. Dit…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘Wij willen gemeenten verder helpen bij verduurzamen en vergroenen’

10 jan om 14:12 uur

De druk om te vergroenen neemt de laatste jaren steeds verder toe. Problemen als hittestress en wateroverlast…

Lees verder »

De Gedenktuin; een plek waar kinderen kunnen spelen, ontdekken en herdenken

9 jan om 11:43 uur

Ons hart gaat sneller kloppen als we mogen samenwerken, als er aandacht is voor vorm, materiaal, kleur en…

Lees verder »