Artikel

Heringericht Ligne lokt publiek naar tweede hart Sittard

Aan de rand van het historische centrum van Sittard is de afgelopen jaren een nieuw plein met omliggend vastgoed ontstaan: Ligne. Het complex dat bij elkaar zo’n 115 miljoen heeft gekost vormt het tweede hart van de centrum van de stad.

Namens de gemeente was Egon Bemelmans als projectleider aangewezen. Hij schetst de voorgeschiedenis van het project: “Waar het plein nu ligt, lag voorheen een groot parkeerterrein en stonden er gebouwen die hun functie hadden verloren. De hoofdlijnen voor het huidige plein zijn ontstaan vanuit de wens van de gemeente Sittard-Geleen en Zuyd Hogeschool om een aantal onderwijs- en publieke functies – en daarmee studenten en bezoekers - terug te brengen naar het centrum. Twee aan de rand van de stad gelegen vestigingen van de hogeschool zijn hiervoor naar Ligne verplaatst en er is een maatschappelijk programma ondergebracht met filmhuis, museum en bibliotheek. Het plein is een belangrijke verbinder in die openbare ruimte.”

Groen en verlichting 

Het ontwerp van het plein komt van LODEWIJK BALJON landschapsarchitecten. Er is veel aandacht voor groen en verlichting en er is rekening gehouden met multifunctioneel ruimtegebruik. Om ook 'savonds en 'snachts het groen nadrukkelijk aanwezig te laten zijn is er speciale boomverlichting toegepast. Voor de voeding van deze verlichting is gebruik gemaakt van diverse PUTkasten model Contactdoos waarop de verlichting eenvoudig en flexibel is aangesloten. Het plein is ook geschikt gemaakt voor (kleinere) evenementen. Hiervoor zijn op strategische plekken vaste energievoorzieningen aangebracht in obstakelvrije PUTkasten. Hiermee worden vervuilende aggregaten voorkomen.

Hoge kwaliteitseisen 

Bemelmans: “Er is gekozen voor een samenwerking met PUTkast omdat een van de ontwerpopgaven voor de inrichting van de openbare ruimte was om de elektriciteitsvoorzieningen ondergronds aan te brengen. De PUTkasten voldoen aan de hoge kwaliteitseisen die Enexis stelt aan het realiseren van een ondergrondse aansluiting. PUTkast heeft inhoudelijk invulling gegeven aan de uitwerking van de ontwerpopgave. Zowel het aan de voorkant meedenken naar gerichte oplossingen en mogelijkheden als  het nakomen van afspraken en de producten die zijn geleverd kan worden teruggekeken op een prettige samenwerking.” 


Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 03/2019. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek.

Deel dit artikel