Deze afvalbakken beschikken over uitgedachte eigenschappen

maandag 4 juni 2018
timer 4 min
Na jaren van trouwe dienst waren de oude afvalbakken in het centrum van Aalsmeer toe aan vervanging. Tientallen nieuwe zijn ervoor in de plaats gekomen. De nieuwe bak heeft een aantal eigenschappen waar je niet direct over zou nadenken.

Aalsmeer wilde een extra impuls geven aan de herkenbaarheid en uitstraling van afvalbakken in voornamelijk de winkelcentra. De gemeente koos voor een afvalbak die door een andere kleur en vormgeving meer opvalt. De zwerfvuilsubsidie gaf de mogelijkheid om nieuwe bakken in het centrum aan te schaffen.

Hoogwaardige uitstraling

“We waren op zoek naar een wat grotere bak die qua uitstraling past bij de A-kwaliteit die we in dit deel van Aalsmeer willen zien”, vertellen Anthony Reijersen van Buuren en Bart Molleman van de gemeente Aalsmeer. Gekozen werd voor de Constructo 2 van Grijsen park & straatdesign. Aalsmeer was daarmee de eerste plaats in Nederland waar deze nieuwe bak is komen te staan. “We zochten naar een afvalbak met een hoogwaardige, luxe uitstraling. Deze bak heeft die, onder meer door de noppen op het voor- en achterpaneel. Bovendien konden we de bakken laten uitvoeren in de kleuren van de gemeente.”

Kraaien en eksters

De Constructo 2 bracht een aantal voordelen met zich mee, aldus Reijersen van Buuren. “In vergelijking met de standaard bakken die in de gemeente staan kunnen we bij deze van twee zijkanten afval in de bak gooien. Aan de bovenkant is de bak dicht, kraaien en eksters kunnen er hierdoor niet bij. Dat scheelt een hoop rotzooi op straat.” Aan de beheerders die de bakken legen is ook gedacht. “Ledigen gaat heel makkelijk. Bij het openen van de deur draait de inworpopening mee doordat de inworprand is geïntegreerd in het deurpaneel. Hierdoor kan de gekozen optie, binnenzak of –bak, gemakkelijk worden geledigd. ”

 

Een van de innovaties van de Constructo 2 ten opzichte van zijn voorganger is de vuurwerkafdekplaat waarmee de afvalbak kan worden afgesloten. Handig rond de jaarwisseling, wanneer prullenbakken het traditiegetrouw moeten ontgelden. “Vooral tegen het zwaardere, illegale vuurwerk zijn de meeste bakken niet bestand. Maar door deze afdekplaat hebben we afgelopen jaarwisseling geen enkele bak hoeven te vervangen. En dat scheelt toch een hoop geld”, klinkt het tevreden.

 

De afdekplaat is op verzoek van vele klanten toegevoegd aan de Constructo 2, zo laat Maikel te Nijenhuis van Grijsen weten. “Bij het oude model kon je de afdekplaat als optie erbij bestellen. Nu fungeert de bodemplaat tevens als afdekplaat. Als je hem nodig hebt, schuif je de bodemplaat eruit en bevestig je deze in de inworpopening van de afvalbak.”

Grotere inwerpopening

De Constructo 2 is het resultaat van een succesvolle Constructo die al meer dan twintig jaar overal in Nederland staat, aangevuld met wensen van vele klanten. De afdekplaat tegen vuurwerk is er daar een van, maar er zijn meer aanpassingen doorgevoerd. “We hebben op veler verzoek de bereikbaarheid van de afvalbak verbeterd. Dat betekent eigenlijk gewoon dat we de inwerpopening groter hebben gemaakt. Door de ronde vorm van de afvalbak kan er bovendien 10 procent meer afval in de bak. Sowieso past dit design beter bij deze tijd.” De nieuwe Constructo heeft voor- en achterpanelen van marquise platen en kunnen in elke RAL-kleur gepoedercoat worden. Te Nijenhuis: “Gemeenten die beschikken over de oude Constructo kunnen ook kiezen voor de vertrouwde noppen op de panelen, zoals bij het oude model. Zo is de overgang van de oude naar de nieuwe bak minder groot.” Naast een esthetisch aspect hebben zowel de noppen als marquise ook een praktisch voordeel. De afvalbakken zijn minder geschikt voor het aanbrengen van aanplakbiljetten.

Meer artikelen met dit thema

Mooi fietsparkeren bij de Meelfabriek in Leiden

27 mrt om 11:54 uur

De Meelfabriek, opgericht in 1884, deed ooit dienst als een stoommeelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog maakte…

Lees verder »

Fila banken op het dak van een appartementencomplex

21 mrt om 12:34 uur

Groen vervult een belangrijke rol in de buitenruimte waarin we leven. Een groene omgeving is niet alleen mooi…

Lees verder »

Prestige project De Entree fietsenstalling

18 mrt om 17:29 uur

In het water, voor de hoofdingang van Amsterdam Centraal Station, op het deel dat tot juli 2018 dienst deed als…

Lees verder »

Veilig en droog fietsen parkeren bij station Amersfoort Schothorst

12 mrt om 11:01 uur

Bij station Amersfoort Schothorst is een nieuwe tijdelijke fietsenstalling geopend, waar fietsers hun rijwiel…

Lees verder »

Romantisch parkmeubilair voor het Vondelpark

27 feb om 11:13 uur

Het Vondelpark wordt gerenoveerd met als doel om het park te behouden als Rijksmonument en geschikt te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Van Muijlwijkstraat Arnhem nu stuk groener en veiliger

23 feb om 11:20 uur

Van de ‘lelijkste straat van Arnhem’ naar de ‘groenste en coolste’ straat van de stad. De Van Muijlwijkstraat…

Lees verder »
descriptionArtikel

Gemeente Hengelo kiest voor betaling via Marktstroom.nl

23 feb om 08:36 uur

Bij de herinrichting van het marktplein in het centrum van Hengelo was een optimale elektriciteitsvoorziening…

Lees verder »
descriptionArtikel

De ideale samenruimte vraagt om een andere kijk

3 feb om 10:42 uur

Het leven speelt zich grotendeels buitenshuis af, overal waar mensen samenkomen. Deze samenruimtes zijn goed…

Lees verder »