Artikel

Speelbrug sluitstuk Boszoom Pijnacker

In Pijnacker is onlangs een sprookjesachtige, sterk getoogde speelbrug geplaatst. De brug is de laatste in een serie beeldbepalende bruggen die ipv Delft ontwierp voor nieuwbouwwijk Boszoom.

De zes bruggen uit bruggenfamilie Boszoom liggen over een brede, slingerende groenzone in het midden van de wijk. Het streven was bruggen te ontwerpen die modern en romantisch ogen en die passen bij het parkachtige karakter van de locatie. Dit leidde tot zeer licht getoogde bruggen met gemetselde natuurstenen landhoofden, een brede houten handregel en een sierlijk stalen hekwerk. De toog van de hekwerken is net iets sterker dan die van het brugdek, wat het passeren van de ondergelegen watergang benadrukt. Het hekwerk heeft dankzij toepassing van stalen strips in twee diktes een subtiele textuur. 

Beperkt budget 

De stenen landhoofden sluiten aan bij de totaalinrichting van de groenzone en de wijk. Bovendien geven ze de bruggen letterlijk en figuurlijk een gedegen fundering. Daarnaast maken ze de benodigde overspanning kleiner, waardoor de bruggen binnen het beperkte budget te realiseren waren. Een smalle kunststof vlonder die voor de landhoofden langs loopt zorgt ervoor dat kleine dieren de ruimte hebben zich in de groenzone te verplaatsen 


Als materiaal voor de brugconstructie is bij de verkeersbruggen gekozen voor beton, de fiets- en voetgangersbruggen hebben stalen liggers en een composiet dek. Qua afmetingen ontlopen de bruggen elkaar niet veel: de verkeersbruggen zijn uiteraard breder en de overspanning varieert licht, maar de totale lengte van alle bruggen is 11 meter. 

Sluitstuk 

De enige brug die echt afwijkt is de voetgangersbrug die toegang geeft tot het speeleiland in de groenzone. Deze is zeer sterk getoogd en smal en heeft een luchtige aanlanding. Mede hierdoor oogt de brug sprookjesachtig en speels, wat uitstekend past bij de locatie. Het karakteristieke Boszoomhekwerk maakt dat ook de speelbrug duidelijk deel uitmaakt van de familie.  


Meer informatie: ing Johan Büdgen van ipv Delft, 015 750 25 74 of www.ipvdelft.nl 

Deel dit artikel