Artikel

Wandelroute brengt stad en natuur samen

De stad Zutphen ligt prachtig aan de IJssel en de uiterwaarde. Om de bewoners nog meer te laten genieten van het naast gelegen natuurgebied de Tichelbeeksewaard, kwamen gemeente Zutphen en de provincie Gelderland met de opdracht de uiterwaarde een nieuwe inrichting te geven.

Dit maakt het gebied aantrekkelijk voor wandelaars en legt een goede verbinding tussen de oude stad en de wijk De Hoven.

Wandelroute 

Op deze bijzondere locatie bevindt zich nu een wandelroute langs vier uitkijkpunten. De uitkijkpunten, gelegen langs de oever van de IJssel, zijn ontworpen door SAB en gedetailleerd door Bureau Stoep. De uitkijkpunten bieden de bezoeker een nieuwe kijk op het centrum van Zutphen.


De uitkijkpunten zijn uitgevoerd als betonnen plateaus
waarin afbeeldingen zijn gestraald die verwijzen naar het historisch erfgoed van Zutphen.Het gaat om de volgende afbeeldingen: de drijvende brug, de haven, Middelwaard (oude plattegrond van Zutphen) en de vindplaats van een V1-bom uit de Tweede Wereldoorlog.

Uitdaging 

De locatie waar de objecten zouden komen, plaatsen SAB en Bureau Stoep voor een uitdaging. De uiterwaarde kan delen van het jaar onderwater staan.Voor het waterschap is het belangrijk dat de objecten de stroming niet belemmeren.Voor de bezoekers is het belangrijk dat als het water gezakt is de objecten niet beschadigd zijn. Om aan alle eisen te voldoen is er gekozen voor een ontwerp met een golvende vormgeving, vervaardigd uit cortenstaal en beton. Deze twee materialen zijn uitermate geschikt om het geweld van de natuurkrachten te weerstaan.

Afwerking 

De betonnen platen van twee bij twee meter, waaruit de plateaus zijn opgebouwd, hebben een structuur meegekregen. Het normaal gladde zelf verdichtende beton is hierdoor ook makkelijk te begaan als het vochtig is. Met behulp van mallen zijn op locatie de afbeeldingen gestraald, een uitdaging die tot een prachtig resultaat heeft geleid.  


Door de samenwerking tussen de gemeente Zutphen,
SAB en Bureau Stoep is de Tichelbeeksewaard een gebied waar zowel bewoners van Zutphen als bezoekers van de prachtige omgeving kunnen genieten. Zo blijkt weer eens dat verrijking van de ruimtelijke omgeving niet alleen in de stedelijke omgeving kan plaatsvinden, maar ook in de natuur. 


Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 01/2019. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek

Deel dit artikel