Esplanade Almere: groen plein geschikt voor duurzame evenementen

vrijdag 8 januari 2021
timer 4 min
De Esplanade is het grootste stadsplein van Almere waar veel evenementen worden georganiseerd. Door de herinrichting is het plein veranderd van een grijs geheel naar een groene verblijfsplek.

Almere is een groeiende stad met ruim 200.000 inwoners. De gemeenteraad wil de komende jaren het hart van de stad versterken. Dit omvat meerdere projecten waardoor het centrum levendiger, groener en aantrekkelijker wordt. De binnenstad moet een ontmoetingsplek worden voor bezoekers en bewoners. De herinrichting en het vergroenen van de Esplanade maakt onderdeel van uit van de plannen, zo vertelt directievoerder Erwin de Bok van de gemeente Almere. “De in totaal acht pleinen die we gaan herinrichten hadden veel verharding en weinig groen. Zo was de Esplanade een plein met tienduizend vierkante meter asfalt.”

Theatersetting

Elk van de acht pleinen in het centrum krijgt een eigen sfeer en beleving. De Esplanade heeft als thema ‘Vakantie in de stad’ meegekregen. “Al het asfalt op het plein hebben we verwijderd”, vertelt De Bok. “We hebben de stenen taluds ingeruild voor verschillende groenperken. We hebben verschillende etages aangebracht op het plein zodat je het gevoel van een theatersetting krijgt. Er zijn daarnaast groenvlakken aangelegd waar mensen op kunnen zitten. Het plein heeft nu een chique en groene uitstraling. Door middel van een waterelement hebben we een speels effect weten te creëren.”

In totaal werd negen maanden gewerkt aan de herinrichting van de Esplanade. In augustus werd het project opgeleverd. De Bok noemt de herinrichting nu al een succes. “We wilden graag een groene verblijfsplek creëren voor bewoners en bezoekers. Dat is zeker gelukt. In het verleden wilden mensen snel weg van het plein door de grijze uitstraling. Zeker in deze tijd geeft het plein een goede mogelijkheid om buiten te verblijven. We zijn blij dat er veel mensen gebruik maken van de Esplanade.”

Ondergrondse infrastructuur

Een uitdagende voorwaarde bij het ontwerp was dat het vernieuwde plein geschikt zou blijven voor grote publieksevenementen waar duizenden bezoekers op af komen. De Esplanade wordt onder meer gebruikt voor het Bevrijdingsfestival en de triatlon van Almere. Daarom is ervoor gekozen om speciaal gras aan te leggen dat is aangebracht op waterdoorlatend steen. Hierdoor kan het gras zwaar worden belast. Voor de evenementen is de nodige ondergrondse infrastructuur aangebracht, zoals een drainagesysteem en riolering. Op verschillende strategische plekken zijn daarnaast ondergrondse PUTkasten aangebracht waar men via Powerlock aansluitingen direct kan aansluiten op duurzame groene stroom. Ook is er rekening gehouden met de kleinere evenementen. Hiervoor zijn diverse STRAATkasten geplaatst die een breed assortiment aan verschillende contactdozen bieden.



Om vervuiling en geluidsoverlast van de aggregaten te vermijden, is een speciaal elektrisch infrastructuur aangelegd. Hier kunnen de grote evenementen gebruik van maken. “Er moesten sowieso zwaardere aansluitingen komen”, vertelt De Bok. “En we willen graag alle dieselaggregaten uit het straatbeeld in het centrum hebben. Zodoende kwamen we terecht bij PUTkast techniek. We werken al jaren samen met het bedrijf en ook de vorige aansluitingen op het plein waren van PUTkast techniek. Daarnaast maken we in de rest van de stad ook gebruik van de verschillende PUTkasten. Het is een bedrijf met goede ideeën, waar mensen werken die altijd met je meedenken en de korte lijnen zorgen ervoor dat snel overleggen mogelijk is.”

Verlichting

Het plein wordt verlicht via grote lichtmasten en er is speciale sfeerverlichting. Dit zijn stroken ledverlichting die aan de onderzijde van de witte banken zijn aangebracht. De voedingen en besturingen voor alle verlichting is onzichtbaar ondergebracht in een PUTkast model Regeltechniek. Deze PUTkast is aangelegd in een grasperk. Doordat het deksel voorzien is van kunstgras gaat de kast volledig op in de omgeving.

PUTkast techniek
Wormerveer
075 750 22 14
www.putkast-techniek.nl

Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 6 2020. Download hier het magazine.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Eindhoven vervangt asfalt binnenstad voor klinkers

19 apr om 19:41 uur

Eindhoven vervangt bij de herinrichting van de binnenstad de asfaltbestrating van de middenstrook voor gebakken…

Lees verder »
descriptionArtikel

De straat is van iedereen

10 apr om 09:57 uur
Deze week, van 6 tot en met 12 april is het de week van de rechtvaardige straat. In deze week is er extra aandacht…
Lees verder »
descriptionArtikel

Klimaat Expo: Mobiele waterkering van Waterschot B.V. beschermt tegen waterschade

8 apr om 09:51 uur
Op de Nationale Klimaat Expo tonen verschillende exposanten hun innovaties om zo hun vakgenoten en -collega's te…
Lees verder »
descriptionArtikel

Samen herstellen we de waterkringloop

8 apr om 09:25 uur
Hevige regenbuien en extreme droogte zorgen ervoor dat we steeds beter moeten nadenken over een klimaatbestendige…
Lees verder »

Klimaat Expo: Hemelwater afvoeren zonder buizen met de kolkgoot van Nering Bögel

2 apr om 08:52 uur
Op de Nationale Klimaat Expo tonen weer verschillende exposanten hun innovaties om zo hun vakgenoten en -collega's…
Lees verder »

Mooi fietsparkeren bij de Meelfabriek in Leiden

27 mrt om 11:54 uur

De Meelfabriek, opgericht in 1884, deed ooit dienst als een stoommeelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog maakte…

Lees verder »
descriptionArtikel

Young professional in de openbare ruimte: Thijs Ebbers

21 mrt om 14:53 uur

Ook in de openbare ruimte is de zoektocht naar een nieuwe generatie gaande. Straatbeeld geeft ter inspiratie in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Objectieve data voor Hilversum met de Groene Stad Challenge

21 mrt om 09:58 uur

De Groene Stad Challenge geeft een gedetailleerd beeld van de groene stand van zaken in een gemeente en inzicht…

Lees verder »