Artikel

Plein voor ontspanning en opladen elektrische voertuigen

Fraai hart met hoogteverschillen voor De Nieuwe Stad in Amersfoort.

De afgelopen maanden is in het midden van De Nieuwe Stad in Amersfoort hard gewerkt aan het transformeren van de voormalige parkeervlakte naar een multifunctioneel plein. Nu kunnen op de Oliemolenhof elektrische voertuigen opgeladen worden aan unieke, in het plein opgaande laadpalen tussen meer dan 30 verschillende soorten bomen.


Naast elektrisch laden biedt het plein ruimte voor ontspanning, ontmoetingen en evenementen. 
Op de Oliemolenhof geldt een shared space-principe; het plein is toegankelijk voor zowel voetgangers, fietsers en – uitsluitend – elektrisch gemotoriseerde voertuigen. 

Legplan voor hoogteverschillen

Du Mont Beton uit Barneveld werd ingeschakeld voor de betonelementen en realiseerde het fraaie centrale deel. Dit deel is dieper gelegen dan de rest van het plein en vormt een esthetisch hoogwaardige plek waar mensen samen kunnen komen. Het was de uitdaging om het eindresultaat naadloos aan te laten sluiten op het ontwerp. Dit had praktisch gezien de nodige voeten in de aarde. Omdat er hoogteverschillen in het ontwerp zijn toegepast, is een compleet legplan voor de betondelen opgesteld.


Om
het beton zoveel mogelijk te laten contrasteren met de rest van de omgeving is gekozen voor een zeer lichtkleurig betonmengsel. Om het binnenste van de cirkel te kunnen bereiken is een hellingbaan in het onwerp meegenomen. In de praktijk blijkt het een plek te zijn die zich uitstekend leent voor allerhande activiteiten.

Nationaal Monument MH17

Du Mont Beton heeft dagelijks te maken met opdrachten voor de openbare ruimte. Als herinnering aan de waterlinie bij Linschoten is recent een betonelement geplaatst dat is voorzien van opvallende grafische elementen en zo een kunstwerk vormt dat de verdediging tegen de vijand in herinnering roept. Maar ook het Nationaal Monument MH17, voormalig hotel Duno te Doorwerth en op de voormalige vliegbasis Soesterberg zijnbijzondere plekken om herinneringen levend te houden.


Grote delen van deze kunstprojecten zijn uitgevoerd in beton. Om geschiedenis weer te geven en gevoelens uit te beelden, is hierbij vaak gebruik gemaakt van grafisch beton, in de mal verwerkte structuren en 3D-elementen.
 


Beton is duurzaam. En juist dat is een eigenschap die zich buitengewoon goed laat verenigen met het karakter van een herinnering: voor de toekomst bewaard blijven.
 


Dit artikel komt uit Straatbeeld 05/2018. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek

Deel dit artikel