Artikel

'De zon schijnt altijd, zonde om er niks mee te doen'

“We hebben een missie om een gezondere en leefbare wereld te creëren. Vanuit die gedachte zijn we begonnen.” Dat zegt Anouk Beekman Houdijk van Sun Park Innovation. Het bedrijf ontwikkelt autonome straatverlichting op zonne-energie.

In 2016 startte Beekman Houdijk, ‘een beetje halsoverkop’, samen met haar zwager Chris de Jong het bedrijf. “Mijn interimbaan liep ten einde en Chris vroeg of solar niks voor mij was. Ik heb veel affiniteit met het onderwerp. De zon schijnt altijd en het is zonde om er niks mee te doen. We zijn begonnen met een haalbaarheidsonderzoek in de regio. Al snel bleken verschillende bedrijven en gemeenten interesse te hebben in zonnepaneleninstallaties op hun dak met name doordat er veel subsidie beschikbaar kwam voor zonne-energieprojecten.” Via een goede relatie kwam het bedrijf in 2016 aan de eerste solar lichtmast, vertelt Beekman Houdijk. “Wij zaten aan tafel bij de gemeente Alphen aan den Rijn over zonnepaneleninstallaties en legden ook dit idee aan hen voor. Zij toonden vrijwel meteen interesse. Uiteindelijk waren ze zo tevreden over het product dat er in 2017 meteen vijftig lichtmasten werden besteld. Inmiddels staan er in Alphen aan den Rijn meer dan 200 van onze masten en worden er dit kwartaal nog eens 150 stuks geleverd.”

Duurzaamheid

Autonome verlichting op zonne-energie is de toekomst van openbare verlichting, zo denkt Beekman Houdijk. “Niet alleen vanwege de duurzaamheid voor het milieu, maar ook voor de duurzaamheid in je portemonnee. Overheden hebben vaak een beperkt budget en lichtmasten op zonne-energie waren duur. Omdat wij onze overhead laag houden en voor gunstige tarieven onze materialen aanschaffen, kunnen wij onze lichtmasten tegen aantrekkelijke prijzen aanbieden. Zo kunnen wij onze nieuwste design lichtmast Phebe compleet met mast aanbieden voor slechts 1519 euro. Dat is iets duurder dan een standaard mast met armatuur, maar doordat er geen energiekabels en -aansluiting nodig zijn, scheelt dat weer in de kosten voor aanleg en onderhoud.”

Slimme verlichting

Als de accu vol is kunnen de lichtmasten vier nachten voluit branden. “En dan 16 uur per nacht en zonder tussentijds op te laden”, legt Beekman Houdijk uit. Bij genoeg zonneschijn heeft de accu zes uur nodig om volledig op te laden, vertelt Beekman Houdijk. Mocht het langdurig slecht weer zijn, dan kan de accu zich niet opladen. “Dan doet de lichtmast het na verloop van tijd niet of niet meer de hele nacht”, erkent Beekman Houdijk. “Dit komt eigenlijk alleen in de maanden december en januari voor door de combinatie van lange nachten en weinig zonlicht overdag. Maar gelukkig hebben we de verlichting voorzien van intelligente software waarmee zowel de brandtijden als het lampvermogen volledig instelbaar zijn naar de behoefte van de omgeving. Door het licht een deel van de nacht te dimmen, kan de accu het langer volhouden. Ook kan de lichtsterkte automatisch worden aangepast aan de batterijlading om een zo lang mogelijke brandtijd te bereiken. We onderzoeken daarnaast verschillende mogelijkheden om dit probleem te verhelpen. Bijvoorbeeld een groter zonnepaneel of accu gebruiken of de mogelijkheid van bijladen. Dit kan door bijvoorbeeld een zuil neer te zetten met zonnepanelen die meedraaien met de zon. De opgeslagen stroom daarvan kun je dan gebruiken voor de lampen met een lege accu.”

Goed luisteren

In 2019 ontwierp Sun Park Innovation drie nieuwe mast: de URIAH Slim, de Phebe en de Jairo. De lichtoplossingen zijn leverbaar in diverse afmetingen zonnepanelen en batterijen, waardoor ze niet alleen zeer geschikt zijn voor wandel- en fietspaden, maar ook voor parkeerplaatsen en bedrijventerreinen. Beekman Houdijk: “We zijn geen armaturenfabrikant, maar een specialist op solargebied. Voor de productie van armaturen werken wij met verschillende bedrijven samen. Ons succes hebben we vooral te danken aan het feit dat we goed naar klanten kunnen luisteren. Vooraf is het vooral belangrijk om te weten welk doel de lichtmasten hebben en op welke plek ze geplaatst worden. Als je dat weet kun je bepalen hoeveel zonnecellen noodzakelijk zijn op een lichtmast en hoe groot de accucapaciteit moet zijn. We zijn in staat om snel te schakelen en voor ieder vraagstuk een ontwerp te bedenken. Zo hebben wij voor gemeente Alphen aan den Rijn een solaroplossing bedacht voor een busterminal die onverlicht was. Door de toepassing van BIPV-zonnepanelen die de armaturen voeden met zonne-energie, is deze terminal voorzien van verlichting zonder kabels naar het lichtnet.” De kracht van Sun Park Innovation is ook de combinatie van verschillende expertises en persoonlijkheden in het bedrijf. “Sinds vorig jaar zijn onze partners Fons Beekman en Judy de Jong in het bedrijf komen werken. Chris is een ervaren ondernemer met veel technische kennis en is geregistreerd Solar Specialist, Fons zet vooral zijn ingenieursvaardigheden en zijn cijfermatig inzicht in, Judy neemt het design van de lichtmasten voor haar rekening en ik kijk vooral naar de commerciële kansen en trends. Gezamenlijk komen we tot het beste product voor ieder vraagstuk.”


Anouk Beekman Houdijk: "Autonome straatverlichting op zonne-energie kan goed helpen bij het behalen van de energiedoelstellingen."

Misvatting

Bij Sun Park Innovation zijn ze maar wat gelukkig met de contacten in China. De geïmporteerde zonnepanelen met perc-cellen hebben een hogere efficiëntie dan lichtmasten met reguliere zonnecellen. Beekman Houdijk vindt de toon over China vaak te negatief. “Dat vind ik een behoorlijke misvatting. Er wordt dan gezegd; we hebben liever een Europees product. Maar veel Europese bedrijven produceren in China. Zo heeft bijvoorbeeld de Duitse fabrikant AEG ook een fabriek in China staan”, aldus Beekman Houdijk. Bij de samenwerking letten we zorgvuldig op de kwaliteit van de producten en de fabrieken zodat wij de hoge kwaliteit van onze producten kunnen waarborgen.

Gezonde en leefbare planeet

Bij Sun Park Innovation hebben ze een duidelijke missie. “Een gezonde en leefbare planeet overdragen aan onze kinderen en de generaties daaropvolgend”, zegt Beekman Houdijk bevlogen. “Vanuit deze missie bieden wij oplossingen aan die een significante bijdrage leveren aan het reduceren van de CO2-uitstoot, het verlagen van de kosten en het vergroten van de duurzaamheid. Als je de CO2-uitstoot naar nul wilt brengen, dan is zonne-energie de beste manier vinden wij.” Er zijn vanuit het energieakkoord mooie doelen gesteld, echter cijfers uit 2018 tonen aan dat Nederland in Europa bijna onderaan bungelt als het gaat om het gebruik van hernieuwbare energie. Beekman Houdijk: “De eis vanuit Europa is dat we in 2020 voor twintig procent van alle energiebehoefte gebruik maken van hernieuwbare energie. Nederland zat in 2018 6.6 procent onder dat target. Autonome straatverlichting op zonne-energie kan goed helpen bij het behalen van de energiedoelstellingen.”

Dit coverartikel verscheen in Straatbeeld 1 / 2020. Download hier het magazine!

Deel dit artikel