Artikel

Connected straatverlichting draagt bij aan duurzaam Bronckhorst

De gemeente Bronckhorst legt de lat hoog. Uiterlijk 2030 wil de gemeente energieneutraal zijn. Een ambitieus plan, dat Bronckhorst is toevertrouwd.

Door in alle woonwijken en buitengebieden te kiezen voor connected straatverlichting van Interact City, maakt de gemeente haar duurzaamheidsambitie verder waar. De innovatieve gemeente maakt zo actief werk van waardevolle thema’s als besparen op energie en kosten, comfort en veiligheid. Bronckhorst is op de goede, duurzame weg.

Tal van initiatieven

Dat gemeente Bronckhorst werk maakt van duurzaamheid, merk je aan allerlei initiatieven. Bijvoorbeeld in het gemeentehuis, dat door verschillende maatregelen op het gebied van isolatie, verwarming, koeling en energievoorziening een toonbeeld van duurzaamheid is. Je merkt het ook aan] de openbare verlichting. Ook hiermee wil de gemeente vooroplopen.

Slimme verlichting

Een eerste belangrijke slag sloeg de gemeente met het vervangen van 5000 conventionele armaturen door connected led-armaturen. Deze vervanging alleen betekent al een besparing van 50 procent op de energiekosten. Maar de gemeente wilde meer. Door te kiezen voor een slimme oplossing kan elke armatuur nu individueel op elk gewenst moment worden gedimd. Hierdoor wordt extra bespaard op energiekosten. Ook wordt bespaard op onderhoud, want de armaturen geven nu zelf aan wanneer onderhoud nodig is en sturen automatisch een seintje naar het onderhoudsbedrijf.

Zoveel mogelijk besparen

Veel gemeentes hebben de overstap van conventionele verlichting naar led, die een forse besparing op de energierekening mogelijk maakt. Gemeentes die vanuit hun duurzaamheidsstreven nóg meer willen besparen, zoals Bronckhorst, zijn sterk in opkomst. Interact City voor de openbare verlichting bleek hier de perfecte oplossing.Nieuwe led-armaturen werden via een GPS-module automatisch door het gemeentelijke netwerk getraceerd.

Dimmen naar wens 

Hierna konden de gemeentelijke ov-beheerders via dimprofielen op het Interact City dashboard de verlichtingsbehoefte per woonwijk instellen. De armaturen dimmen nu op verschillende momenten op, en weer af. Dit geldt ook voor de buitengebieden met hun bijzondere flora en fauna. Door op deze plekken extra te dimmen wordt de natuur zo min mogelijk verstoord. 


Met dit slimme verlichtingssysteem geeft de gemeente het goede voorbeeld aan de inwoners, elke dag – of beter nog: nacht – weer. Zo verzekert Bronckhorst zich van een goede balans tussen energiebesparing en veiligheid, met respect voor de fraaie natuur die de gemeente kenmerkt. 


Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 04/2019. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek

Deel dit artikel