Artikel

Nieuw bedrijventerrein biedt ruimte voor biodiversiteit en waterbuffering

Dat meer grijs niet per definitie minder groen betekent, laat het gloednieuwe bedrijventerrein Russchemors in Neede zien.

De zachtgeurendeRosa ‘Shorttrack’, groenblijvende kardinaalsmutsen vroegbloeiende sleedoorn zorgen voor een aantrekkelijke omgeving voor mens en dier. Door de aangelegde wadi’s is het bedrijventerrein toekomstbestendig en klaar voor stevige buien deze herfst en winter 


De po
tentie van de natuur benutten en verder uitbouwen, dat is het uitgangspunt van het ontwikkelde groen- en beplantingsplan in opdracht vanHakfoort Management BV. Miriam Spermon, Technisch Adviseur bij BTL Advies: “Russchemors ligt in een beekdal. Het bostype wat hier van nature voor kan komen is het Vogelkers-Essenbos. Dat is mooi, want het is een van de rijkste soorten met bloeiende bomen. Dit is dan ook de basis voor onze plantlijst geworden. Door vogel- en vlindersoorten toe te voegen,krijgt de biodiversiteit een verdere impuls.  


Samen met collega Ron
Brummelhuis (projectleider) heeft Spermon tijdens het gehele traject (van grasland tot bedrijventerrein) intensief contact gehad met de verschillende betrokken partijen, zodat de belangen en wensen van iedereen direct vertaald konden worden. Het grote voordeel hiervan was dat er bijna geen aanpassingen zijn geweest na het eerste concept. Een mooi voorbeeld van een goed begin is het halve werk. 


I
n het plan staan groen, water en klimaat centraal, uiteraard wel rekening houdend met het gebruik van het terrein. “De toegepaste heesters zijn uitgezocht op het aantrekken van vogels, eekhoorns en vleermuizen, maar zijn tevens robuust, onderhoudsarm en hebben voldoende uitstraling”, vertelt Brummelhuis.“Er is een mix van bomensoorten (els, zoete kers en iep) aangeplant", vult Spermon aan. “Deze zijn gemixt in de straten en het bosplantsoen toegepast. In de wadi’s zijn wat natuurlijkere soorten toegepast, zoals de fladderiep en de lijsterbes.Het plan omvat hiermee een aantal verschillende groenstructuren: cultuurrijk in de straten waar de bedrijven staan en natuurlijk aan de randen. Deze laatste structuren zorgen voor een goede inpassing in het landschap.  


Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 05/2019. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek

 

Deel dit artikel