Artikel

Werk aan de winkel voor teams Light Challenge

Het is geen makkelijke opdracht die de deelnemers van de vierde editie van de Light Challenge dit jaar voor hun kiezen krijgen. In het kader van het thema Feel the Night moeten de teams de nacht op een prettige manier beleefbaar maken. Op locaties in heel het land moeten de studenten een concept ontwikkelen dat niet alleen de duisternis als uitgangspunt heeft, maar ook een duurzame oplossing biedt, een artistiek element heeft én de sociale veiligheid bevordert.

Dat dit hele eisenpakket een forse uitdaging biedt aan de dertien teams bleek tijdens het Present Event in Almere. Zo halverwege de wedstrijd kregen de teams de kans hun concepten te presenteren aan hun concurrenten én de jury. Plaats van handeling was het Upcycle Centrum in Almere.

 

In pitches van drie minuten konden de teams hun concept uit de doeken doen. Hun presentatie werd ondersteund door een VR-experience. Een van de juryleden zette de VR-bril op, terwijl de rest van het publiek op een scherm kon meekijken. Voor de meeste juryleden was het de eerste keer dat ze in de wereld van virtual reality stapten. “Ik durfde me nauwelijks te bewegen, ik was bang dat ik zo in het water zou stappen”, klonk het wat angstig.

Diversiteit

Voor de jury wordt het nog een flinke kluif om straks in november de resultaten met elkaar te vergelijken. De opdrachten waar de teams mee aan de slag moeten zijn erg verschillend. Zo moeten studenten in Harlingen een landmark van een trafohokje maken, terwijl in Almere een Feel-the-Night-beleving gecreëerd wordt rond recreatiegebied Het Weerwater, het toekomstige Floriadeterrein. Naast de verscheidenheid in opdrachten hebben de teams ook heel verschillende achtergronden. Van een HAVO 4 technasium tot een ROC en de Universiteit Twente, van studenten van de opleiding Industrieel Productontwerp tot Design, Ambacht & Mode.

 

Deze diversiteit was duidelijk terug te zien in de presentaties. Alle teams hebben heel verschillende invalshoeken gekozen en kwamen met heel verschillende concepten. De jury was niet altijd overtuigd van de ideeën, maar gaven tegelijkertijd opbouwende feedback (of feedforward, zoals presentator Sipke Jan Bousema het verwoordde) waar de teams mee aan de slag kunnen.

Verdere uitwerking

Juryvoorzitter Rudi Slager was tevreden over het niveau van de concepten: “We vonden het niveau vrij hoog in vergelijking met de vorige editie.” Slager had nog wel een kritische kanttekening: “Er zat veel verschil tussen de presentaties. Sommige teams hadden er heel veel werk in gestoken, terwijl andere zich er wat makkelijk vanaf hadden gemaakt. En dat had niets te maken met het niveau van de opleiding. Zo had de HAVO-klas zich heel goed voorbereid met een presentatie waar zo goed als alles al in verwerkt was. Bij andere teams vroegen we ons echt af: wat willen jullie nu eigenlijk met je concept bereiken?” Een verdere uitwerking was bij een aantal ideeën nog wel gewenst, vond de jury.

 

De komende maanden staat in het teken van de verdere uitwerking. Het kan zijn dat op 22 november, wanneer de finale van de Light Challenge plaatsvindt in Leeuwarden, heel andere concepten worden gepresenteerd dan in Almere. Dat blijft nog even spannend. Eén team wint de Light Challenge, maar alle opdrachtgevende gemeenten krijgen een echte Feel-the-Night-belevenis. Want alle ontwerpen worden gebouwd door de studenten en getoond op lichtfestival LUNA.

 

Kijk voor meer informatie over de teams, opdrachten en het vervolg van de Light Challenge op www.lightchallenge.eu

Deel dit artikel