Artikel

Watertrap eyecatcher van vernieuwd stadsplein in Almere

Het grootste stadsplein van Almere, de Esplanade, heeft een ware metamorfose ondergaan. De grijze uitstraling van het plein is verdwenen. De Esplanade is nu een groene verblijfsplaats geworden, waar het fijn vertoeven is voor bezoekers en inwoners van Almere. Een van de eyecatchers van het plein is de watertrap, ontworpen door Echo Urban Design.

In opdracht van de gemeente Almere heeft Antea Realisatie de vernieuwde Esplanade heringericht. De werkzaamheden begonnen in september 2019 en het plein werd in augustus opgeleverd. De Esplanade heeft door de vele bomen en planten een groen karakter gekregen. Door het hoogteverschil van drie meter tussen het centrum en de Esplanade is een theatersetting ontstaan op het plein. De randen van de groenvlakken zijn een soort tribunes, waarbij de hoogteverschillen worden geaccentueerd door ledverlichting.

Speelobject

Rots Maatwerk zorgde voor de technische uitwerking van de watertrap gemaakt van Chinees natuursteen. Het waterkunstwerk, in totaal tweehonderd vierkante meter groot, loopt vanaf het centrum in de richting van de Schouwburg en kan door kinderen gebruikt worden als speelobject. “Het waterkunstwerk is op maat gemaakt in China en vervolgens naar Nederland verscheept”, vertelt Hugo Rots, eigenaar van Rots Maatwerk. “In de watertrap zijn veel details verwerkt. De tussentijdse watertoevoer zorgt ervoor dat overal stromend water aanwezig is. De trap ligt op een betonnen vloer die gestort is om het originele ontwerp van het plein weg te werken. Het natuursteen is door middel van een drainerend systeem verwerkt op het betonnen dek.” Om de toegankelijkheid van het plein te waarborgen, is gebruik gemaakt van lange hellingbanen en flauwe taluds.


Het waterkunstwerk is op maat gemaakt in China en vervolgens naar Nederland verscheept

Milieuvriendelijk

Voor de watertrap wordt een milieuvriendelijke installatie gebruikt, zo zegt Rots. “Het water wordt door middel van een gemaal uit het aangrenzende meer Weerwater gepompt naar onze ondergrondse technische ruimte. Deze ruimte bevindt zich onder de watertrap. Vervolgens wordt het vuil uit het water gehaald middels een grote zeefbocht en door verschillende uv-c units gedesinfecteerd.” Vervolgens wordt het water naar het startpunt van de watertrap gepompt en loopt het water aan het einde van de trap weer richting het Weerwater. “Onderaan een is een opvanggoot gerealiseerd welke is voorzien van een maatwerk rooster. Vanuit deze goot loopt het water naar het Weerwater. Er wordt voor het waterkunstwerk geen drinkwater gebruikt en het water is zonder enige chemische behandeling gedesinfecteerd. Dat maakt de installatie zeer milieuvriendelijk”, zo besluit Rots.

Rots Maatwerk
Brummen
0575 - 56 65 65
https://www.rots-maatwerk.nl/

 

 

Deel dit artikel