Artikel

Gemeenten aan de slag met bestrijding eikenprocessierups

Verschillende gemeenten nemen nu al maatregelen om ervoor te zorgen dat de eikenprocessierups niet opnieuw voor zoveel overlast zorgt als in 2019. Koolmezen moeten onder meer zorgen voor een natuurlijke bestrijding.

Deze zomer gingen duizenden mensen met eikenprocessierupsklachten naar de huisarts. In grote delen van Nederland was er in 2019 een sterke toename van het aantal eikenprocessierupsen. Naar aanleiding van de overlast heeft minister Schouten besloten het Kennisplatform Processierups op te richten. Dit resulteerde onder meer in een update van de Leidraad Beheersing Eikenprocessierups. In deze leidraad krijgen gemeenten onder meer verschillende bestrijdingstips. Daarnaast kondigden verscheidene gemeenten de afgelopen weken al verschillende maatregelen aan.

Nestkasten

In het Noord-Brabantse Oosterhout gaat de gemeente de eikenprocessierups bestrijden door nestkasten op te hangen voor koolmezen. Dat is één van de manieren om de rups te bestrijden. Op proeflocaties met nestkasten voor de koolmees neemt het aantal rupsen met 80 procent af. Daarnaast is er een nieuw bermbeleid. “We maaien op een andere manier zodat insecten en vogels, de natuurlijke vijanden van de rups, meer ruimte krijgen”, aldus wethouder Clèmens Piena tegen BN DeStem.

Natuurlijke bestrijding

De Limburgse gemeente Echt-Susteren zet in op bestrijding van de eikenprocessierups door hun natuurlijke vijanden. Inwoners moeten daarbij een belangrijke rol spelen. Via een nieuwe regeling kunnen inwoners tegen een zachte prijs nestkasten en bloemenzaad kopen. “De gemeente gaat voor een natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups als aanvulling op andere methoden. Want niet-natuurlijke bestrijding is in veel gevallen slechts een tijdelijke oplossing voor een probleem dat enkele maanden duurt”, zo zegt wethouder Peter Ruijten.

In Overijssel hebben negen gemeenten een definitief plan vastgesteld voor de bestrijding van de rups. Een deel van de gemeenten bestrijdt de rups door actief de bomen te behandelen met aaltjes die 's nachts in de bomen gespoten worden. Een andere methode om de eikenprocessierups te verdrijven door het middel Xentari in bomen te spuiten. Een nadeel van dit middel is dat als er rupsen van andere vlindersoorten in een boom zitten, deze ook worden getroffen. Zo is er vanuit de raad in de gemeente Amersfoort kritiek op het gebruik van het middel Xentari. Volgens verantwoordelijk wethouder Kraanen is er geen ander alternatief, omdat de ernst van de plaag om harde ingrepen vraagt.

Dit artikel verschijnt in Straatbeeld 1 / 2020. Vanaf 28 februari kunt u het magazine hier downloaden.

Deel dit artikel