Artikel

Waterelementen voor aangename groene verblijfsplek in Nijverdal

De Grotestraat is Nijverdal is het afgelopen jaar veranderd van een drukke verkeersader in een aantrekkelijke groene verblijfsplek. Er is met bomen en planten veel openbaar groen bijgekomen en er zijn diverse waterelementen, waaronder fonteinen, aangebracht.

Voor de herinrichting liep de N35, de provinciale weg tussen Zwolle en Enschede, dwars door de Grotestraat in Nijverdal. Dit zorgde voor de nodige verkeersproblemen en had ook zijn weerslag op het winkelende publiek. Door de aanleg van de Salland-Twentetunnel is het verkeer in het centrum van Nijverdal behoorlijk is afgenomen.

Inmiddels is de Grotestraat veranderd in een autoluwe en groene winkelstraat met veel ruimte voor waterelementen. Bij hevige regenbuien had de straat in het verleden nogal te kampen met de nodige wateroverlast. Architectenbureau OKRA heeft van het aanwezige hoogteverschil creatief gebruikgemaakt door langs de weg een fraaie klimaatadaptieve wadi te creëren met waterbergende plantvakken rond de bomen. Bij regenval loopt het water van de weg via mooi vormgegeven goten naar de wadi. Daar wordt het regenwater opgeslagen onder de stoep om de bomen van voldoende water te voorzien. Als de wadi volloopt, wordt het water afgevoerd naar de rivier de Regge.

Bronwater

Rots Maatwerk heeft de watertechniek voor de fonteinen en natuurstenen elementen voor het project geleverd, vertelt Martijn Asbroek van Rots Maatwerk. “De fonteinen zijn centraal gelegen op het pleintje in het midden van de Grotestraat. Bijzonder is dat de fonteinen worden gevoed door bronwater. Het grondwater in Nijverdal is van zo’n goede kwaliteit dat het gebruikt kan worden voor de waterelementen.” De fonteinen beginnen in een natuurstenen element dat dient als zitelement. Het water stroomt over in een mooi lijnen-spel van omgekant cortenstaal. Aan het einde van de goot zitten er meerdere bedriegertjes verwerkt. “Het ontwerp van het pleintje met cortenstalen en stenen lijnen is verwijzing naar het textielverleden van Nijverdal”, zo geeft Asbroek aan.

Paddenstoelen

Ook de lokaal bekende rvs-paddenstoelen, een geschenk van de lokale ondernemers, krijgen water uit hetzelfde watersysteem als de fonteinen. “De paddenstoelen stonden tot een paar jaar geleden altijd op het Henri Dunantplein in Nijverdal. Na een periode in opslag hebben gestaan, hebben we ze nu teruggebracht in de aangelegde wadi”, zo vertelt Asbroek. Rots Maatwerk leverde ook de natuurstenen blindegeleidelijnen voor de Grotestraat. Ook deze werden gemaakt van hetzelfde Chinees graniet als het zitelement. 

Rots Maatwerk
Brummen
0575 - 56 65 65
https://www.rots-maatwerk.nl/

Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 1 / 2021, thema circulariteit. Download hier het magazine

Deel dit artikel