Artikel

Subtiel lichtontwerp past helemaal bij Westerbork

Westerbork, geliefd bij menig fietsliefhebber. Rustig in de winter, aangenaam en sfeervol in de zomer. Lichtontwerper Ronald Gijzel (Nobralux) maakte voor de gemeente Midden-Drenthe een passend lichtontwerp voor dit rustieke dorp.

"Wat direct opviel, is dat de huidige verlichting vrij kil is", steekt Gijzel van wal. "Een sterk contrast met de gezellig cafeetjes en restaurantjes die het dorp telt. Het licht mocht wat mij betreft sprekender, niet te schreeuwerig, maar juist subtiel." Deze visie sloot goed aan bij het inrichtingsplan van Buro Hollema. Ook de gemeente, inwoners en ondernemers konden zich erin vinden. 

Bomenlaan  

Uniek aan het dorp is zijn prachtige bomenlaan. "Het zonlicht dat hier overdag door de bomen valt, creëert spannende schaduwpatronen op het wegdek." Gijzel koos ervoor om dit lichtbeeld in omgekeerde vorm terug te laten keren. "Hierdoor wordt de relatie met het omliggende landschap versterkt en de identiteit als groene gemeente benadrukt. Daarnaast sluit dit spel van licht en donker goed aan bij de gezellige sfeer die het centrum ’s avonds ademt." 

Schaduwpatronen  

Waar de bomenrij in het landschap redelijk volledig is, is deze in het centrum wat meer versnipperd. Ook dit is in het lichtbeeld teruggebracht door de armaturen onder de bomen te voorzien van schaduwpatronen. "Zo heb ik geprobeerd de relatie te benadrukken tussen het lichtbeeld, de open plekken en de bomen op deze route." 


Om de schaduwpatronen te creëren, ontwikkelde Gijzel in samenwerking 
met Mikana een maatwerkoptiek. "De ledjes van elke armatuur zijn onder verschillende hoeken geplaatst en voorzien van de juiste optieken, waardoor smalle lichtbundels ontstaan." 

Mast- en armatuurkeuze  

Voor de armaturen zocht hij naar een karakteristiek model met een enigszins moderne uitstraling. Wat betreft mastkeuze ging Gijzel voor masten met vorkuithouder, een subtiele verwijzing naar Westerbork als fietsdorp. Op het evenementenplein zijn masten gesitueerd met elegante uithouders van mastfabrikant PMF. Qua kleurtemperatuur kwam de keuze uit op 2100 Kelvin, een warme, aangename kleur die de gemoedelijke sfeer versterkt. Door tot slot Eclatec spots op de masten te plaatsen worden de bomen kruimelsgewijs verlicht. Een mooi theatraal effect, dat het Westerborkse plaatje compleet maakt. 

Dit artikel komt uit Straatbeeld 04/2018. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek

 

Deel dit artikel