Artikel

Qatar investeert in parkverlichting voor WK 2022

In een van ’s werelds grootste stadsparken staan speciaal ontworpen lichtmasten met bijzondere functies. Een grootscheepse renovatie van het Al Bidda Park in Qatar is in uitvoering om het park om te vormen tot een weerspiegeling van de cultuur van de Qatar.

Natuur, cultuur, geschiedenis en functionaliteit zijn de vier belangrijkste ontwerpfactoren die een comfortabele omgeving waarborgen. Het Al Bidda park ligt in de buurt van het voormalige Emir's Palace in Doha, Qatar. Het is een van de grootste stedelijke parken ter wereld. De multifunctionele recreatieve bestemming is even groot als Hyde Park in Londen en tweederde zo groot als Central Park in New York. Eenmaal voltooid wordt het park een centrum voor belangrijke culturele vieringen en evenementen.

 

De decoratieve lichtmasten zijn geïnstalleerd langs de geasfalteerde rode straat in het park. Door  geautomatiseerde wegversperringen kan de ‘rode loper” worden getransformeerd in een verkeersvrije zone tijdens evenementen, zoals het FIFA Wereldkampioenschap 2022, en daarmee plaats bieden aan bezoekers.

Technopole profiel

De twaalf meter hoge lichtmasten aan het Al Bidda Park zijn vierhoekig van vorm met afgeronde hoeken. De uitsparingen in het Technopole profiel zorgen ervoor dat een voetplaat nagenoeg onzichtbaar in de mast geïntegreerd is. Aan twee zijden van de mast bevinden zich decoratieve aluminium platen met laser uitgesneden patronen. Het motief van het plaatmateriaal is speciaal ontworpen voor dit project, maar kan in ieder gewenst design geleverd worden.

 

 

Door intensieve samenwerking met de eindklant tijdens de ontwerpfase is het project in korte tijd gerealiseerd en heeft het eindontwerp toegevoegde waarde weten te creëren. Zo biedt het Technopole profiel Smart Cities alle mogelijkheden voor het huisvesten van extra applicaties, zoals wifi en camera’s.

Customized verlichting

Op afstand bestuurbare RGB ledlampen schijnen door het Arabische motief in de gewenste kleur. Bij hoog bezoek wordt, naast het hijsen van de betreffende vlaggen, de kleurstelling van het licht aangepast aan de kleur van het bezoekende land. Een gastvrije beleving die naadloos aansluit bij de cultuur van Qatar.

Sapa is Hydro geworden

De masten in dit project zijn ontwikkeld en geleverd door Hydro in samenwerking met Metrosmart International. Sinds 2 oktober is Sapa (Pole Products) onderdeel geworden van Hydro en opereert onder de naam Hydro.

 

Hydro is een wereldwijd aluminiumbedrijf met productie-, verkoop- en handelsactiviteiten in de gehele waardeketen, van bauxiet, alumina en energieopwekking tot de productie van primair aluminium, gewalste producten, geëxtrudeerde producten en recycling. Het hoofdkantoor is gevestigd in Noorwegen en het bedrijf heeft ongeveer 35.000 werknemers die betrokken zijn bij activiteiten in meer dan 40 landen op alle continenten.

 

Deel dit artikel