Artikel

Verkeersborden klaar voor de toekomst

Den Bosch dunt bestand uit, nieuwe exemplaren digitaal en duurzaam.

 In ’s-Hertogenbosch staan ruim 40.000 (verkeers)borden. Uit onderzoek blijkt dat mensen die elke dag dezelfde route rijden maar vijftien procent van de aanwezige borden zien. Als er minder borden staan vallen ze beter op. Daarnaast wordt het straatbeeld aantrekkelijker, overzichtelijker en veiliger. Reden genoeg voor de gemeente om eens kritisch naar de verkeersborden en masten te kijken.  


Afgelopen jaar zijn in de wijk Maaspoort alle borden geïnventariseerd en verkeerskundig beoordeeld door de gemeente in samenwerking met HR Groep. Waar nodig zijn de borden vervangen door nieuwe borden die voldoen aan de eisen van deze tijd:digitaal, duurzaam en klaar voor de toekomst. 

Duurzaam

Van de 980 verkeersbordmasten in de wijk Maaspoort zijn er 847 teruggeplaatst. De borden zijn geleverd door HR Groep. De verkeersbordmasten (ook wel flespalen genoemd), waar de borden aan hangen, zijn geleverd door Hydro-PoleProducts (voorheen Sapa). Beide bedrijven maken hun producten van gerecycled aluminium. Het aluminium van oude masten en borden smelten zij om.  


Hierbij is 95 minder energie nodig dan voor het maken van aluminium uit primair aluminium. Daarbij komt dat aluminium steeds opnieuw kan worden gebruikt zonder kwaliteitsverlies. Dit scheelt geld en is ook heel duurzaam. Ook zijn de meeste borden voorzien van een digitaal geprinte folie en een duurzaam, transparant laminaat. Zo wordt de uitstoot van vluchtige organische stoffen (VOS), die schadelijk zijn voor het milieu, aanzienlijk verminderd. De palen en borden hebben dus een lange levensduur, zijn duurzaam geproduceerd en 100 procent recyclebaar.

Zelfrijdende auto’s

Alle borden zijn opgenomen in het digitale systeem Intelligent Public Space Management (IPSM). De meeste verbod- en gebodsborden zijn voorzien van een sensor. In IPSM zijn de borden zichtbaar voor de beheerder en komen meldingen binnen van bijvoorbeeld aanrijdingen, scheefzakken of omwaaien. Ieder jaar rijdt een auto met camera door de gemeente om zo het bordenbestand up-to-date te houden. De data zijn in de nabije toekomst nodig voor de navigatiesystemen van zelfrijdende voertuigen.  


Bert Smits, senior specialist verkeersregelsystemenen verkeersmeubilair van de gemeente ’s-Hertogenbosch: “Niemand weet precies hoe het verkeer er in de toekomst uitziet, maar de eerste zelfrijdende auto’s worden al volop getest. Dat betekent ook iets voor de plaatsing van nieuwe verkeersborden. De hoogte en afstand van de borden moeten aan bepaalde eisen voldoen. In de wijk Maaspoort hebben we alle borden hierop aangepast.  

Met deze grootschalige vervanging en de inzet van slimme technologie vergroot de gemeente ‘s-Hertogenboschde verkeersveiligheid en worden mensen en middelen efficiënter ingezet.


Dit artikel komt uit Straatbeeld 05/2018. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek

Deel dit artikel