Artikel

Afrolbaar wortelgeleidingsscherm in Etten-Leur

Innovatie voorkomt beschadiging door wortels en behoudt stabiliteit van bomen.

Na de uitvoering van een complete herinrichting van het centrum van Etten-Leur was ook het winkelgebied in Etten-Leur Noord toe aan een stevige opknapbeurt. Het kreeg een frisse uitstraling met strak straatwerk en vers aangeplante bomen.  

In 'de Leur', zoals het gebied in de volksmond wordt genoemd, bevindt zich een keur aan winkels, restaurants en cafés. Ze bevinden zich aan het Van Bergenplein, de Korte en Lange Brugstraat en aan de Geerkade, waar het aan het water van de haven heerlijk toeven is. Met de renovatie is niet alleen de winkelfunctie, maar ook de verblijfsfunctie van het gebied versterkt.  


De gemeente Etten-Leur betrok
RootBarrier bij de uitvoering van het omvangrijke project. In alle plant- en boombakken is een wortelgeleidingsscherm aangebracht. Met deze schermen wordt voorkomen dat binnen de kortste keren de wortels schade aanrichten aan de boven- en ondergrondse infrastructuur.  

Eenvoudiger en efficiënter 

Het bijzondere aan de schermen die in Etten-Leur zijn gebruikt is dat niet is gewerkt met losse panelen, maar met een wortelgeleidingssysteem op rol: de RootBarrierRollRib. De totale lengte kan wel 75 meter per rol beslaan. Deze innovatie van RootBarrier maakt het werken met dit systeem veel eenvoudiger en efficiënter - het is makkelijk te installeren.   

 

Niet onbelangrijk is dat het werk, dat in het winkelgebied in Etten-Leur circa 360 lopende meter bedraagt, daardoor veel sneller klaar is. Na het graven van de geul, hoeft het wortelgeleidingsscherm alleen nog maar uitgerold te worden. Bovendien is de rol gemakkelijk op de gewenste lengte te snijden dankzij een snijlijn op elke meter.  

100 procent recyclebaar 

DeRootBarrierRollRib is gefabriceerd uit 1,5 mm sterke HDPE met verticale geleidingsribben. Het product is bovendien 100 procent recyclebaar. Door het plaatsen van dit systeem zorgen de stevige geleidingsribben ervoor dat de horizontaal groeiende wortels, die eerst tegen het paneel aangroeien, worden omgebogen en via de geleidingsribben gecontroleerd naar beneden worden geleid. Eenmaal aan de onderzijde gekomen, kunnen de wortels horizontaal verder groeien waardoor de boom zich goed in de grond kan verankeren. Het verzorgde aanzicht van deze omgeving blijft hierdoor intact, precies zoals de gemeente Etten-Leur wenste.  


Dit artikel komt uit Straatbeeld 05/2018. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek

 

  


Deel dit artikel