Artikel

Historische fontein op Herbert Hooverplein Leuven

Vorig jaar realiseerde Rots Maatwerk het ontwerp van Fluxx voor de fontein op het H. Hooverplein in Leuven. Het ontwerp visualiseert de eerste stadsomwalling. De fontein toont het stratenplan, zoals Jacob van Deventer, de beroemde Nederlandse cartograaf, het in 1550 uittekende.

De fontein omvat 60 waterspuiters, nevelspuiters, waterloopjes en 128 ledspots en is opgebouwd uit natuurstenen platen. Het waterwerk heeft een diameter van 18 meter.

Werking 

Voor de watertoevoer wordt gebruik gemaakt van drie technieken. In de stenen uitgekapte waterlopen zitten leidingen verwerkt, waardoor water door de rivieren stroomt. Verspreid over de fontein zijn spuitkopjes geïntegreerd waaruit water kan spuiten tot maximaal 2 meter hoog.Met een hogedrukvernevelingssysteem kan de fontein nevel produceren. 

Apart te bedienen 

Het water wordt aangestuurd door een interactief sensorsysteem. Afhankelijk van de drukte op het plein zal het water hoger of lagerspuiten. De vier spuitgroepen in de fontein zijn individueel te bedienen.Naast de fontein is een ondergrondse bufferruimte geplaatst waar de waterzuivering plaatsvindt. De fontein is sinds ingebruikname een groot succes. Op mooie zonnige dagen is het een ware magneet voor spelende kinderen. 

Volledig proces

Rots Maatwerk is gespecialiseerd in maatprojecten. “In Nederland zijn we marktleider in fonteinen op maat. Ook internationaal zijn we aan een opmars bezig met projecten in onder meer Hongkong,Rusland, Duitsland en België”, vertelt Hugo Rots. “Rots Maatwerk biedt al zijn projecten turn-key aan. Dit houdt in dat we al vanaf de ontwerpfase bij een project betrokken zijn. Wanneer het ontwerp is vastgesteld, nemen wij ook de engineering op ons. Ook de productie gebeurt in eigen beheer." Rots Maatwerk Onderhoud is gekozen voor het onderhoud. Op deze manier is voor de Stad Leuven gegarandeerd dat de fontein veilig en goed blijft draaien.

Overkoepelend project 

De fontein is onderdeel van het project om de historische stadsomwalling van Leuven opnieuw te visualiseren in de hele stad. De elf stadspoorten van de eerste stadsomwalling rond Leuven worden zichtbaar gemaakt met verlichte strips uit cortenstaal, die worden verwerkt in de straten. Inmiddels zijn vier van deze visualisaties door Rots Maatwerk gerealiseerd. 


Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 04/2019. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek

Deel dit artikel