Artikel

Smokkeldorp krijgt nieuw hart met ondergronds netwerk

Overdinkel is trots op z’n eigen Kulturhus en groene centrumplein. Overdinkel is een dorp in het uiterste oosten van Twente, aan de Duitse grens. Het dankt zijn naam aan de rivier de Dinkel. 

Overdinkel maakt deel uit van de gemeente Losser. Uit een gebiedsvisie die de gemeente samen met de bewoners ontwikkelde kwam de wens naar voren om Overdinkel een echt hart te geven. “De Hoofdstraat, een relatief drukke weg tussen Losser en de Duitse grens, doorklieft het dorp,” legt Mark Slooijer namens de gemeente uit. “Langs die straat zitten wat winkels en voorzieningen, maar van een echt centrum was geen sprake.”  Daarom werd in Overdinkel een Kulturhus gebouwd dat samen met het nieuwe  centrumplein een centrale plek is voor evenementen, ontmoeten en voorzieningen. 

Smokkelpad 

De gemeente Losser zet zwaar in op toerisme. Het smokkelverleden van Overdinkel was een voor de hand liggende keuze toen bleek dat het grensdorp behoefte had aan een duidelijk eigen beeldmerk. Op het groene centrumplein is op speelse wijze een smokkelpad gevisualiseerd. “Overdinkel heeft een rijk smokkelverleden en er is al een smokkelmuseum. Intussen heeft het smokkelthema een enorme vlucht genomen, aldus Slooijer. 

Veel techniek 

De flinke uitbreiding van het aantal functies op het plein vroeg om een scala aan technische oplossingen en een integraal plan voor een compleet nieuw ondergronds netwerk. De waterspuiters, mistfonteinen en dorpspomp hebben elektra en water nodig. Daarnaast zijn diverse elektrische contactdozen nodig voor de wekelijkse kleine warenmarkt en voor ambulante handelaren. Tot slotte is er speciale verlichting aangelegd en voedingen voor fietslaadpalen. 


Uiteindelijk zijn alle ondergrondse kasten, inclusief alle infrastructuur, aangelegd door 
PUTkast BV dat al in een vroeg stadium bij het geheel betrokken was. De gemeente hield maximale regie over het proces en de kwaliteit.Slooijer looft de samenwerking met PUTkast: “Echte vakmensen die altijd klaar staan voor deskundig advies. De aanleg is vlekkeloos verlopen en in de beheerfase blijven ze uitstekende service verlenen.” 


In de zomer van 2017 is het plein feestelijk opgeleverd. De inwoners van Overdinkel zijn enthousiast, heeft Slooijer gemerkt. “Overdinkel is een dorp van eerst zien en dan geloven. Vooraf was er enige scepsis of alles wel zo mooi zou worden als de plannen deden vermoeden. Nu hoor ik vaak dat het nog mooier is geworden dan ze zich voor hadden gesteld.”
 

Dit artikel komt uit Straatbeeld 04/2018. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek

Deel dit artikel