Artikel

Fairytrail: uw gids door de schemering

Gedurende de winterperiode wordt de buitenruimte tijdens schemering of in het donker minder gebruikt. Met Fairytrail wordt getracht het gebruik van de buitenruimte te stimuleren door het toevoegen van beleving en sociale veiligheid.

Fairytrail zorgt voor prachtige fluorescerende en glow-in-the-dark-patronen. Die ontstaan door speciale, licht reflecterende elementen te verwerken in een betonnen of rubberen ondergrond. Overdag nemen ze licht op, in het donker weerkaatsen ze het licht. Uitgevoerd in een betonnen ondergrond is Fairytrail ideaal voor toepassing op pleinen, fietspaden, voetgangersgebieden en wandelpaden. Fairytrail in beton wordt prefab geleverd, voldoet aan stroefheidseisen en heeft in vergelijking met traditionele ondergronden na het leggen geen extra onderhoud nodig. 

 

Fairytrail in rubber heeft een valdempende ondergrond gemaakt van PlayTop® rubbergranulaat gemengd met fluorescerend- en glow-in-the-dark granulaat. Het maakt plaatsen waar we bewegen, sporten en spelen veiliger en mooier. Ideaal voor speelplaatsen bij scholen, speeltuinen, voetpaden, sportcomplexen, fietspaden en parken. Het materiaal is naadloos, waterdoorlatend, heeft een lange levensduur en is bijzonder onderhoudsvriendelijk.

 

"Fairytrail is ontstaan als doorontwikkeling uit het Van Gogh-Roosegaarde fietspad", vertelt Eefke Hoefnagel van Heijmans. "In deze eerste pilot in Eindhoven heeft Heijmans het beton voorzien van glow-in-the-dark-elementen. Overdag was echter niet duidelijk dat dit pad ’s nachts een ware metamorfose onderging en een sprookjesachtige beleving werd gecreëerd. Vanuit Heijmans Innovatie zijn we gaan exploreren hoe we zowel overdag als ’s nachts mooie patronen konden integreren in het pad."

 

Niet alleen zorgt Fairytrail voor een bijzondere openbare ruimte, het gaat ook lichtvervuiling tegen in het buitengebied. Traditionele verlichting is namelijk niet meer nodig.

 

Het idee van Heijmans is een van de kanshebbers voor de Inspiratie Award. Deze prijs wordt uitgereikt op het Openbare Verlichting Congres Ruimte en Licht op  16 november in Putten.

 

Voor meer informatie: www.heijmans.nl/fairytrail

 

Deel dit artikel