Artikel

Centrum Westerbork weer helemaal bij de tijd

In opdracht van de gemeente Midden-Drenthe is het centrum van Westerbork geheel opnieuw ingericht. De herinrichting maakt onderdeel uit van het masterplan voor het dorp.

De oude infrastructuur was dertig jaar oud en voldeed niet meer aan de wensen van deze tijd, vertelt Geert Hendriks van de gemeente Midden-Drenthe. “We wilden het centrum upgraden. Het Van Weezelplein is het hart van het dorp, met veel winkels. Het is ook de plek van de weekmarkt, die eerst op een parkeerterrein stond, en andere evenementen.” Op het Van Weezelplein is veel ruimte genomen voor groen waardoor dat deel van het plein een parkachtig karakter heeft gekregen.

Geen lange snoeren 

Om te bepalen welke voorzieningen op het plein nodig waren, ging de gemeente in gesprek met de gebruikers. “Zo hebben we onder meer gesproken met de marktmeester”, zegt Hendriks. “Er is tegenwoordig ook steeds meer stroom nodig op de markt, voor kippengrillen of dergelijke dingen. Het stroomverbruik neemt toe. Bovendien zijn er steeds meer regels. Er mogen geen lange snoeren meer over de grond liggen bijvoorbeeld. Dan kom je al snel op ondergrondse oplossingen.” 


De partij die de gemeende adviseerde bij de herinrichting had eerdere ervaringen met PUTkast, leverancier van ondergrondse elektrische voorzieningen. Hendriks: “Op basis daarvan zijn we met hen in gesprek gegaan. Dat beviel goed.”

Integraal plan 

Om de evenementen en de weekmarkt ruimschoots de faciliteren en ondersteunen heeft de gemeente besloten om hiervoor riante permanente voorzieningen te laten aanleggen. Na diverse afstemmingen met alle betrokkenen (projectteam, marktbeheer en evenementenorganisatoren) is een integraal plan voor alle installaties gemaakt. Dit plan is turn-key door PUTkast gerealiseerd waardoor de gemeente alles in één hand heeft gehouden en het plein gekregen heeft kreeg wat het nodig heeft. 


De reacties van de gebruikers zijn positief, weet Hendriks. “Er gebeurt wel eens iets, maar dat ligt aan het gedrag van de mensen, niet aan de kwaliteit van de kasten. De gebruikers hebben allemaal een sleutel om een deel van de kast te kunnen openen. Het systeem is heel gebruiksvriendelijk. Eigenlijk net als thuis, je steekt de stekker in het stopcontact en je hebt stroom.” 


Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 02/2019. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek

 

Deel dit artikel