Artikel

Projecten die je nergens anders vindt

De stad of het dorp mooier maken. En daarmee het leven aangenamer. Dat is het streven van Rots Maatwerk. Van engineering via aanleg tot onderhoud: het bedrijf levert alles van onder één dak. “Geen enkel project is hetzelfde,” vertelt directeur Hugo Rots, “en elke werkdag is anders. Dat maakt het zo leuk.”

Toen Hugo Rots studeerde aan hogeschool Van Hall Larenstein had hij een bijbaantje bij architectenbureau B+B in Amsterdam. “Dat was rond het jaar 2000. We kregen regelmatig de vraag om maatwerkonderdelen voor projecten gemaakt te krijgen. “Toen ben ik eens rond gaan kijken. Mijn vader werkte al in de interieurprojecten. Ik ben samenwerking gaan zoeken met partijen die al gewend waren om producten op maat te maken.” 


Al snel kon Rots ook opdrachten aannemen van andere architecten. In 2002 begon hij zijn eigen bedrijf dat zich vooral richtte op het produceren van natuursteenprojecten, straatmeubilair en verlichting op maat. Een paar jaar later bleek er zo veel vraag dat hij personeel aan kon nemen. Sindsdien zette de groei gestaag door. Niet alleen in omvang van het bedrijf, maar vooral in de omvang van projecten.
 


Waterpartij met fonteinen in Hoogezand.  


“We doen allang niet meer alleen meubilair en verlichting. We werken nu aan de inrichting van hele pleinen, vaak met fonteinen en met complete lichtplannen. Projecten die de stad mooier maken, zoals onze slogan ook zegt. We willen dat de openbare ruimte die we inrichten iets betekent voor de mensen.”

Vrije vormentaal 

In de afgelopen twintig jaar heeft het vak een hoge vlucht genomen, stelt Rots vast. Vooral door de snelle technische ontwikkelingen is veel meer mogelijk geworden. “Het gaat niet meer alleen om 2D, maar ook 3D en BIM-engineeringsprojecten. Dat heeft enorme gevolgen voor de lijnvoering en de vormentaal. Als je ziet welke vrije vormen uit hout je daarmee bijvoorbeeld kunt maken, dat was vijf jaar geleden nog ondenkbaar.” 


Rots Maatwerk omarmt de nieuwe mogelijkheden van harte. “We zitten er bovenop.” De kracht van zijn bedrijf is volgens Hugo Rots dat alles vanuit één hand wordt geleverd. “Architecten kloppen bij ons aan met een vlekkenplan, een schets. Ze willen dan weten hoeveel het gaat kosten, wat wel en wat niet kan, hoe het zit met onderhoudsplannen. Wij kunnen dat allemaal beantwoorden.”
 


Plein in Sittard.


Rots kijkt naar de technische mogelijkheden en onmogelijkheden, begeleidt de ontwerpen en zorgt zelf voor de productie, aanleg en het onderhoudstraject. “We hebben de kennis allemaal in huis en we hoeven niet iedere keer met een partij of acht om de tafel om zaken af te stemmen. Wij zien heel snel of een constructie wel of niet kan. En als we vier of vijf mogelijke oplossingen aandragen zitten er altijd wel een of meer bij die de architect bevallen.” 

Complexer en interactiever 

De snelle ontwikkelingen op technologisch gebied maken projecten complexer en interactiever, merkt Rots. “Daar kun je mooie dingen mee doen. Zo ontwerpen we fonteinen en waterpartijen waar apparatuur in is opgenomen die het aantal mensen in de omgeving telt. Hoe drukker het is op de locatie, hoe hoger de fontein spuit.”  


Dat is niet alleen voor ‘de mooi’ – water speelt een belangrijke rol in de leefbaarheid van steden. “Fonteinen helpen hittestress tegen te gaan. Dat wordt in stedelijk gebied steeds meer een thema. Wij werken nu aan standaardisatie van watertechniek, om ook bij te dragen aan circulariteit. We willen dat materialen die we in fonteinen gebruiken een tweede leven kunnen krijgen.”
 


Rots Maatwerk, met 28 personeelsleden, werkt veel met natuurlijke en duurzame materialen als hout en natuursteen. “Het circulaire denken in zijn algemeenheid staat nog in de kinderschoenen,” merkt Hugo Rots, “maar veel mensen bij ons komen van
Van Hall Larenstein en hebben een groene achtergrond en een link met groen.” Zijn bedrijf geeft het goede voorbeeld met het nieuwe energieneutrale pand dat anderhalf jaar geleden in gebruik werd genomen. “We kregen de kans en hebben die gegrepen.” Op het bedrijfsterrein bouwt Rots regelmatig mock-ups van diverse projecten. “het blijkt een goed startpunt voor ontwerpers om de mogelijkheden te verkennen.” Een bijzondere fontein in IJlst. 

Verslimming
en vergroening zijn thema’s die door zullen zetten, verwacht Rots. “Het vakgebied raakt steeds meer verweven met gebouwen, en de aanleg van groen op en in gebouwen.” Het draagt allemaal bij aan de uitdaging van het bedrijf: een openbare ruimte waarin mensen zich goed voelen en waarin ze vermaakt worden. “Entertainmentwaarde is voor ons belangrijk, net als het tegengaan van hittestress. Maar ook de allure. Elke binnenstad wil zichzelf onderscheiden. Het volstaat allang niet meer om alleen een bankje met een lamp en een prullenbak ernaast te leveren. Wij willen elke keer iets leveren dat je nergens anders vindt.”   


Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 06/2019 en was onderdeel van het jubileumkatern '30 jaar Straatbeeld'. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek

Deel dit artikel