Artikel

Boomwortels maken geen kans bij betonnen fietspad

“Er worden op veel locaties bomen weggehaald omdat er een fietspad moet komen. Dat is zonde en helemaal niet nodig.” Dat zegt Job van Roekel van Easypath. De betonnen fietspadelementen van zijn bedrijf zorgen ervoor dat er geen bomen meer gekapt hoeven te worden.

De betonnen fietspadelementen van Easypath worden onderling gekoppeld zodat er een comfortabel fietspad ontstaat. De koppeling zorgt ervoor dat de elementen niet in hun geheel uit het verband gedrukt kunnen worden door boomwortels. Vervelende hobbels in de fietspaden zijn hierdoor verleden tijd. Van Roekel denkt wel te weten waarom de boomwortels niet omhoog kunnen groeien. “Onze elementen wegen al snel een paar duizend kilo per stuk. Daarnaast ligt de constructie op een laag drainagezand (grof zand) waar wortels sowieso niks te zoeken hebben.”

De fietspaden van Easypath wekken interesse bij onderzoeksbureaus. Van Roekel: “Zij onderzoeken vooral waarom wortels bij onze fietspaden geen kans krijgen om omhoog te groeien. We vinden het zelf ook belangrijk om te weten wat we nog meer kunnen doen om onder onze betonconstructies de bomen nog wat meer groeimogelijkheden te geven. Ook daar wordt onderzoek naar gedaan.” Van Roekel vindt het zonde dat nu soms bomen worden gekapt ten koste van een fietspad. “Dat is echt niet nodig, bomen kunnen gewoon blijven staan. Ook voor fietsers is het fijn, omdat mensen liever langs een bomenlaan fietsen dan bijvoorbeeld een Rijksweg.”

Gemeenten

Veel gemeenten kiezen voor de betonnen fietspaden van Easypath. “Voor de gemeenten Nieuwkoop en Leiderdorp hebben we onlangs nog fietspaden van tegels vervangen door onze fietspaden.” In Rotterdam had het fietspad langs de IJsselmondse Randweg behoorlijk last van hobbels door boomwortels. Ook daar heeft Easypath inmiddels een betonnen constructie geplaatst. Van Roekel merkt dat gemeenten vaak over elkaars schouder meekijken. “Je ziet dat omliggende gemeenten ook geïnteresseerd raken in onze fietspaden. We merken daarnaast dat veel gemeenten bij ons terugkeren.” In Haarlem is vorig jaar succesvol een proef afgerond met het nieuwe type fietspad. Zo’n vijfhonderd fietsers gaven hun mening via een speciale webpagina van de gemeente over hoe zij het fietspad van Easypath hebben ervaren. De reacties waren bijna allemaal positief.

Modulair en duurzaam

De fietspaden van Easypath gaan tachtig jaar mee en zijn volledig modulair. “Je kunt het fietspad zo oppakken en ergens anders neerleggen”, zegt Van Roekel. “Daarnaast zijn onze betonconstructies volledig te hergebruiken. In het najaar gaan we proeven doen met cementvervangers. Dat maakt onze fietspaden nog duurzamer”, zo besluit Van Roekel.

Easypath Nederland B.V.
Zwolle
088 – 01 56 789
www.easypath.nl

Dit artikel verschijnt in Straatbeeld 2, thema ontwerp & inrichting. Het magazine verschijnt 1 mei en de digitale versie kan iedereen gratis downloaden.

Deel dit artikel