Artikel

Kwaliteit van wegen digitaal te volgen

Twee innovaties voor een duurzame en veilige infrastructuur.

Stress Test Wegen

Veel wegen zijn in de jaren 60 en 70 aangelegd. Sinds die tijd zijn aslasten en verkeer sterk toegenomen. Daardoor komen veiligheid en beschikbaarheid in het gedrang. 


De Unihorn StressTest Wegen geeft snel en inzicht in de kwaliteit van het wegennet. Ook ramen we de maatregelkosten. De resultaten presenteren we in de digitale kaart.Zo ziet u in één oogopslag de kwaliteit en de jaarlijksekosten voor onderhoud van uw wegennet.

Wegenwijs 

De kwaliteit van het wegennet wordt nu bepaald met (twee)jaarlijkse inspecties en metingen. Voor schaden die onverwacht optreden is die frequentie te laag. Het gevolg: onderhoud komt te laat en de onderhoudskosten lopen op. 


Wegenwijs bepaalt met trillingsensoren in voertuigen en smartphones continue kwaliteit van de weg. In 2020 kan rafeling in aard en omvang worden bepaald. Aansluitend wordt de techniekgebruikt voor het bepalen van andere schaden. 


De meetdata wordt gepresenteerd op een online platform.  Wegbeheerders kunnen ditplatform raadplegen en de informatie daarop gebruiken voor hun onderhoudsplanning en -budget. 


Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 04/2019. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek

Deel dit artikel