Artikel

Linde als nieuw essentieel onderdeel Westzijde Zaanstad

Meer groen in straatbeeld laat openbare ruimte weer stralen.

Sinds enkele jaren is gemeente Zaanstad bezig met het opknappen van de openbare ruimte van de Westzijde. Een grote operatie door de vele belangen en disciplines. Er is gekozen om het groen bovengronds te halen, zodat eventuele problemen voorkomen kunnen worden.


De boombakken, van cortenstaal, hebben door het slimme ontwerp het nuttige met het aangename gecombineerd: de bomen hebben meer ruimte, er is meer groen aan het straatbeeld toegevoegd en het creëert zitplaatsen voor het winkelend publiek. Daarbij is het fijn dat de linde, TiliamongolicaBuda’, druipvrij is.  


Boomkwekerij Udenhout heeft in totaal 60 van deze druipvrije lindes geleverd
, waarvan de laatste in juli. Dit was mogelijk door de kokoskluit; bij het rooien van de lindes zijn de kluiten omwikkeld met speciale kokosmatten. De matten zijn lucht- en waterdoorlatend. De bomen zijn netjes neergezet op de kuilhoek en voorzien van druppelaars. De kluit ontwikkelt een fijn wortelstelsel.  


Dankzij de kokoskluit loopt het project
dus geen vertraging op. De multifunctionele cortenstalen bakken, de druipvrije lindes en het groen in combinatie met de gebakken klinkers geeft de Westzijde weer uitstraling en karakter. 


Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 04/2019. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek

Deel dit artikel