Al bijna honderd jaar handgemaakte lichtarmaturen

donderdag 7 januari 2021
timer 5 min
50 jaar. Zo oud zijn veel DE NOOD armaturen als ze weer terug komen naar Middelburg om gerenoveerd te worden. Er kan een hoop veranderen in die periode. Baby’s werden gewoon vervoerd in de wieg achter in de auto, en van een USB-stick had nog nooit iemand gehoord.

"Het grappige is dat de manier waarop wij armaturen maken eigenlijk niet heel anders is dan vroeger”, vertelt Jaap Tukker, die al 41 jaar bij DE NOOD werkzaam is. “Natuurlijk zijn er nieuwe machines toegevoegd aan ons arsenaal waardoor we sneller kunnen werken, maar omdat wij juist alles met de hand maken, kunnen wij die sublieme kwaliteit garanderen. Op het gebied van lichttechnieken is echter zeer veel veranderd. Vroeger was een simpele E27 fitting de standaarduitrusting. Peertje erin en branden maar. Tegenwoordig bestaat er een keur aan verschillende led-technieken met allerlei lichtkleuren. En we kunnen de verlichting nog slim maken ook.”

Buiten het standaard assortiment maakt DE NOOD ook maatwerk armaturen voor allerlei soorten opdrachtgevers zoals architecten en projectontwikkelaars. Dit kan een nieuw te ontwerpen armatuur zijn, of op basis van een aangeleverd ontwerp. Er wordt nauw samengewerkt met de opdrachtgever voor de technische uitvoering van het object.

Visueel

Waar ook veel veranderd is de afgelopen jaren, is de tekenkamer van DE NOOD. Vroeger werd alles nog met de hand getekend op een grote tekentafel. Langzaamaan is de computer in beeld gekomen met AutoCAD om 2D-tekeningen te maken. Dominique Altena, senior tekenaar bij DE NOOD: “Toen ik hier 15 jaar geleden kwam werken, heb ik nog tekeningen overgezet naar AutoCAD. Kort daarop heb ik Inventor geïntroduceerd en hebben we alle tekeningen opnieuw gemaakt in 3D. Deze manier van werken is niet meer weg te denken. Dagelijks wordt Inventor gebruikt voor nieuwe ontwerpen en het verbeteren van bestaande ontwerpen.

Bart van Oers, hoofd marketing: “Er komt steeds meer vraag naar een visuele voorstelling om te laten zien hoe een armatuur past aan een gevel of in een straat. Middels AR (Augmented Reality) hebben we dit mogelijk gemaakt. Onze mensen in de buitendienst zijn vanaf begin 2020 in staat om op iedere gewenste locatie een visualisatie te maken met een mobiele telefoon of tablet. Ze kunnen meerdere objecten plaatsen, er vervolgens omheen lopen en zo een video-animatie maken. Dit geeft een perfect beeld van hoe het er in de werkelijkheid uit zal zien.”

Waar bovenstaand voorbeeld voornamelijk goed toegepast kan worden voor verlichting in de openbare ruimte, is men bij DE NOOD ook in staat om voor projecten en particulieren een visualisatie te verzorgen. “Eigenlijk is een goede foto het enige wat wij nodig hebben”, vertelt Van Oers verder. “Met speciale software kunnen we het juiste perspectief en maatvoering uit een foto halen en met 3D-software plaatsen we dan een fotorealistisch armatuur op de gewenste plek. Aan de muur of op een mast – net wat de klant wenst.”

Nieuw 

Hoe oud of klassiek de producten ook zijn, het is altijd van belang om te blijven innoveren. Het is een cliché (en daarom ook waar), maar stilstand is achteruitgang. Nu de vraag naar oplaadpunten voor elektrische auto’s hard toeneemt, maar men ook graag de historische sfeer wil behouden, is er behoefte aan een stuk moderne techniek in een klassiek jasje. DE NOOD zocht de samenwerking met Ecotap en bedacht een manier om de bestaande klassieke Haagse mast te voorzien van technieken om elektrische auto’s te kunnen laden. Hieruit is de laatste innovatie van DE NOOD gekomen: de Klassieke Laadmast.

Thomas Akveld, commercieel directeur: “In september hebben wij deze nieuwe oplossing voor elektrisch laden geïntroduceerd. Wij verwachten dat de eerste exemplaren in januari geplaatst gaan worden. Eerst wordt er gezorgd voor de juiste voorbereidingen qua elektriciteitsvoorzieningen, waarna de masten daadwerkelijk de grond in gaan. Om dit te kunnen realiseren, hebben we samenwerkingen opgezet met gemeenten en exploitatiemaatschappijen.”

100 jaar 

2020 heeft laten zien dat bedrijven flexibel moeten zijn en zich snel moeten kunnen aanpassen aan een veranderende wereld. De opkomst van thuiswerken heeft bij DE NOOD gezorgd voor een versnelde uitrol naar volledig werken in de cloud. Gard van Hoof, eigenaar van DE NOOD, legt uit: “Wij willen voor onze medewerkers een veilige en gezonde werksfeer. De snelle implementatie van bijvoorbeeld Microsoft Teams wordt goed opgepakt binnen de organisatie. Het is altijd lastig om te moeten wennen aan iets nieuws, zeker als je al jaren op een bepaalde manier werkt. Iedereen zet zijn beste beentje voor om dit ‘nieuwe werken’ tot een succes te maken. Over iets meer dan 3 jaar viert DE NOOD haar 100ste verjaardag”, aldus Van Hoof. “Door op deze koers verder te varen gaan we een mooi feest vieren in 2024”, zo besluit Van Hoof.

DE NOOD
Middelburg
0118 - 657585
https://denood.nl/

 

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Zó maak je impact in je eigen gemeente

25 mrt om 09:41 uur

Wil jij ook je gemeente mooier, groener en slimmer maken? Kom naar de kennissessie van Signify op 16 april in…

Lees verder »
flash_onNieuws

An ode to darkness, speciale editie van 'Scape Magazine

19 mrt om 13:32 uur

'Scape, het internationale tijdschrift voor landschapsarchitectuur en stedenbouw - wijdt een gehele editie aan…

Lees verder »
descriptionArtikel

Minder is meer voor duurzame buitenruimtes

8 mrt om 09:12 uur

Een fraaie, goed ontworpen buitenruimte speelt een cruciale rol in hoe we een stad, dorp, of landelijk gebied…

Lees verder »
rrrrrrrr
descriptionArtikel

Innovatie in openbare verlichting: doorontwikkeling armaturen

20 jan om 10:00 uur
De rol van openbare verlichting in de transitie naar duurzaamheid en circulariteit is cruciaal. Het gebruik van…
Lees verder »
rrrr
descriptionArtikel

Column Chantal Verspaille: Laadpalen

19 jan om 12:15 uur
Chantal Verspaille is schepen in een Vlaamse stad en schrijft regelmatig een column voor Straatbeeld. Dit keer…
Lees verder »
eeeeeeee
descriptionArtikel

Lichtmasten die de biodiversiteit bevorderen

17 jan om 11:05 uur
Valmont komt met een nieuw product op de markt genaamd LINNÉ. Dit in samenwerking met een Frans bureau voor Design…
Lees verder »
flash_onNieuws

Ledlampen moeten zebrapaden Harlingen beter zichtbaar maken

12 jan om 12:07 uur

Op initiatief van raadslid Antoinette Berkhouwer is in Harlingen een eerste zebrapad voorzien van…

Lees verder »
flash_onNieuws

Groningen wil meer regie op plaatsen laadpalen elektrische auto's

8 jan om 10:50 uur

De gemeente Groningen heeft eind december haar eerste door de gemeente zelf geëxploiteerde laadpaal voor…

Lees verder »