Young Professional in de openbare ruimte: Aniek Loos

vrijdag 5 juli 2024

Ook in de openbare ruimte is de zoektocht naar een nieuwe generatie gaande. Straatbeeld geeft ter inspiratie in iedere editie een podium aan een jonge 'openbare ruimte-maker' die zijn eerste sporen al heeft verdiend. in deze derde aflevering Aniek Loos, integraal beheerder Stadsbeheer bij de gemeente Rotterdam.

Dagelijkse werk 

Mijn grootste taak ligt in het meekijken in planteams van het cluster Stadsontwikkeling. Het cluster Stadsontwikkeling is vooral gericht op nieuwe plannen en ontwikkelingen, zoals woningbouw of nieuwe parken. Ik kijk mee vanuit het oogpunt van beheer. Is hetgeen dat we willen gaan aanleggen te beheren, en ligt het er over dertig jaar nog steeds mooi bij? Hiermee vertegenwoordig ik het belang van beheer al op een vroeg moment in het proces. Na de uitvoering en realisatie vindt de overdracht naar Stadsbeheer plaats, zodat wij het ook werkelijk kunnen gaan beheren. Het is dan ook mijn verantwoordelijkheid om het overdrachtsproces goed te begeleiden en alle beheerders van de verschillende assets hierin te betrekken. Maar soms komen er ook kleine beheervragen uit de wijk, vaak in de vorm van klachten op mijn pad. Ik kijk dan samen met de betreffende beheerder of we daarop in kunnen spelen door frequenter beheer uit te voeren, of dat we het op een andere manier kunnen oplossen.

Pad naar baan 

Ik heb ruimtelijke ordening en planologie gestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam. Daar kreeg ik al veel vakken en casussen die zich in Rotterdam afspeelden. Na deze studie wilde ik nog kritischer leren denken en kijken naar plannen, met de nadruk op een integrale aanpak.  Ik ben daarom nog een master landschapsarchitectuur en ruimtelijke ordening aan de Wageningen Universiteit gaan doen met de focus op ruimtelijke ordening. Tijdens mijn bachelor had ik al veel stages gelopen, voornamelijk bij adviesbureaus. Ik had het werk bij gemeenten altijd afgezworen omdat dit me wat saai en stoffig leek, maar gaf het voor mijn afrondende stage van mijn master toch een kans. Hiervoor kwam ik terecht bij het Cluster Stadsbeheer bij de gemeente Rotterdam. Dit beviel mij heel goed, omdat ik heel praktisch ingesteld ben en zaken graag uitvoer in plaats van er oneindig over te discussiëren. De werkcultuur bij Stadsbeheer sluit hierop aan en is heel praktisch. Je zit echt tussen de ontwikkelingen en de uitvoerende tak. Tijdens mijn stage kwam ik vervolgens de functie van integraal beheerder buitenruimte tegen, daar heb ik gesolliciteerd en zodoende werk ik nu al een paar maanden met veel plezier op die afdeling. 

Drijfveer in het werk

De praktische insteek van het werk is iets waar ik heel blij van word. Je kijkt echt door nieuwe plannen heen en kijkt meer naar de toekomst; hoe gaat het straks gebruikt worden? Is het op zo’n manier ontworpen dat het er na 30 jaar nog steeds zo netjes uit ziet als na aanleg? Verder is het fijn om te kunnen meedenken aan het begin van een proces. Focus op de uitvoerbaarheid is daarin heel belangrijk. Ook ben ik altijd op zoek naar afwisseling, dus ik vind het prettig dat ik van meerdere projecten verschillende fases meepak. 

Welke eigenschappen moeten er in je gereedschapskist zitten? 

Samenwerken is erg belangrijk. Je bent als integraal beheerder het aanspreekpunt voor alle vragen die over beheer gaan. Dit kan gaan over vragen over het openbaar groen tot aan het onderhoud van bruggen. Je hoeft niet overal het fijne van te weten, maar het is wel erg belangrijk dat je de juiste mensen weet te vinden. Verder moet je goed op kunnen komen voor beheer. In planontwikkelingen wordt soms beheer vergeten of overheen gekeken. Dus het is belangrijk dat je op je strepen kunt staan.

Wat is de kracht van de jonge generatie? 

De kracht van de jonge generatie is vooral om te kijken hoe het ook ánders kan. Vaak kent beheer een gestandaardiseerde aanpak die al jaren gebruik wordt en succesvol werkt. Een frisse blik en nieuwe kritische vragen naar waarom het niet ook op een andere manier zou kunnen, zijn in mijn optiek juist essentieel voor nieuwe successen. Dus niet ervanuit gaan dat wat we altijd deden nu ook goed genoeg is, maar echt met de ontwikkelingen meedenken en verder kijken. 

Waarom zouden er meer jongeren moeten kiezen voor een baan in de openbare ruimte? 

Het werk is enorm divers. Er gebeurt ontzettend veel. Het is erg uitdagend om de openbare ruimte te beheren en je kan hierin alle kanten op. Ligt je interesse bij: klimaatadaptatie, civiele kunstwerken, groen of riolering, alles bevindt zich in de openbare ruimte. Je kunt er niet omheen. Overal is over nagedacht en dit is vaak een ingewikkeldere opgave dan het op het eerste gezicht lijkt. Denk vooral met ons mee!

Heb je al een netwerk weten op te bouwen? 

De eerste periode bestond juist enorm veel uit netwerken, vooral ook omdat je in deze functie veel mensen nodig hebt. Dit ging voor mij heel soepel, iedereen wil meedenken. Verder nodig ik mezelf vaak gewoon uit, dus ik sluit graag bij bijeenkomsten aan en leer zo ook veel mensen kennen. Ook ben ik betrokken bij Managing Public Space. Via die organisatie probeer ik dan in contact te komen met mensen die in hetzelfde domein werken. Verder ben ik ook net klaar ben met studeren en zijn er studiegenoten bij andere bedrijven en organisaties gaan werken, hierdoor gaat het netwerken ook wel makkelijk.

Kennis delen?

Voor integraal beheerders hebben we binnen de gemeente allerlei platformsessies. Er zijn veel nieuwe integraal beheerders gestart, dus in die sessies worden vooral de basisdingen herhaald en gaan we het gesprek aan met elkaar. Buiten de gemeente gaat het vooral om vrienden of studiegenoten die ook werkzaam zijn in de openbare ruimte. Dan hebben we het op een informele manier wel over ons werk. 

Wat bevalt aan je werk?

Het vele contact met vakgenoten. Verder heb ik altijd al affiniteit gehad met de openbare ruimte en het is mooi om daarin te kunnen meedenken. Ik zie de openbare ruimte als een soort puzzel die in elkaar gepast moet worden en elke keer verandert. 

Waar geniet je van?

De afwisseling in het werk. Ik ben elke dag weer ergens anders mee bezig. Geen dag is hetzelfde.

Wat kan beter?

Het werk van een beheerder wordt soms in mijn optiek nog wel ondergewaardeerd. Mensen hebben vaak helemaal niet door wat er allemaal bij komt kijken om de openbare ruimte leefbaar en netjes te houden. Vaak zien ze pas wat wij allemaal doen als het even niet goed gaat, dit komt dan in de vorm van een klacht weer bij ons terug. Maar de andere taken die op de achtergrond zorgen dat de stad blijft draaien, blijven vaak onopgemerkt terwijl er dagelijks veel mensen mee bezig zijn om dit zo te regelen. 

Trots op?

Ik ben er trots op dat ik gelijk na mijn studie de functie van integraal beheerder mag uitvoeren. Verder ben ik onderdeel van hele gave projecten, zoals een van de stadsprojecten: het Getijdenpark. De nieuwe ontwikkelingen van Stadionpark zitten ook in mijn gebied en ik vind het erg gaaf dat ik bij die projecten mee mag kijken en mee mag draaien. 

Grootste uitdaging voor de openbare ruimte

De grootste uitdaging vanuit beheer is de rioleringsopgave die er nu ligt. Veel riolering is nu aan vervanging toe, maar dit soort projecten zijn dure omvangrijke projecten met veel overlast voor de bewoners tot gevolg. We moeten toch ieder jaar onze doelstellingen hiervoor halen, maar dit blijkt een hele lastige klus.
Daarnaast is het klimaatbestendiger maken van de openbare ruimte ook een grote uitdaging. Het zou mooi zijn als we deze twee uitdagingen zouden kunnen combineren en bij deze rioleringsopgave gelijk toekomstbestendig kunnen worden door in te spelen op de klimaatverandering.

Hoe kan jij bijdragen?

Ik streef er altijd naar om in dergelijke projecten een duurzame component toe te voegen. 

Met een toverstaf zou ik?

Ik zou soms het gedrag van bewoners graag kunnen beïnvloeden. Het heeft gewoon veel invloed op hoe de openbare ruimte eruitziet. 

Favoriete plek in de openbare ruimte?

Mijn favoriete plek is meer een uitzicht. Op de metrolijn tussen Maashaven en Wilhelminaplein heb je een verhoogde metrobaan vanwaar je uitkijkt over Katendrecht en Kop van Zuid, met de Erasmusbrug op de achtergrond. Als ik hierlangs de stad binnenkom voelt dit toch als thuiskomen. Dit refereert vooral terug aan mijn studententijd. Wanneer ik terugkwam van mijn ouders, dan was dit het eerste wat ik zag als we weer Rotterdam binnenreden. Het uitzicht maakt mij ook trots dat ik voor deze stad mag werken.

Over 10 jaar? 

Beheer zal voor mij altijd belangrijk blijven. Ik hoop dat we dan meer klimaatbestendige of duurzame maatregelen toepassen en op een duurzamere manier materialen beheren. Beheer gaat daardoor ook steeds belangrijker zijn. Veranderend weer heeft veel invloed op de openbare ruimte, dus dat zal zeker ook gevolgen hebben op het gebied van beheer. Zelf wil ik de komende 10 jaar vooral blijven ontwikkelen en verder leren om de steeds ingewikkeldere puzzel van de openbare ruimte verder op te lossen.

Andere Young Professionals in de openbare ruimte:

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Gemeente en gebruiker profiteren van Marktstroom

13 sep om 08:20 uur

Al zestig jaar levert Seijsener onder andere stroomkasten.  Voor plezier- en beroepsvaart, campings en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ontmoet gemeente De Ronde Venen op Vakbeurs Openbare Ruimte

11 sep om 09:11 uur

"Ik zorg voor de schoonheid van de gemeente. Want als het groen niet goed wordt bijgehouden, dan wordt het een…

Lees verder »
descriptionArtikel

‘Er is één regel die we niet versoepelen: we werken veilig of we werken niet’

15 aug om 09:00 uur

In deze rubriek bieden we makers van de openbare ruimte de mogelijkheid om elkaar vragen te stellen. Erwin…

Lees verder »
descriptionArtikel

Hoeveel ruimte vraagt toegankelijkheid?

13 aug om 08:32 uur

Dat iemand die een hulpmiddel gebruikt om zich voort te bewegen meer ruimte nodig heeft, dat weten de meesten…

Lees verder »
descriptionArtikel

Beheer en toegankelijkheid: puntjes op de i

5 aug om 08:45 uur

Voor het toegankelijk maken van de openbare ruimte zijn de puntjes op de i van doorslaggevend belang. Die…

Lees verder »
descriptionArtikel

Mijn plek: de historische brug in kasteelpark Wijk bij Duurstede

2 aug om 08:38 uur

In de gemeente Wijk bij Duurstede vindt een mooi project plaats: de vervanging van de historische bruggen in…

Lees verder »
descriptionArtikel

De weg tot efficiënter gemeentelijk onderhoud en beheer van openbare verlichting

1 aug om 09:22 uur

Naarmate de gemeentelijke begrotingen steeds krapper worden, de arbeidsmarkt een uitdaging kent en de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Beheervakgebied heeft jongeren veel te bieden

30 jul om 10:31 uur

‘Ga met ons op zoek naar de toekomstige jonge beheerder’. Dat was de titel van de sessie die Wiebe Oosterhoff…

Lees verder »