Young Professional in de openbare ruimte: Bouke Simon de Jong

woensdag 10 juli 2024

Ook in de openbare ruimte is de zoektocht naar een nieuwe generatie gaande. Straatbeeld geeft ter inspiratie in iedere editie een podium aan een jonge 'openbare ruimte-maker' die zijn eerste sporen al heeft verdiend. In deze tweede aflevering Bouke Simon de Jong, wegbeheerder en beheerder openbare verlichting bij de gemeente Stadskanaal. 

Even voorstellen 

Ik ben Bouke Simon de Jong, 31 jaar en werk als wegbeheerder en beheerder openbare verlichting bij de gemeente Stadskanaal. 

Waar bestaat je dagelijkse werk uit?

Inmiddels ben ik drie jaar werkzaam als wegbeheerder en beheerder openbare verlichting. Daarnaast hou ik me binnen mijn functie ook nog bezig met beschoeiingen. Dit betekent dat ik binnen de gemeente verantwoordelijk ben voor alle verharding: van half- elementen, beton- of asfaltverharding in de openbare ruimte, van het recreatieve fietspad in het buitengebied tot de hoofdroute in de centra. Tevens is het mijn taak om ervoor te zorgen dat alle lichtmasten in de gemeente blijven branden, maar ook dat de laatste vervanging naar ledverlichting plaatsvindt. Beschoeiing is ook een flinke beheerstaak, omdat het Stadskanaal door de hele gemeente stroomt.

Opleiding

Ik ben opgeleid als planoloog en afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ik kwam vrij jong van de middelbare school en was altijd goed in aardrijkskunde. Het leek mij daarom een logische stap om geografie te gaan studeren. Het was interessant, maar was net niet helemaal voor mij geschikt. Uiteindelijk ben ik terecht gekomen bij werk wat ik wel heel leuk vind, in de civiele sector.  

Welk pad heb je afgelegd naar deze functie? 

Na mijn opleiding ben ik begonnen bij een ingenieursbureau. Daarna ging ik naar een onderzoeksbureau voor asfalt. Zo ben ik in de civiele sector terecht gekomen. Ik merkte dat ik mij in deze sector echt thuis voel. Als ziektevervanging mocht ik enkele maanden als vergunningverlener en toezichthouder voor de kabels en leidingen aan de slag bij een Groningse gemeenteorganisatie. Hier had ik veel contact met de wegbeheerder. Dat leek mij wel wat. Tot dan leek mij een baan bij de overheid niet genoeg uitdaging te hebben. Daar heb ik mij destijds echt op verkeken. Ruim drie jaar geleden kwam er een functie vrij bij de gemeente Stadskanaal voor het beheer van de wegen. Ik heb altijd gezegd dat ik niet bij een overheidsinstelling zou gaan werken, maar dat is uiteindelijk wel gebeurd. Ik heb hier nog geen moment spijt van gehad.

Welke eigenschappen moet je in je gereedschapskist hebben?

Wees flexibel. Geen dag is hetzelfde en ook al plan je iets, één telefoontje kan dat plan zo in de war schoppen. Maar dat maakt het ook juist leuk. Een onverwachts ontstane situatie aanpakken en oplossen. Ja, als dat betekent dat hierdoor andere zaken even langer blijven liggen, dan is dat zo. Maak je daarover niet te druk.

Wat is je drijfveer in het werk?

Ik heb een breed takenpakket, wat het werk erg afwisselend maakt. Het ene moment bekijk je een route voor een speciaal transport, het volgende geef je een advies op een inritvergunning en daarna vlieg je naar een locatie om een probleem dat op popt bij werkzaamheden op te lossen. Ik vind het prettig dat ik binnen deze functie(s) zowel binnen als buiten aan de slag kan.

Waarom moeten meer mensen kiezen voor een baan in de openbare ruimte?

Het is enorm divers. Er is altijd wel een onderdeel van de openbare ruimte wat in jouw straatje past. Daarnaast werk je veel samen met collega’s. Juist voor jonge mensen is dit aantrekkelijk. De afwisseling maakt dat geen dag hetzelfde is.

Heb je al een netwerk weten op te bouwen? 

Wij zijn een gemeente die in Groningen ligt, maar die ook grenst aan Drenthe. Als er in Drenthe iets gebeurd op wegenvlak, moeten we meteen met hen schakelen. Daarnaast schakelen we ook veel met nutspartijen zoals het Waterbedrijf Groningen. Zodra er een schop in de grond gaat, is er veel afstemming nodig met andere partijen. Verder komen we ook via netwerkbijeenkomsten samen. Hier bespreken we bijvoorbeeld de trends in de markt en waar we rekening mee moeten houden. Dat zijn zaken waar iedereen mee te maken krijgt. Het is veel krachtiger als je dit samen aanpakt dan wanneer elke partij apart te werk gaat. Verder heb ik veel contact met Straatwerk Nederland. Deze organisatie wil ervoor zorgen dat het straatwerk in Nederland voldoende kwaliteit heeft.

Waar geniet je van in je werk?

Het geeft mij een goed gevoel als we bijvoorbeeld een vervangingsopgave hebben gehad in de openbare verlichting en de masten staan er uiteindelijk. Daarnaast vind ik het een uitdaging om nieuwe toepassingen uit de markt te ontdekken en te kijken hoe deze in de gemeente toegepast kunnen worden. Uit dit soort puzzelwerk haal ik erg veel voldoening. 

Wat kan beter?

Wat ik weleens jammer vind aan mijn werk is dat, omdat ik zoveel functies tegelijkertijd bedien, het ook wel altijd druk is en soms ook hectisch. Je hoofd staat altijd aan en je moet altijd alert zijn. Soms zou het prettig zijn om een adempauze te hebben in het werk, maar dat zit er niet in.

Wat is de grootste uitdaging in de openbare ruimte?

Je hebt te maken met ontzettend veel verschillende belangen, omdat de openbare ruimte best wel breed is. Zeker met het takenpakket dat ik heb. In woonwijken heb je bijvoorbeeld steeds meer auto’s, dus ook meer behoefte aan parkeerplekken. Het lastige hieraan is dat dit dan vaak weer ten koste gaat van groen. Dat zijn conflicterende belangen. Het is soms moeilijk om af te wegen wat het meeste prioriteit heeft.

Wat zou je aan de openbare ruimte veranderen als je een toverstaf had?

Dan zou ik zoveel mogelijk nutteloze verharding verwijderen.

Wat is jouw favoriete plek in de openbare ruimte?

Er is een grote reconstructie in het centrum van Stadskanaal geweest. Daar heeft de gemeente ook een stadstuin gecreëerd op een parkeergarage. Dat ziet er naar mijn mening erg mooi uit.

Hoe ziet jouw werk of functie er over tien jaar uit?

Altijd zo’n lastige vraag, want niemand kan nu al weten waar die over tien jaar staat en misschien maar goed ook, anders wordt het wel saai. Ik hoop vooral dat ik de openbare ruimte in een betere staat achterlaat dan je het aantreft. Niet dat deze nu slecht is, maar het kan altijd beter. Beslissingen die nu genomen worden, kunnen nu best goed lijken, maar achteraf niet gewerkt blijken te hebben. Jammer, maar een betere leerschool kan je niet hebben.

Andere Young Professionals in de openbare ruimte:

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Platform Donkerte ziet het levenslicht 

19 jul om 09:10 uur

Vanuit inwoners en bestuurders komen er steeds vaker vragen als ‘Hoe kunnen we lichtvervuiling terugdringen?’…

Lees verder »
descriptionArtikel

Platform Donkerte ziet het levenslicht

16 jul om 10:00 uur

Vanuit inwoners en bestuurders komen er steeds vaker vragen als ‘Hoe kunnen we lichtvervuiling terugdringen?’…

Lees verder »
descriptionArtikel

Column Chantal Verspaille: Duister

11 jul om 10:37 uur

In elke editie schrijft Chantal Verspaille, schepen in een Vlaamse stad, een boeiende column. In deze editie…

Lees verder »
descriptionArtikel

Technici Vialis verhelpen dagelijks tientallen storingen aan verkeerslichten

9 jul om 11:43 uur

Verkeerslichten zijn in het leven geroepen om de doorstroming in het verkeer te bevorderen en ervoor  te zorgen…

Lees verder »

Gerecycled meubilair voor dakterras Rijkswaterstaat Haarlem

8 jul om 13:08 uur

In Haarlem is een oud pand van de FIOD verbouwd tot een modern en duurzaam kantoor voor Rijkswaterstaat. Het…

Lees verder »
descriptionArtikel

Keuze van Texel voor duurzaamheid en nachtelijke duisternis werkt

8 jul om 08:57 uur

De gemeente Texel besloot in 2012 te kiezen voor omgevingsgericht ontwerpen, voor de kernwaarden duurzaamheid…

Lees verder »
descriptionArtikel

Young Professional in de openbare ruimte: Aniek Loos

5 jul om 14:18 uur

Ook in de openbare ruimte is de zoektocht naar een nieuwe generatie gaande. Straatbeeld geeft ter inspiratie in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Hoe AI de veiligheid van kinderen in speeltuinen kan bevorderen

5 jul om 08:42 uur

Kinderen kunnen veilig spelen in speeltuinen dankzij goed onderhouden speelobjecten. Om te kijken na hoeveel…

Lees verder »