Circulair en esthetisch fraai groenparkeren met doorgroeibare baksteen

woensdag 24 januari 2024
De openbare ruimte vergroenen op plekken waar verharding noodzakelijk is, dat is een welkome mogelijkheid voor gemeenten om in de schaarse ruimte het groene oppervlak te vergroten. Vandersanden biedt met het innovatieve Greenflow-concept die mogelijkheid. “Greenflow® geeft gemeenten de vrijheid om de openbare ruimte naar eigen wens te vergroenen en is onze bijdrage aan een groenere en meer leefbare omgeving.”

Aan het woord is Ivo Grevel, commercieel directeur straatbakstenen bij Vandersanden, Europa’s grootste familiebedrijf dat bakstenen produceert. “We merken bij onze relaties dat klimaatadaptatie en vergroening hoog op de agenda staat. Er zijn nationale plannen voor klimaatadaptatie die op gemeentelijk niveau nu concreet worden in uitvoeringsprogramma’s. Door het bieden van een systeemoplossing met advies van ontwerp tot aan beheer, bieden we toegevoegde waarde.” 

gtt

Groen oppervlak vergroten tot wel 37 procent 

Met Greenflow® voegt Vandersanden een nieuwe oplossing toe aan haar klimaatadaptieve assortiment. “Deze doorgroeibare straatbaksteen ziet er niet alleen fraai uit, maar is ook duurzaam en milieuvriendelijker”, zegt Grevel. Greenflow® zal, net zoals traditionele groenbestrating, vooral gebruikt worden in parkeervakken en -terreinen, en kan het groen oppervlak tot wel 37 procent vergroten. Tegelijkertijd biedt het meer ruimte voor de infiltratie van regenwater. 

“Greenflow® heeft 37 procent open ruimte waardoor het een significante bijdrage levert aan het ter plekke infiltreren van regenwater in de bodem. Dit is goed voor het lokale grondwaterpeil en helpt tegen bodemdroogte”, legt Grevel uit. “Omdat de stenen doorgroeibaar zijn, draag je bij aan ontharding en vergroening. En dat helpt weer tegen hittestress. Door het toepassen van microklaver in het vegetatiemengsel help je de luchtkwaliteit verbeteren.” 

rrrrrr

Minder afval, minder materiaal 

Grevel haalt de circulaire component aan: straatbakstenen hebben een gemiddelde levensduur van 135 jaar, en worden bijna volledig hergebruikt, met een onderzocht hergebruik van bijna 90 procent. Kenmerkend voor Greenflow® zijn de perforaties en de hoogte van 70 millimeter in plaats van de gebruikelijke 80 millimeter, waardoor dematerialisatie plaatsvindt en ook wordt bijgedragen aan klimaatmitigatie. “Dit resulteert ten opzichte van traditionele formaten in een vermindering tot wel 47 procent in het gebruik van grondstoffen, een lager energieverbruik en verminderde uitstoot.” 

Qua esthetiek heeft Greenflow® dezelfde eigenschappen als de andere straatbakstenen van Vandersanden. Ze zijn kleurecht, hebben een hoogwaardige uitstraling en verouderen fraai, wat past in de cultuurhistorische context van de omgeving. Bovendien is Greenflow® gemakkelijk wat onderhoud betreft. Bij intensief gebruik is maaien niet nodig, bij minder intensief gebruik hoeft Greenflow® slechts één tot twee keer per jaar gemaaid te worden als een gazon of grasveld. Ook kunnen deze straatstenen machinaal worden verwerkt. Een ander belangrijk aspect is dat Greenflow® voldoet aan de CROW-parkeervakmaten volgens ASVV 2021, wat bijdraagt aan een gestandaardiseerd en efficiënt gebruik in verschillende stedelijke omgevingen. 

Grevel: “Ontwikkelaars en gemeenten kunnen met deze innovatie de esthetische en circulaire kracht van gebakken bestrating combineren met vergroening en klimaatadapatie. Men kan daarnaast een mooie aansluiting maken op de reguliere gebakken bestrating van aangrenzende straten. Daardoor ontstaat eenheid en rust in de verharding.” 

Duurzame ambities 

Het succes van groenbestrating is sterk afhankelijk van zorgvuldige planning en keuzes in ontwerp, substraten en graszaadmengsels. Op al die vlakken biedt Vandersanden haar klanten. “We bieden onze klanten persoonlijk advies dat is afgestemd op hun specifieke behoeften, in samenwerking met gespecialiseerde partners op het gebied van substraten en vegetatie. Dit creëert ontwerpvrijheid voor een integraal klimaatadaptief systeem en de mogelijkheid om te kiezen voor de juiste oplossing die het best aansluit bij de lokale situatie.” 

De duurzame innovatie past, net als de eerder geïntroduceerde waterpasserende Drainflow-straatbaksteen, in de visie die het familiebedrijf heeft op ondernemen voor volgende generaties en bij haar Together-To-Zero-belofte om in 2050 volledig klimaatneutraal te zijn. “Groenbestrating draagt bij aan de ontharding en vergroening van stedelijke gebieden, waardoor leefomgevingen aantrekkelijker worden. Het helpt ook bij het verminderen van hoge temperaturen in stedelijke gebieden, het bevorderen van de biodiversiteit en het beter beheren van regenwater. Bovendien draagt het ook bij aan een gezondere luchtkwaliteit.”  

Meer weten over klimaatadaptatie met grasklinkers? Vraag hier het kennisdocument over groenbestrating aan of kijk hier voor meer informatie 

Dit artikel is verschenen in het digitale magazine Duurzaamheid. Open het magazine >>

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Klimaat Expo: Mobiele waterkering van Waterschot B.V. beschermt tegen waterschade

8 apr om 09:51 uur
Op de Nationale Klimaat Expo tonen verschillende exposanten hun innovaties om zo hun vakgenoten en -collega's te…
Lees verder »
descriptionArtikel

Samen herstellen we de waterkringloop

8 apr om 09:25 uur
Hevige regenbuien en extreme droogte zorgen ervoor dat we steeds beter moeten nadenken over een klimaatbestendige…
Lees verder »

Klimaat Expo: Hemelwater afvoeren zonder buizen met de kolkgoot van Nering Bögel

2 apr om 08:52 uur
Op de Nationale Klimaat Expo tonen weer verschillende exposanten hun innovaties om zo hun vakgenoten en -collega's…
Lees verder »
descriptionArtikel

Young professional in de openbare ruimte: Thijs Ebbers

21 mrt om 14:53 uur

Ook in de openbare ruimte is de zoektocht naar een nieuwe generatie gaande. Straatbeeld geeft ter inspiratie in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Objectieve data voor Hilversum met de Groene Stad Challenge

21 mrt om 09:58 uur

De Groene Stad Challenge geeft een gedetailleerd beeld van de groene stand van zaken in een gemeente en inzicht…

Lees verder »
descriptionArtikel

Onderzoek naar de waterbergende weg: we volgen de druppel door het hele systeem

19 mrt om 09:03 uur

Met meer dan een meter neerslag was het recordnat in Nederland in het afgelopen jaar. Maar 2023 kende ook…

Lees verder »
descriptionArtikel

Expertcolumn Luuk Postmes: Verwondering

14 mrt om 10:55 uur

Blijf je verwonderen, daar wordt de wereld beter van. En groener! Luuk Postmes van de gemeente Eindhoven  heeft…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe KPI’s voor biodiversiteit in de openbare ruimte

12 mrt om 16:49 uur

In steden en op het platteland staat de natuur onder druk. De populaties van eerder veelvoorkomende soorten,…

Lees verder »