Connected straatverlichting draagt bij aan duurzaam Bronckhorst
Door in alle woonwijken en buitengebieden te kiezen voor connected straatverlichting van Interact City, maakt de gemeente haar duurzaamheidsambitie verder waar. De innovatieve gemeente maakt zo actief werk van waardevolle thema’s als besparen op energie en kosten, comfort en veiligheid. Bronckhorst is op de goede, duurzame weg.
Tal van initiatieven
Dat gemeente Bronckhorst werk maakt van duurzaamheid, merk je aan allerlei initiatieven. Bijvoorbeeld in het gemeentehuis, dat door verschillende maatregelen op het gebied van isolatie, verwarming, koeling en energievoorziening een toonbeeld van duurzaamheid is. Je merkt het ook aan] de openbare verlichting. Ook hiermee wil de gemeente vooroplopen.
Slimme verlichting
Een eerste belangrijke slag sloeg de gemeente met het vervangen van 5000 conventionele armaturen door connected led-armaturen. Deze vervanging alleen betekent al een besparing van 50 procent op de energiekosten. Maar de gemeente wilde meer. Door te kiezen voor een slimme oplossing kan elke armatuur nu individueel op elk gewenst moment worden gedimd. Hierdoor wordt extra bespaard op energiekosten. Ook wordt bespaard op onderhoud, want de armaturen geven nu zelf aan wanneer onderhoud nodig is en sturen automatisch een seintje naar het onderhoudsbedrijf.
Zoveel mogelijk besparen
Veel gemeentes hebben de overstap van conventionele verlichting naar led, die een forse besparing op de energierekening mogelijk maakt. Gemeentes die vanuit hun duurzaamheidsstreven nóg meer willen besparen, zoals Bronckhorst, zijn sterk in opkomst. Interact City voor de openbare verlichting bleek hier de perfecte oplossing.Nieuwe led-armaturen werden via een GPS-module automatisch door het gemeentelijke netwerk getraceerd.
Dimmen naar wens
Hierna konden de gemeentelijke ov-beheerders via dimprofielen op het Interact City dashboard de verlichtingsbehoefte per woonwijk instellen. De armaturen dimmen nu op verschillende momenten op, en weer af. Dit geldt ook voor de buitengebieden met hun bijzondere flora en fauna. Door op deze plekken extra te dimmen wordt de natuur zo min mogelijk verstoord.
Met dit slimme verlichtingssysteem geeft de gemeente het goede voorbeeld aan de inwoners, elke dag – of beter nog: nacht – weer. Zo verzekert Bronckhorst zich van een goede balans tussen energiebesparing en veiligheid, met respect voor de fraaie natuur die de gemeente kenmerkt.
Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 04/2019. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Mijn Plek: Het Koopmansplein in Assen
24 apr om 08:46 uurDiane Schepers draagt vanuit haar functie als adviseur klimaatadaptatie, riolering en stedelijk water al…
Jaarlijkse monitor biedt inzicht in wereld openbare verlichting
22 apr om 10:56 uurJaarlijks monitort en rapporteert de stichting OVLNL in de OVL-monitor de stand van zaken in de openbare…
Klimaatadaptieve stad begint in eigen tuin
16 apr om 12:10 uurOldenzaal wil groener worden en roept inwoners op om mee te doen. Met de Groenblauwe Tuinsubsidie kunnen…
Energiezuinige en vleermuisvriendelijke verlichting in RijswijkBuiten
14 apr om 09:23 uurTussen het centrum van Rijswijk en Delft bouwt de gemeente Rijswijk sinds 2013 samen met ontwikkelaars aan…
Beweegalliantie organiseert Actief Werkbezoek Leefomgeving
10 apr om 09:19 uurBewegen moet (weer) net zo normaal worden als ademhalen. Maar hoe realiseren we dat binnen de fysieke…
Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom
31 mrt om 10:18 uurNieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…
Hoe koppelen gemeente én bewoners in Deventer het regenwater van het riool af?
26 mrt om 08:57 uurOngeveer zestig procent van de binnenstedelijke ruimte in Deventer is in particuliere handen. Om de stad…
Beweegvriendelijke openbare ruimte: van visie naar praktijk
21 mrt om 08:00 uurEen vader die met zijn kind een slingerpaadje neemt in plaats van de rechte stoep. Een groep jongeren die op…