Deze afvalbakken beschikken over uitgedachte eigenschappen

maandag 4 juni 2018
timer 4 min
Na jaren van trouwe dienst waren de oude afvalbakken in het centrum van Aalsmeer toe aan vervanging. Tientallen nieuwe zijn ervoor in de plaats gekomen. De nieuwe bak heeft een aantal eigenschappen waar je niet direct over zou nadenken.

Aalsmeer wilde een extra impuls geven aan de herkenbaarheid en uitstraling van afvalbakken in voornamelijk de winkelcentra. De gemeente koos voor een afvalbak die door een andere kleur en vormgeving meer opvalt. De zwerfvuilsubsidie gaf de mogelijkheid om nieuwe bakken in het centrum aan te schaffen.

Hoogwaardige uitstraling

“We waren op zoek naar een wat grotere bak die qua uitstraling past bij de A-kwaliteit die we in dit deel van Aalsmeer willen zien”, vertellen Anthony Reijersen van Buuren en Bart Molleman van de gemeente Aalsmeer. Gekozen werd voor de Constructo 2 van Grijsen park & straatdesign. Aalsmeer was daarmee de eerste plaats in Nederland waar deze nieuwe bak is komen te staan. “We zochten naar een afvalbak met een hoogwaardige, luxe uitstraling. Deze bak heeft die, onder meer door de noppen op het voor- en achterpaneel. Bovendien konden we de bakken laten uitvoeren in de kleuren van de gemeente.”

Kraaien en eksters

De Constructo 2 bracht een aantal voordelen met zich mee, aldus Reijersen van Buuren. “In vergelijking met de standaard bakken die in de gemeente staan kunnen we bij deze van twee zijkanten afval in de bak gooien. Aan de bovenkant is de bak dicht, kraaien en eksters kunnen er hierdoor niet bij. Dat scheelt een hoop rotzooi op straat.” Aan de beheerders die de bakken legen is ook gedacht. “Ledigen gaat heel makkelijk. Bij het openen van de deur draait de inworpopening mee doordat de inworprand is geïntegreerd in het deurpaneel. Hierdoor kan de gekozen optie, binnenzak of –bak, gemakkelijk worden geledigd. ”

 

Een van de innovaties van de Constructo 2 ten opzichte van zijn voorganger is de vuurwerkafdekplaat waarmee de afvalbak kan worden afgesloten. Handig rond de jaarwisseling, wanneer prullenbakken het traditiegetrouw moeten ontgelden. “Vooral tegen het zwaardere, illegale vuurwerk zijn de meeste bakken niet bestand. Maar door deze afdekplaat hebben we afgelopen jaarwisseling geen enkele bak hoeven te vervangen. En dat scheelt toch een hoop geld”, klinkt het tevreden.

 

De afdekplaat is op verzoek van vele klanten toegevoegd aan de Constructo 2, zo laat Maikel te Nijenhuis van Grijsen weten. “Bij het oude model kon je de afdekplaat als optie erbij bestellen. Nu fungeert de bodemplaat tevens als afdekplaat. Als je hem nodig hebt, schuif je de bodemplaat eruit en bevestig je deze in de inworpopening van de afvalbak.”

Grotere inwerpopening

De Constructo 2 is het resultaat van een succesvolle Constructo die al meer dan twintig jaar overal in Nederland staat, aangevuld met wensen van vele klanten. De afdekplaat tegen vuurwerk is er daar een van, maar er zijn meer aanpassingen doorgevoerd. “We hebben op veler verzoek de bereikbaarheid van de afvalbak verbeterd. Dat betekent eigenlijk gewoon dat we de inwerpopening groter hebben gemaakt. Door de ronde vorm van de afvalbak kan er bovendien 10 procent meer afval in de bak. Sowieso past dit design beter bij deze tijd.” De nieuwe Constructo heeft voor- en achterpanelen van marquise platen en kunnen in elke RAL-kleur gepoedercoat worden. Te Nijenhuis: “Gemeenten die beschikken over de oude Constructo kunnen ook kiezen voor de vertrouwde noppen op de panelen, zoals bij het oude model. Zo is de overgang van de oude naar de nieuwe bak minder groot.” Naast een esthetisch aspect hebben zowel de noppen als marquise ook een praktisch voordeel. De afvalbakken zijn minder geschikt voor het aanbrengen van aanplakbiljetten.

Meer artikelen met dit thema

‘Je ziet ons vooral op plaatsen waar opdrachtgevers iets opvallends willen creëren’

17 mei om 14:55 uur
METTEN Stein+Design ontwikkelt hoogwaardige en duurzame betonstenen voor de openbare ruimte. Bij het Duitse…
Lees verder »

Een slimme stad, hoe doe je dat?

11 mei om 16:04 uurtimer2 min
Yvonne Kemmerling is voorzitter van de Future City Foundation, een organisatie die zich bezighoudt met…
Lees verder »

Ruinen zet met kwaliteitsimpuls centrum weer op de kaart

10 mei om 13:13 uur
Ruinen weer op de kaart met een bruisend en vitaal centrum. Met deze doelstelling is gemeente De Wolden, waar…
Lees verder »

Interactieve fontein in Leuven zorgt voor spectaculaire watershow

10 mei om 09:47 uurtimer2 min
Rots Maatwerk heeft in opdracht van de Belgische stad Leuven een interactieve fontein aangelegd op het H.…
Lees verder »

Wormer heeft speellocatie met recyclebare onderplaten

4 mei om 15:48 uurtimer2 min
NOVUM Nederland is totaalleverancier van speel- en sporttoestellen. Samen met het zusterbedrijf Prokuru heeft het…
Lees verder »

Apeldoornse klimaatstraat is gereed

23 apr om 08:00 uurtimer2 min
De klimaatstraat in Apeldoorn is gereed. Zo is er een Marktstroom door het centrum, een wadi en meer groen in het…
Lees verder »

Stappenplan klimaatadaptie en energietransitie

22 apr om 08:00 uurtimer4 min
In 4 stappen een uitvoeringsplan voor klimaatadaptatie en energietransitie. Tijdens het opstellen van een…
Lees verder »

Omgevingsvisie gemeente Assen; groen, toegankelijk, ontspannen en veilig

14 apr om 08:00 uurtimer2 min
Het college van B&W van de gemeente Assen heeft de Omgevingsvisie 2040 gepresenteerd. Het doel is om wat Assen…
Lees verder »