Deze sportkooi maakt sport en spel nog dynamischer

dinsdag 7 januari 2020
timer 5 min
Pannakooien hebben een positieve impact op de gezondheid en de sociaal-emotionele ontwikkeling van jongeren. In Deelen staat het nieuwste type.

Bij JeugdzorgPlus-instelling Pluryn in Deelen is afgelopen november een speciale sportkooi geplaatst. Het betreft de eerste plaatsing van de zogeheten PK 8000 PRO, de nieuwste sportkooi van leverancier Dutch Panna BV in Noordwijk. Pluryn Deelen is daarmee de twaalfdejeugdzorglocatie die een panna-/sportkooi op haar terrein heeft staan. 


De sportkooi bij Pluryn is – net als de eerder bij jeugdzorginstellingen geplaatste kooien – mogelijk gemaakt door Stichting van het Kind en Bouwcenter Nederland. Stichting van het Kind wil, net als Dutch Panna BV, jongeren meer mogelijkheden bieden om te sporten. Deze gedeelde visie leidde in april 2018 tot de realisatie en plaatsing van hun eerste sportkooi.

Multifunctioneel 

Stichting Pluryn heeft bewust gekozen voor de PK 8000 PRO, mét extra baskets. De ovale sportkooi meet 6x10 meter en is daarmee een stuk ruimer dan de ronde PK 5000 (Ø 6 m), de pannakooi die tot nu toe steeds is geplaatst bij jeugdzorginstellingen in het land. De nieuwe ovale kooi is multifunctioneel en ook geschikt voor andere speltypen dan pannavoetbal. 


De ovale vorm staat bovendien garant voor dynamisch spel, omdat je elkaar niet in de hoek kunt drijven. Spelers kunnen bovendien niet bekneld raken, omdat de kooi geen (onveilige) hoekpunten heeft. Zonder hoeken (waarin zich bladeren kunnen ophopen) is de kooi ook nog eens makkelijk in onderhoud en dus altijd geschikt om in te voet-, tref- of basketballen.

Stevig en veilig 

De nieuwe sportkooi die Dutch Panna BV produceert en onder andere aan Stichting van het Kind levert, is daarnaast een stevige en daardoor veilige kooi. De constructie bestaat uit robuuste staalgewalste kokerprofielen van 50x50x2 mm. Deze profielen zijn verzinkt en gecoat en voorzien van een ingelaste staafmat. Alle bouten zijn afgedopt. 


De sportkooi is geplaatst nabij de school, op het terrein van de JeugdzorgPlus-locatie. Het schoolplein was al enige tijd toe aan een opknapbeurt en met de donatie van Stichting van het Kind en Bouwcenter Nederland is dat in één klap gelukt. Zowel de jongeren als de medewerkers van de instelling in Deelen zijn dan ook zeer in hun nopjes met de kooi. 


Dankzij de sportkooi komen de jongeren, die tijdelijk in de instelling wonen, vaker buiten en kunnen ze elkaar op een gezonde manier uitdagen. Net als voor de jeugd buiten de instelling is voor hen mogelijk om sámen plezier te maken en buiten te sporten. Zowel dit sociale als het sportieve aspect achten Stichting van het Kind, Pluryn en Dutch Panna heel waardevol.

Therapeutisch 

Bijkomend voordeel van de sportkooien is dat ze ook hun nut kunnen hebben op het gebied van therapie en behandeling, zo stelt projectmanager Sanne Immerzeel van Stichting van het Kind. “Het spel, vooral de panna’s en speciale trucjes, wekt bepaalde emoties op en kan zo een praktische rol spelen om jongeren te helpen beter met hun gevoelens om te gaan.” 


Dat de sportkooien een zekere meerwaarde hebben voor jeugdzorginstellingen, juicht Dutch Panna-directeur John Driessen van harte toe. “Het is immers ook ónze insteek om niet alleen veel plezier en beweegmogelijkheden te bieden aan jongeren, maar ook om bij te dragen aan het stimuleren en verbeteren van hun sociale vaardigheden en algehele ontwikkeling.” 


Bij de PK 8000 PRO in Deelen is ervoor gekozen om twee baskets toe te voegen aan de kooi. Daardoor is deze toch al multifunctionele sportkooi nóg gevarieerder in gebruik. Net als in de ronde kooien kan er pannavoetbal in worden gespeeld (niet alleen 2 tegen 2, maar ook 3-3 of 4-4), maar kunnen meer spelers ook een gewone pot voetbal of trefbal erin spelen.

Gerecyclede ondervloer 

De pannakooi bij Pluryn is twee meter hoog en heeft aan weerszijden een in- en uitgang. De sportkooi is voorzien van een zwarte geluid- en valdempende ondervloer – gemaakt van gerecyclede oude gymschoenzolen – én is waterdoorlatend. Al deze eigenschappen maken het mogelijk dat de jongeren de sportkooi ook bij slechter weer goed kunnen gebruiken. 


In dit project in Deelen is ook rekening gehouden met het feit dat het hoge hek van de sportkooi de bal te allen tijde binnenboord houdt en er dus geen overlast kan ontstaan. Al deze extra voordelen hebben eraan bijgedragen dat stichting Pluryn en Stichting van het Kind hebben gekozen voor deze nieuwste sportkooi in het Dutch Panna-gamma. 


De kooi werd op woensdagmiddag 20 november onder grote belangstelling van jongeren, Pluryn-medewerkers, Stichting van het Kind en Bouwcenter Nederland geopend. Kers op de taart was de workshop die Mo Boutaka, oud-Nederlands en Europees Kampioen pannavoetbal aan de jongeren gaf. Nadien werd er nog urenlang enthousiast verder gesport. 


Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 06/2019. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek. 

Meer artikelen met dit thema

Waterspeelelementen die weinig beheer vragen

22 okt om 13:48 uurtimer3 min
Water in beweging zetten met spierkracht; Mh2o integreert ontwerp, productie en realisatie. Hierdoor is het…
Lees verder »

De Sportautomaat: haal een halter, racket of bal uit de muur

18 okt om 08:57 uurtimer2 min
Veel dorpen en steden hebben wel infrastructuur voor sport, maar bieden daar geen materiaal bij. Dus je hebt wel…
Lees verder »

Maakt u ook een lijstje?

28 sep om 16:01 uurtimer4 min
Wat zullen jullie genoten hebben van het jaarlijkse bezoek aan de Vakbeurs Openbare Ruimte, na het jaarlijkse…
Lees verder »

Breng kansen in kaart met een beweegscan

27 sep om 14:12 uurtimer2 min
Wil je voorkomen dat het mos tussen de sporttoestellen harder groeit dan de spierballen? Een goed plan voor de…
Lees verder »

Spelen en bewegen essentieel voor kinderen in ontwikkeling

27 sep om 09:00 uurtimer2 min
Speciaal om de verbeelding en rollenspel bij kinderen te stimuleren, heeft BOERplay een nieuw inrichtingsconcept…
Lees verder »

Urban sports: van marginaal naar mainstream?

23 sep om 12:02 uurtimer5 min
Van oudsher worden veel bekende sporten beoefend in de openbare ruimte, zoals hardlopen, wandelen, fietsen,…
Lees verder »

Zand en water, hoge speelwaarde en goede infiltratiemogelijkheden

21 sep om 13:03 uurtimer2 min
Water in beweging zetten met spierkracht! Mh2o integreert ontwerp, productie en realisatie. Hierdoor is het…
Lees verder »

Zorgeloos speelplezier

16 sep om 16:51 uurtimer2 min
Na een lange periode mogen we elkaar eindelijk weer ontmoeten op de Vakbeurs Openbare Ruimte. De wereld lijkt stil…
Lees verder »