Deze sportkooi maakt sport en spel nog dynamischer

dinsdag 7 januari 2020
timer 5 min
Pannakooien hebben een positieve impact op de gezondheid en de sociaal-emotionele ontwikkeling van jongeren. In Deelen staat het nieuwste type.

Bij JeugdzorgPlus-instelling Pluryn in Deelen is afgelopen november een speciale sportkooi geplaatst. Het betreft de eerste plaatsing van de zogeheten PK 8000 PRO, de nieuwste sportkooi van leverancier Dutch Panna BV in Noordwijk. Pluryn Deelen is daarmee de twaalfdejeugdzorglocatie die een panna-/sportkooi op haar terrein heeft staan. 


De sportkooi bij Pluryn is – net als de eerder bij jeugdzorginstellingen geplaatste kooien – mogelijk gemaakt door Stichting van het Kind en Bouwcenter Nederland. Stichting van het Kind wil, net als Dutch Panna BV, jongeren meer mogelijkheden bieden om te sporten. Deze gedeelde visie leidde in april 2018 tot de realisatie en plaatsing van hun eerste sportkooi.

Multifunctioneel 

Stichting Pluryn heeft bewust gekozen voor de PK 8000 PRO, mét extra baskets. De ovale sportkooi meet 6x10 meter en is daarmee een stuk ruimer dan de ronde PK 5000 (Ø 6 m), de pannakooi die tot nu toe steeds is geplaatst bij jeugdzorginstellingen in het land. De nieuwe ovale kooi is multifunctioneel en ook geschikt voor andere speltypen dan pannavoetbal. 


De ovale vorm staat bovendien garant voor dynamisch spel, omdat je elkaar niet in de hoek kunt drijven. Spelers kunnen bovendien niet bekneld raken, omdat de kooi geen (onveilige) hoekpunten heeft. Zonder hoeken (waarin zich bladeren kunnen ophopen) is de kooi ook nog eens makkelijk in onderhoud en dus altijd geschikt om in te voet-, tref- of basketballen.

Stevig en veilig 

De nieuwe sportkooi die Dutch Panna BV produceert en onder andere aan Stichting van het Kind levert, is daarnaast een stevige en daardoor veilige kooi. De constructie bestaat uit robuuste staalgewalste kokerprofielen van 50x50x2 mm. Deze profielen zijn verzinkt en gecoat en voorzien van een ingelaste staafmat. Alle bouten zijn afgedopt. 


De sportkooi is geplaatst nabij de school, op het terrein van de JeugdzorgPlus-locatie. Het schoolplein was al enige tijd toe aan een opknapbeurt en met de donatie van Stichting van het Kind en Bouwcenter Nederland is dat in één klap gelukt. Zowel de jongeren als de medewerkers van de instelling in Deelen zijn dan ook zeer in hun nopjes met de kooi. 


Dankzij de sportkooi komen de jongeren, die tijdelijk in de instelling wonen, vaker buiten en kunnen ze elkaar op een gezonde manier uitdagen. Net als voor de jeugd buiten de instelling is voor hen mogelijk om sámen plezier te maken en buiten te sporten. Zowel dit sociale als het sportieve aspect achten Stichting van het Kind, Pluryn en Dutch Panna heel waardevol.

Therapeutisch 

Bijkomend voordeel van de sportkooien is dat ze ook hun nut kunnen hebben op het gebied van therapie en behandeling, zo stelt projectmanager Sanne Immerzeel van Stichting van het Kind. “Het spel, vooral de panna’s en speciale trucjes, wekt bepaalde emoties op en kan zo een praktische rol spelen om jongeren te helpen beter met hun gevoelens om te gaan.” 


Dat de sportkooien een zekere meerwaarde hebben voor jeugdzorginstellingen, juicht Dutch Panna-directeur John Driessen van harte toe. “Het is immers ook ónze insteek om niet alleen veel plezier en beweegmogelijkheden te bieden aan jongeren, maar ook om bij te dragen aan het stimuleren en verbeteren van hun sociale vaardigheden en algehele ontwikkeling.” 


Bij de PK 8000 PRO in Deelen is ervoor gekozen om twee baskets toe te voegen aan de kooi. Daardoor is deze toch al multifunctionele sportkooi nóg gevarieerder in gebruik. Net als in de ronde kooien kan er pannavoetbal in worden gespeeld (niet alleen 2 tegen 2, maar ook 3-3 of 4-4), maar kunnen meer spelers ook een gewone pot voetbal of trefbal erin spelen.

Gerecyclede ondervloer 

De pannakooi bij Pluryn is twee meter hoog en heeft aan weerszijden een in- en uitgang. De sportkooi is voorzien van een zwarte geluid- en valdempende ondervloer – gemaakt van gerecyclede oude gymschoenzolen – én is waterdoorlatend. Al deze eigenschappen maken het mogelijk dat de jongeren de sportkooi ook bij slechter weer goed kunnen gebruiken. 


In dit project in Deelen is ook rekening gehouden met het feit dat het hoge hek van de sportkooi de bal te allen tijde binnenboord houdt en er dus geen overlast kan ontstaan. Al deze extra voordelen hebben eraan bijgedragen dat stichting Pluryn en Stichting van het Kind hebben gekozen voor deze nieuwste sportkooi in het Dutch Panna-gamma. 


De kooi werd op woensdagmiddag 20 november onder grote belangstelling van jongeren, Pluryn-medewerkers, Stichting van het Kind en Bouwcenter Nederland geopend. Kers op de taart was de workshop die Mo Boutaka, oud-Nederlands en Europees Kampioen pannavoetbal aan de jongeren gaf. Nadien werd er nog urenlang enthousiast verder gesport. 


Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 06/2019. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek. 

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

De straat is van iedereen

10 apr om 09:57 uur
Deze week, van 6 tot en met 12 april is het de week van de rechtvaardige straat. In deze week is er extra aandacht…
Lees verder »

Schoolplein uitnodigend ingericht met focus op groen

9 apr om 11:36 uur

Voor het Hilfertsheem College in Hilversum heeft VelopA het schoolplein ingericht met de imposante hoekbank uit…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ensberg-Kleijkers over vijf jaar Jantje Beton: ‘Als het met de kinderen goed gaat, gaat het met ons goed’

21 mrt om 11:07 uur

Op 20 maart nam Dave Ensberg-Kleijkers na vijf jaar afscheid van Jantje Beton. Hij gaat ‘terug naar het front’…

Lees verder »
descriptionArtikel

Airtrampolines blijven populair onder jong en oud

5 dec 2023

De airtrampoline is op veel campings en recreatieparken een vast onderdeel in de speeltuin. “Bij Ramegon horen…

Lees verder »
descriptionArtikel

Buiten bewegen en ontmoeten voor tieners met de Hang Out!

21 nov 2023

Kinderen groeien op en rond de tijd dat ze de basisschool gaan verlaten, verandert ook de manier van…

Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

Speel- en Speurkaart: maak van de vakantie een buitenbelevenis

20 okt 2023
Verveling. Het treft elk kind met enige regelmaat. Daar is natuurlijk niks mis mee, want, zo blijkt, verveling…
Lees verder »
descriptionArtikel

Speelbeheerders zoeken en vinden interactie tijdens Kennis 2-daagse van Speelplan

28 sep 2023

In iedere gemeente moet voldoende veilige speelruimte zijn, vindt Speelplan, het onafhankelijke ontwerp-,…

Lees verder »

Vakbeurs Openbare Ruimte, Focus Op: Twee Heren

22 sep 2023
Bij de Twee Heren staan natuurlijke buitenruimtes centraal. Het snel groeiende bedrijf uit Noord-Holland heeft…
Lees verder »