Duurzaam verbouwde sporthal omringd door wadi en groen

maandag 6 december 2021
timer 4 min
Sporthal De Roomley in Udenhout is compleet gerenoveerd. Ook de buitenruimte is daarbij meegenomen, zonder concessies te doen aan de variatie en grootte van de beplanting. Metershoge meerstammige bomen, heesters en vaste planten sieren het terrein, een wadi vangt het regenwater op en veel verharding is verdwenen. Daarmee krijgt de sporthal niet alleen een groene en natuurlijke uitstraling, maar wordt ook ingespeeld op de klimaatverandering.

Sporthal De Roomley ligt in de dorpskern van het Brabantse Udenhout en is vernoemd naar de gelijknamige beek, die achter de sporthal stroomt. De sporthal is onlangs vernieuwd en verduurzaamd, en dat was geen overbodige luxe.  

Klimaatneutraal 

De gemeente Tilburg, waar Udenhout onder valt, heeft de ambitie om in 2045 volledig klimaatneutraal te zijn. Het verduurzamen van gemeentelijke gebouwen is daar een belangrijk onderdeel van. De sporthal De Roomley dateerde uit de jaren ’70, was donker en slecht geïsoleerd. Het paste dus perfect in het plaatje om de sporthal duurzaam te renoveren. In een paar jaar tijd is de sporthal niet alleen gerenoveerd, maar ook compleet verduurzaamd. Daarbij is onder meer een luchtwarmtepomp geïnstalleerd, er liggen zonnepanelen op het dak en de buitengevel is geïsoleerd door een 30 centimeter dikke laag stro.  

Roomly

Buurtbewoners  

De buurtbewoners zijn nauw betrokken bij de plannen, de sporthal staat namelijk midden in een woonwijk in Udenhout. Tijdens een bewonersavond is geïnventariseerd wat de wensen zijn van de omwonenden en gebruikers wat betreft de inrichting van de buitenruimte. De buurtbewoners wilden graag meer groen om het gebouw. Daarbij is de sporthal zo’n 12 meter hoog. Met deze input is bewust gekozen voor grote maten die meteen smoel geven, maar ook voor een grote variatie aan bomen en een bijzonder sortiment.   

Bufferzone 

Het ontwerp voor de openbare ruimte rond de sporthal bestaat uit twee zones. Aan de straatkant, waar ook de hoofdingang is, is gekozen voor uitheemse soort. Er zijn verschillende blikvangers, die afhankelijk van het seizoen, afwisselend opvallen. Niet alleen de bomen maar ook de heesters en vaste planten zijn divers. Aan de achterkant van het gebouw, waar een park aan grenst, is gekozen voor inheemse beplanting, zoals wilgen, veldesdoorns en elzen. Hier is ook de wadi, die is ingezaaid met bloemenmengsel. In de bufferzone tussen de sporthal en de beek is bosplantsoen geplant. Dit creëert een natuurlijke overgang van de sporthal naar het park.  

Divers assortiment 

De ontwerper heeft samen met Boomkwekerij Udenhout gekeken naar welke soorten goed zouden passen bij de verschillende zones. Bij de keuze voor de beplanting is rekening gehouden met bloeitijdstippen, (herfst)kleuren, bijdrage aan de biodiversiteit en ook klimaatbestendigheid. Zo staan er nu onder andere een grote meerstammige rode esdoorn (Acer rubrum ‘Somerset’), die prachtig rood verkleurt in de herfst, en de bijzondere hopbeuk, Ostrya carpinifolia. Aan de hopbeuk verschijnen in de zomer vruchten die lijken op hopbellen, die lang aan de boom blijven hangen. Met de bijenboom (Tetradium daniellii) zijn er bloemen in juni- juli, gevold door de gele bloemen van de blazenboom (Koelreuteria paniculata) in juli-augustus. De Zevenzonenboom (Heptacodium miconioides) is een prachtige laatbloeier (september-oktober). Op de parkeerplaats staan honingbomen (Styphnolobium japonicum) met als onderbeplanting een gemengde haag bestaande uit onder andere esdoorn, beuk, haagbeuk en hulst. Met de diversiteit is er is ieder seizoen wat interessants te zien. 

Wadi  

Naast de beplanting is ook op andere manieren geprobeerd om de buitenruimte duurzaam in te richten. Zo wordt het hemelwater van zowel de sporthal als de verharding van het riool afgekoppeld en opgevangen in een wadi. De parkeerplaatsen bestaan uit waterdoorlatende grastegels. De kleur van de bestrating is bewust licht van kleur, zodat het minder heet wordt.  

Het doel was om de sporthal zoveel mogelijk op te laten gaan in de groene omgeving. Dat is goed gelukt. Er zijn zelfs meer bomen terugkomen. Daarnaast wordt het water op een natuurlijke manier opgevangen, er is minder verharding en het geheel heeft een vriendelijkere uitstraling gekregen. Het groen is geplant in het najaar van 2020. Boomkwekerij Udenhout heeft de beplanting geleverd. Voor Boomkwekerij Udenhout een project om trots op te zijn. 
 
Boomkwekerij Udenhout 
Udenhout 
013 -  511 7500 
https://udenhout-trees.nl/  

Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 5 / 2021, thema duurzaamheid. Download hier gratis het magazine.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Klimaat Expo: Mobiele waterkering van Waterschot B.V. beschermt tegen waterschade

8 apr om 09:51 uur
Op de Nationale Klimaat Expo tonen verschillende exposanten hun innovaties om zo hun vakgenoten en -collega's te…
Lees verder »
descriptionArtikel

Samen herstellen we de waterkringloop

8 apr om 09:25 uur
Hevige regenbuien en extreme droogte zorgen ervoor dat we steeds beter moeten nadenken over een klimaatbestendige…
Lees verder »

Klimaat Expo: Hemelwater afvoeren zonder buizen met de kolkgoot van Nering Bögel

2 apr om 08:52 uur
Op de Nationale Klimaat Expo tonen weer verschillende exposanten hun innovaties om zo hun vakgenoten en -collega's…
Lees verder »
descriptionArtikel

Young professional in de openbare ruimte: Thijs Ebbers

21 mrt om 14:53 uur

Ook in de openbare ruimte is de zoektocht naar een nieuwe generatie gaande. Straatbeeld geeft ter inspiratie in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Objectieve data voor Hilversum met de Groene Stad Challenge

21 mrt om 09:58 uur

De Groene Stad Challenge geeft een gedetailleerd beeld van de groene stand van zaken in een gemeente en inzicht…

Lees verder »
descriptionArtikel

Onderzoek naar de waterbergende weg: we volgen de druppel door het hele systeem

19 mrt om 09:03 uur

Met meer dan een meter neerslag was het recordnat in Nederland in het afgelopen jaar. Maar 2023 kende ook…

Lees verder »
descriptionArtikel

Expertcolumn Luuk Postmes: Verwondering

14 mrt om 10:55 uur

Blijf je verwonderen, daar wordt de wereld beter van. En groener! Luuk Postmes van de gemeente Eindhoven  heeft…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe KPI’s voor biodiversiteit in de openbare ruimte

12 mrt om 16:49 uur

In steden en op het platteland staat de natuur onder druk. De populaties van eerder veelvoorkomende soorten,…

Lees verder »