Duurzame solarverlichting met slim beheersysteem

woensdag 15 december 2021
timer 4 min
Buitenverlichting wordt steeds duurzamer. De solarverlichting van Fonroche Lighting is hier een mooi voorbeeld van. De armaturen werken volledig op zonne-energie, 365 nachten per jaar. Een aansluiting op het elektriciteitsnet is dus niet nodig. Dankzij de samenwerking met LICHTNL zijn de innovatieve producten van Fonroche Lighting nu ook verkrijgbaar in Nederland.

Deze armaturen zijn de enige die de hele nacht op zonne-energie werken. Ze hebben altijd een hoge verlichtingssterkte, of de zon overdag nu wel of niet geschenen heeft. Dat is te danken aan de Power365 NiMH-batterij, die Fonroche Lighting zelf ontwikkeld heeft. De intelligente batterij slaat het teveel aan energie op en zet die bijvoorbeeld in na bewolkte of regenachtige dagen. Daardoor zijn de masten even betrouwbaar als gewone straatverlichting met een aansluiting op het elektriciteitsnet. 

Slim beheersysteem 

De Power365-batterij is niet het enige wat de solarverlichting zo slim maakt. De armaturen hebben namelijk ook een energiemanagementsysteem. Daarmee kun je de verlichting programmeren, zoals het instellen van in- en uitschakeltijden. Met het beheersysteem is ook bewaking op afstand mogelijk. Dat maakt het een echte hightech-oplossing. 

LichtNL

Autonoom en kostenbesparend 

Omdat de autonome solarverlichting echt alleen op zonne-energie werkt, zijn de masten niet aangesloten op het elektriciteitsnet. Een duurzamere optie bestaat niet, omdat ze daardoor geen netstroom verbruiken. Dat betekent ook dat er geen elektriciteitskosten zijn, wat veel geld bespaart. Daarnaast zijn de armaturen zo goed als onderhoudsvrij. Ze werken minimaal tien jaar zonder onderhoud, dus je hoeft er eigenlijk nooit naar om te kijken. Ook dat levert een grote kostenbesparing op. 

Veel toepassingen 

De armaturen zijn bestand tegen temperaturen tussen -40 en 70 graden Celsius, wat ze geschikt maakt voor alle soorten buitenruimtes. Denk bijvoorbeeld aan pleinen, snelwegen, parkeer- en industrieterreinen, voetpaden, bushaltes, campings en parken. Dat is niet onopgemerkt gebleven bij grote spelers op de Europese markt. Daardoor is de solarverlichting van Fonroche Lighting inmiddels goed ingeburgerd. Zo zijn de masten al te vinden op een snelwegknooppunt in Frankrijk, skipistes in Zwitserland, de parkeerplaats van een voedingsmiddelenbedrijf in Duitsland en parken in België.

Naar eigen wens samenstellen 

De solarverlichting kun je helemaal naar eigen wens samenstellen. Zo zijn de masten in verschillende maten verkrijgbaar. Het gaat om 4, 5, 6 en 8 meter hoogte. Zowel enkele als dubbele armaturen zijn mogelijk. De cilindrisch-conische palen zijn gemaakt van thermogelakt gegalvaniseerd staal, maar ook houten palen zijn een optie. Voor elke buitensituatie is er dus een geschikte Fonroche Lighting-armatuur.   

LichtNL

Van onderzoek tot installatie 

De opbrengst van de aangebrachte zonnepanelen ligt tussen de 190 en 320 Wattpiek. Daarnaast is het lampvermogen 20 tot 80 Watt en de lichtopbrengst van het ledblok meer dan 160 lm/W. De kleurtemperatuur varieert van 3000 tot 4000 kelvin. Welke combinatie van eigenschappen het meest geschikt is, hangt van de omstandigheden af. Om die vast te stellen, doet LICHTNL eerst een zonne- en fotometrisch onderzoek op locatie. Daardoor werkt de verlichting gegarandeerd 365 nachten per jaar. Daarna volgt de installatie. Die gaat razendsnel: binnen twee uur is de solarverlichting kant-en-klaar. Er zit vijf jaar garantie op de lichtmasten. 

Grootste fabrikant  

Het Franse Fonroche Lighting is binnen tien jaar uitgegroeid tot de grootste fabrikant van solar straatverlichting in Europa. Zowel de ontwerpen als alle onderdelen worden in Frankrijk gemaakt. Het bedrijf is actief over de hele wereld, met grote projecten van Senegal tot Azië. Inmiddels staan er meer dan 100.000 van hun solar straatlantaarns over de wereld verspreid. Fonroche Lighting staat klaar voor iedereen in de publieke en particuliere sector. Hun grootste missie is om overheden en bedrijven te helpen met een milieuvriendelijker en duurzamer beleid, met een oplossing die tegelijkertijd kostenefficiënt en betrouwbaar is. Met de solar buitenverlichting is dat meer dan gelukt. 

Samenwerkingspartner 

Het was een logische stap om in zee te gaan met Fonroche Lighting. Heb je interesse in de solarverlichting, bijvoorbeeld voor een woonwijk, parkeerplaats of bedrijventerrein? Leg je vraag, of ontwerpvoorstel dan neer bij LICHTNL. Zij zijn vanaf nu het aanspreekpunt voor de milieuvriendelijke armaturen van Fonroche Lighting. 

LICHTNL  
Barendrecht  
085 - 489 12 80  
www.lichtnl.nl  

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Smart Lighting; de nieuwe standaard of toekomstmuziek?

18 jul om 14:36 uur
Als leverancier van het beheersysteem MOON registreert Montad al sinds 2002 de data voor met name overheden. Waar…
Lees verder »
descriptionArtikel

Zo efficiënt mogelijk verlichten met de solar lichtmast 2.2

11 jul om 11:17 uurtimer2 min
Binnenkort lanceert Sun Park Innovation haar Solar Lichtmasten 2.2. Met deze lichtmasten kan 365 Dagen…
Lees verder »
TVOVLNL
flash_onNieuws

Tweede editie Technisch Vakblad Openbare Verlichting

6 jul om 09:34 uur
Leesvoer voor de zomer: de tweede editie van het Technisch Vakblad Openbare Verlichting is verschenen.
Lees verder »
normec 1
descriptionArtikel

Aandachtspunten bij de verankering van spandraadverlichting

5 jul om 14:19 uur
In veel stadskernen hangt spandraadverlichting. Voor de openbare veiligheid is het noodzakelijk te weten of de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Heerenveense lichtcampagne zorgt voor meer aandacht voor donkerte

1 jul om 10:46 uurtimer5 min
De gemeente Heerenveen lanceerde in januari de publiekscampagne ´In het donker zie je meer´. Inwoners en…
Lees verder »
descriptionArtikel

OVL-monitor: vul de enquête in

1 jul om 10:41 uurtimer2 min
Bent u actief in het werkveld openbare verlichting, als overheid of marktpartij? Dan vragen wij u om mee te werken…
Lees verder »
descriptionArtikel

Eigenzinnige armatuur in zelfbouwwijk Almere Poort

30 jun om 12:49 uurtimer2 min
Almere Poort staat bekend als de grootste zelfbouwwijk van Nederland. Het Homeruskwartier in deze wijk is bijna…
Lees verder »

ELEQ opent uniek Public Connection LAB

29 jun om 10:33 uurtimer2 min
De openbare ruimte is volop in ontwikkeling. In lijn met de maatschappelijke trends zijn ook in de openbare ruimte…
Lees verder »