Duurzame solarverlichting met slim beheersysteem

woensdag 15 december 2021
timer 4 min
Buitenverlichting wordt steeds duurzamer. De solarverlichting van Fonroche Lighting is hier een mooi voorbeeld van. De armaturen werken volledig op zonne-energie, 365 nachten per jaar. Een aansluiting op het elektriciteitsnet is dus niet nodig. Dankzij de samenwerking met LICHTNL zijn de innovatieve producten van Fonroche Lighting nu ook verkrijgbaar in Nederland.

Deze armaturen zijn de enige die de hele nacht op zonne-energie werken. Ze hebben altijd een hoge verlichtingssterkte, of de zon overdag nu wel of niet geschenen heeft. Dat is te danken aan de Power365 NiMH-batterij, die Fonroche Lighting zelf ontwikkeld heeft. De intelligente batterij slaat het teveel aan energie op en zet die bijvoorbeeld in na bewolkte of regenachtige dagen. Daardoor zijn de masten even betrouwbaar als gewone straatverlichting met een aansluiting op het elektriciteitsnet. 

Slim beheersysteem 

De Power365-batterij is niet het enige wat de solarverlichting zo slim maakt. De armaturen hebben namelijk ook een energiemanagementsysteem. Daarmee kun je de verlichting programmeren, zoals het instellen van in- en uitschakeltijden. Met het beheersysteem is ook bewaking op afstand mogelijk. Dat maakt het een echte hightech-oplossing. 

LichtNL

Autonoom en kostenbesparend 

Omdat de autonome solarverlichting echt alleen op zonne-energie werkt, zijn de masten niet aangesloten op het elektriciteitsnet. Een duurzamere optie bestaat niet, omdat ze daardoor geen netstroom verbruiken. Dat betekent ook dat er geen elektriciteitskosten zijn, wat veel geld bespaart. Daarnaast zijn de armaturen zo goed als onderhoudsvrij. Ze werken minimaal tien jaar zonder onderhoud, dus je hoeft er eigenlijk nooit naar om te kijken. Ook dat levert een grote kostenbesparing op. 

Veel toepassingen 

De armaturen zijn bestand tegen temperaturen tussen -40 en 70 graden Celsius, wat ze geschikt maakt voor alle soorten buitenruimtes. Denk bijvoorbeeld aan pleinen, snelwegen, parkeer- en industrieterreinen, voetpaden, bushaltes, campings en parken. Dat is niet onopgemerkt gebleven bij grote spelers op de Europese markt. Daardoor is de solarverlichting van Fonroche Lighting inmiddels goed ingeburgerd. Zo zijn de masten al te vinden op een snelwegknooppunt in Frankrijk, skipistes in Zwitserland, de parkeerplaats van een voedingsmiddelenbedrijf in Duitsland en parken in België.

Naar eigen wens samenstellen 

De solarverlichting kun je helemaal naar eigen wens samenstellen. Zo zijn de masten in verschillende maten verkrijgbaar. Het gaat om 4, 5, 6 en 8 meter hoogte. Zowel enkele als dubbele armaturen zijn mogelijk. De cilindrisch-conische palen zijn gemaakt van thermogelakt gegalvaniseerd staal, maar ook houten palen zijn een optie. Voor elke buitensituatie is er dus een geschikte Fonroche Lighting-armatuur.   

LichtNL

Van onderzoek tot installatie 

De opbrengst van de aangebrachte zonnepanelen ligt tussen de 190 en 320 Wattpiek. Daarnaast is het lampvermogen 20 tot 80 Watt en de lichtopbrengst van het ledblok meer dan 160 lm/W. De kleurtemperatuur varieert van 3000 tot 4000 kelvin. Welke combinatie van eigenschappen het meest geschikt is, hangt van de omstandigheden af. Om die vast te stellen, doet LICHTNL eerst een zonne- en fotometrisch onderzoek op locatie. Daardoor werkt de verlichting gegarandeerd 365 nachten per jaar. Daarna volgt de installatie. Die gaat razendsnel: binnen twee uur is de solarverlichting kant-en-klaar. Er zit vijf jaar garantie op de lichtmasten. 

Grootste fabrikant  

Het Franse Fonroche Lighting is binnen tien jaar uitgegroeid tot de grootste fabrikant van solar straatverlichting in Europa. Zowel de ontwerpen als alle onderdelen worden in Frankrijk gemaakt. Het bedrijf is actief over de hele wereld, met grote projecten van Senegal tot Azië. Inmiddels staan er meer dan 100.000 van hun solar straatlantaarns over de wereld verspreid. Fonroche Lighting staat klaar voor iedereen in de publieke en particuliere sector. Hun grootste missie is om overheden en bedrijven te helpen met een milieuvriendelijker en duurzamer beleid, met een oplossing die tegelijkertijd kostenefficiënt en betrouwbaar is. Met de solar buitenverlichting is dat meer dan gelukt. 

Samenwerkingspartner 

Het was een logische stap om in zee te gaan met Fonroche Lighting. Heb je interesse in de solarverlichting, bijvoorbeeld voor een woonwijk, parkeerplaats of bedrijventerrein? Leg je vraag, of ontwerpvoorstel dan neer bij LICHTNL. Zij zijn vanaf nu het aanspreekpunt voor de milieuvriendelijke armaturen van Fonroche Lighting. 

LICHTNL  
Barendrecht  
085 - 489 12 80  
www.lichtnl.nl  

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Bewegingssensoren laten gemeente Helmond maximaal besparen

3 apr om 09:57 uur

De gemeente Helmond is al zo’n tien jaar bezig met het ‘verslimmen’ van de openbare ruimte. Op het gebied van…

Lees verder »
flash_onNieuws

Zó maak je impact in je eigen gemeente

25 mrt om 09:41 uur

Wil jij ook je gemeente mooier, groener en slimmer maken? Kom naar de kennissessie van Signify op 16 april in…

Lees verder »
flash_onNieuws

An ode to darkness, speciale editie van 'Scape Magazine

19 mrt om 13:32 uur

'Scape, het internationale tijdschrift voor landschapsarchitectuur en stedenbouw - wijdt een gehele editie aan…

Lees verder »
descriptionArtikel

Minder is meer voor duurzame buitenruimtes

8 mrt om 09:12 uur

Een fraaie, goed ontworpen buitenruimte speelt een cruciale rol in hoe we een stad, dorp, of landelijk gebied…

Lees verder »
rrrrrrrr
descriptionArtikel

Innovatie in openbare verlichting: doorontwikkeling armaturen

20 jan om 10:00 uur
De rol van openbare verlichting in de transitie naar duurzaamheid en circulariteit is cruciaal. Het gebruik van…
Lees verder »
rrrr
descriptionArtikel

Column Chantal Verspaille: Laadpalen

19 jan om 12:15 uur
Chantal Verspaille is schepen in een Vlaamse stad en schrijft regelmatig een column voor Straatbeeld. Dit keer…
Lees verder »
eeeeeeee
descriptionArtikel

Lichtmasten die de biodiversiteit bevorderen

17 jan om 11:05 uur
Valmont komt met een nieuw product op de markt genaamd LINNÉ. Dit in samenwerking met een Frans bureau voor Design…
Lees verder »
flash_onNieuws

Ledlampen moeten zebrapaden Harlingen beter zichtbaar maken

12 jan om 12:07 uur

Op initiatief van raadslid Antoinette Berkhouwer is in Harlingen een eerste zebrapad voorzien van…

Lees verder »