Efficiënte onkruidbestrijding in de Betuwe door gebruik heat maps

maandag 11 mei 2020
timer 4 min
In verschillende gemeenten in de Betuwe wordt onkruid op een efficiënte manier bestreden. Bij het zogenoemde beeldgericht werken zorgt een heat map ervoor dat gebieden waar meer onkruid groeit vaker worden aangepakt door de elektrische onderhoudsvoertuigen.

Leo van Eeuwijk is teamleider bij Avri. Deze organisatie verzorgt in opdracht van de gemeenten Buren, Neder-Betuwe, Tiel en West Betuwe het beheer van de openbare ruimte. Denk hierbij aan het onderhouden van het groen, de wegen, de riolering en begraafplaatsen. Bij Avri werken met name mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Het onkruid verwijderen in de verschillende gemeenten in de Betuwe gebeurde in het verleden volgens een vast schema. Sinds het afgelopen jaar is het beeldgericht werken ingevoerd.

Bij beeldgericht werken bepaalt de gemeente hoeveel onkruid acceptabel is in een straat of wijk. “Voordat onze machinisten op pad gaan, bekijken wij de openbare ruimte via de zogenaamde verkennersmethode en leggen alle schouwpunten digitaal vast”, legt Van Eeuwijk uit. “De geregistreerde schouwpunten en de al of nog uit te voeren werkzaamheden, zijn altijd digitaal terug te vinden.” De schouwpunten worden vastgelegd in een zogenoemde heat map. Van Eeuwijk: “Daarvoor gebruiken we het programma ESRI. Met ESRI kunnen wij namelijk zelf kaarten bouwen en onze data daarin verwerken. Het is het eerste jaar dat we zo werken, in het verleden lag het onderhoud altijd bij een aannemer”, zo vertelt Van Eeuwijk.

Grijs, rood en geel

Gebieden waar meer onkruid groeit worden nu vaker aangepakt dan gebieden waar het minder hard groeit. “Wij hebben in ieder dorp gebieden aangewezen die veel onderhoud nodig hebben. Daar komen we sowieso iedere vier weken. Bestuurders hebben de vrijheid om zelf de route te bepalen, ze zien live wat er gebeurd op de map. Zo kunnen we ons richten op de gebieden waar het onderhoud echt noodzakelijk is. Sommige dorpen hebben veel grijze plekken op de heat map, dan is de noodzaak minder om daar langs te gaan. Daarnaast hebben we verschillende felrode en gele gebieden. Deze kleuren betekenen dat er veel onderhoud noodzakelijk is. Daar gaan we als eerste langs.” De zelfontwikkelde heat map zorgt ervoor dat de machinisten heel snel kunnen zien waar het meeste onkruid zich in een wijk bevind. “Dit bevorderd een efficiënte werkwijze”, zo stelt Van Eeuwijk.

Ook meldingen van inwoners worden meegenomen in de heat map. “Mensen kunnen ons gewoon bellen als ze overlast ervaren van onkruid. Ze krijgen vervolgens altijd een email met wat ons beleid is en dat melding wordt opgepakt. De beleving van de burgers kan anders zijn dan het beeld wat is afgesproken, daarom is het goed dat er interactie is met de burgers”, aldus Van Eeuwijk.

Elektrische onderhoudswagens

Het onderhoud wordt verricht met elektrische werktuigdragers. De wagens kunnen verschillende taken uitvoeren, zoals vegen, graskanten steken en bestrijden van onkruid op stoepen en straten. Ze zullen in eerste instantie vooral worden ingezet voor de onkruidbestrijding met hete lucht. “De elektrische werktuigdragers horen bij de eersten die in Nederland worden ingezet. Omdat ze 100 procent elektrisch aangedreven zijn, werken ze zuinig, stil en zonder uitstoot van CO2, roet of fijnstof.”

Voor het verbranden van het onkruid wordt in de Betuwe LPG gebruikt, zegt Van Eeuwijk. “Dat is de meest duurzame manier, omdat LPG het meest schoon verbrand. De werktuigdragers hebben daarnaast een accu met een grote actieradius. We kunnen volledige werkdagen van negen uur gebruik maken van de werktuigdrager.” Bijkomstig voordeel van de elektrische voertuigen nauwelijks lawaai maken. Van Eeuwijk: “Bewoners staan nog net niet met open mond te kijken dat we nu zo stil door de straat rijden. We horen dat bewoners het fijn vinden dat er geruisloos gewerkt wordt aan de openbare ruimte.” De elektriciteit die gebruikt wordt voor de werktuigdragers, wordt op een eigen zon- en windpark opgewekt. “Op het terrein van Avri liggen 34000 zonnepanelen en staan drie grote windmolens. Een deel van deze opgewekte schone energie gebruiken we dus zelf in de uitvoering van onze werkzaamheden”, aldus Van Eeuwijk.

De nieuwe werktuigdragers zijn uitgerust met GPS en dataverbinding, zodat ze efficiënt aangestuurd kunnen worden. “Wij zien direct waar ze geweest zijn. Stel iemand belt dan kunnen we zeggen we zijn in de buurt. De melding voegen we direct toe aan de map zodat de bestuurder ook dat gebied meeneemt”, zo besluit Van Eeuwijk.

Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 2, thema ontwerp & inrichting. Je kunt hier het magazine gratis doorbladeren.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Oud asfalt ter plekke omzetten in nieuw asfalt met de Asphalt Recycling Train

22 mrt om 13:37 uur

Rijkswaterstaat voert sinds kort een proef uit met de ‘Asphalt Recycling Train’ (ART). Deze machine ‘eet’ oud…

Lees verder »
descriptionArtikel

Objectieve data voor Hilversum met de Groene Stad Challenge

21 mrt om 09:58 uur

De Groene Stad Challenge geeft een gedetailleerd beeld van de groene stand van zaken in een gemeente en inzicht…

Lees verder »

Whitepaper: Alle fietsen in het rek met de FietsParKeur norm

23 feb om 13:40 uur

Hoe bereik je gewenst fietsparkeergedrag en hoe kies je bewust het geschikte fietsparkeersystemen?

Lees verder »
descriptionArtikel

Breda wil een stad in een park zijn en investeert miljoenen

15 feb om 13:08 uur

Om een leefbare gemeente te zijn die klaar is voor de toekomst, investeert Breda zestien mijloen euro in het…

Lees verder »
flash_onNieuws

Hendrik-Ido-Ambacht gebruikt virtueel advies voor aanplant bomen

30 jan om 09:58 uur

Om te kijken waar de aanplant van een boom de grootste meerwaarde heeft, gaat de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht…

Lees verder »
ddd
descriptionArtikel

Een vernieuwd Straatbeeld in 2024: wat kun je verwachten en bijdragen?

25 jan om 14:54 uur
In de wereld van de openbareruimtemaker is het nooit saai. Ook in 2024 zijn er weer volop uitdagingen om de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Er zit muziek in het circulaire materialendepot van Haarlemmermeer

8 jan om 13:51 uur

Een succes, zo betitelt de gemeente Haarlemmermeer het circulaire materialendepot, dat ze in 2023 in gebruik…

Lees verder »
flash_onNieuws

Slimme verkeerslichten wijzen fietsers snelste weg in Breda

5 jan om 16:13 uur

Lang voor een stoplicht moeten wachten kan voor fietsers een reden zijn om alsnog door rood te fietsen. Met…

Lees verder »