Efficiënte onkruidbestrijding in de Betuwe door gebruik heat maps

maandag 11 mei 2020
timer 4 min
In verschillende gemeenten in de Betuwe wordt onkruid op een efficiënte manier bestreden. Bij het zogenoemde beeldgericht werken zorgt een heat map ervoor dat gebieden waar meer onkruid groeit vaker worden aangepakt door de elektrische onderhoudsvoertuigen.

Leo van Eeuwijk is teamleider bij Avri. Deze organisatie verzorgt in opdracht van de gemeenten Buren, Neder-Betuwe, Tiel en West Betuwe het beheer van de openbare ruimte. Denk hierbij aan het onderhouden van het groen, de wegen, de riolering en begraafplaatsen. Bij Avri werken met name mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Het onkruid verwijderen in de verschillende gemeenten in de Betuwe gebeurde in het verleden volgens een vast schema. Sinds het afgelopen jaar is het beeldgericht werken ingevoerd.

Bij beeldgericht werken bepaalt de gemeente hoeveel onkruid acceptabel is in een straat of wijk. “Voordat onze machinisten op pad gaan, bekijken wij de openbare ruimte via de zogenaamde verkennersmethode en leggen alle schouwpunten digitaal vast”, legt Van Eeuwijk uit. “De geregistreerde schouwpunten en de al of nog uit te voeren werkzaamheden, zijn altijd digitaal terug te vinden.” De schouwpunten worden vastgelegd in een zogenoemde heat map. Van Eeuwijk: “Daarvoor gebruiken we het programma ESRI. Met ESRI kunnen wij namelijk zelf kaarten bouwen en onze data daarin verwerken. Het is het eerste jaar dat we zo werken, in het verleden lag het onderhoud altijd bij een aannemer”, zo vertelt Van Eeuwijk.

Grijs, rood en geel

Gebieden waar meer onkruid groeit worden nu vaker aangepakt dan gebieden waar het minder hard groeit. “Wij hebben in ieder dorp gebieden aangewezen die veel onderhoud nodig hebben. Daar komen we sowieso iedere vier weken. Bestuurders hebben de vrijheid om zelf de route te bepalen, ze zien live wat er gebeurd op de map. Zo kunnen we ons richten op de gebieden waar het onderhoud echt noodzakelijk is. Sommige dorpen hebben veel grijze plekken op de heat map, dan is de noodzaak minder om daar langs te gaan. Daarnaast hebben we verschillende felrode en gele gebieden. Deze kleuren betekenen dat er veel onderhoud noodzakelijk is. Daar gaan we als eerste langs.” De zelfontwikkelde heat map zorgt ervoor dat de machinisten heel snel kunnen zien waar het meeste onkruid zich in een wijk bevind. “Dit bevorderd een efficiënte werkwijze”, zo stelt Van Eeuwijk.

Ook meldingen van inwoners worden meegenomen in de heat map. “Mensen kunnen ons gewoon bellen als ze overlast ervaren van onkruid. Ze krijgen vervolgens altijd een email met wat ons beleid is en dat melding wordt opgepakt. De beleving van de burgers kan anders zijn dan het beeld wat is afgesproken, daarom is het goed dat er interactie is met de burgers”, aldus Van Eeuwijk.

Elektrische onderhoudswagens

Het onderhoud wordt verricht met elektrische werktuigdragers. De wagens kunnen verschillende taken uitvoeren, zoals vegen, graskanten steken en bestrijden van onkruid op stoepen en straten. Ze zullen in eerste instantie vooral worden ingezet voor de onkruidbestrijding met hete lucht. “De elektrische werktuigdragers horen bij de eersten die in Nederland worden ingezet. Omdat ze 100 procent elektrisch aangedreven zijn, werken ze zuinig, stil en zonder uitstoot van CO2, roet of fijnstof.”

Voor het verbranden van het onkruid wordt in de Betuwe LPG gebruikt, zegt Van Eeuwijk. “Dat is de meest duurzame manier, omdat LPG het meest schoon verbrand. De werktuigdragers hebben daarnaast een accu met een grote actieradius. We kunnen volledige werkdagen van negen uur gebruik maken van de werktuigdrager.” Bijkomstig voordeel van de elektrische voertuigen nauwelijks lawaai maken. Van Eeuwijk: “Bewoners staan nog net niet met open mond te kijken dat we nu zo stil door de straat rijden. We horen dat bewoners het fijn vinden dat er geruisloos gewerkt wordt aan de openbare ruimte.” De elektriciteit die gebruikt wordt voor de werktuigdragers, wordt op een eigen zon- en windpark opgewekt. “Op het terrein van Avri liggen 34000 zonnepanelen en staan drie grote windmolens. Een deel van deze opgewekte schone energie gebruiken we dus zelf in de uitvoering van onze werkzaamheden”, aldus Van Eeuwijk.

De nieuwe werktuigdragers zijn uitgerust met GPS en dataverbinding, zodat ze efficiënt aangestuurd kunnen worden. “Wij zien direct waar ze geweest zijn. Stel iemand belt dan kunnen we zeggen we zijn in de buurt. De melding voegen we direct toe aan de map zodat de bestuurder ook dat gebied meeneemt”, zo besluit Van Eeuwijk.

Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 2, thema ontwerp & inrichting. Je kunt hier het magazine gratis doorbladeren.

Meer artikelen met dit thema

Expertcolumn Harold Soffner

14 sep om 15:53 uurtimer3 min
Harold Soffner is Teamcoach ‘Beheer en Realisatie’ bij de gemeente Bernheze. In zijn expertcolumn kijkt hij terug…
Lees verder »

Acquire verbindt tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte

10 sep om 12:12 uurtimer3 min
Ook dit jaar organiseren wij vanuit uitgeverij Acquire een aantal kennissessies tijdens de Vakbeurs Openbare…
Lees verder »

Inwoners steeds alerter op vuil en afval op straat

8 sep om 14:20 uurtimer3 min
Afgelopen maand werd de miljoenste melding geregistreerd bij Fixi, het online platform waarmee inwoners problemen…
Lees verder »

Beheer met meerwaarde

30 aug om 13:51 uurtimer3 min
Op donderdag 25 november is het weer tijd voor het jaarlijkse feestje voor de beheerder van de fysieke…
Lees verder »

Alkmaar kiest voor digital twin in ambitie naar duurzaamste stad van Nederland

30 aug om 13:21 uurtimer3 min
Digital twins helpen overheden bij het ontwikkelen van beleid voor de fysieke leefomgeving, en stellen bestuurders…
Lees verder »

Amsterdam maakt gebruik van stille elektrische bloemgieter

13 aug om 14:53 uurtimer2 min
De gemeente Amsterdam zet een elektrisch voertuig in om bloembakken op een duurzame manier van water te voorzien.
Lees verder »

Noord-Brabant maakt werk van verduurzamen bedrijventerreinen

2 aug om 17:05 uurtimer3 min
De provincie Noord-Brabant geeft een impuls aan verduurzaming en vergroening van bedrijventerreinen.
Lees verder »

Almere werkt aan een groene, gezonde stad voor de toekomst

26 jul om 14:23 uurtimer4 min
Hoe combineer je de groei van een stad met een kwaliteitsimpuls voor je groenblauwe leefomgeving? Voor deze grote…
Lees verder »