Calimero
Ook in het Land der Openbare Verlichting leven Calimero’s. Ik denk daarbij aan kleine bedrijven, die zich staande houden tussen de machtige Goliaths. Maar ook aan mensen van kleine gemeenten, die met 0,5 fte of minder de openbare verlichting in hun gemeente gaande moeten houden. En dan liefst ook nog innoveren, op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen, et cetera. Ik heb bewondering voor die Calimero’s. Die dappere werkers, die het in hun eentje moeten redden, zonder te kunnen overleggen met een naaste collega. En ondertussen verwachten we als maatschappij dat dit geen effect heeft op de kwaliteit van de openbare verlichting.
Hoe zorg je dat je in deeltijd over voldoende expertise beschikt om invulling te geven aan de taak van openbare verlichting? Is er sprake van een Calimerocomplex, dat kleine gemeenten het gevoel hebben niet serieus te worden genomen? Nee, dat niet. Maar meer aandacht voor deze groep is wel degelijk op zijn plaats. Beheerders die fulltime aandacht mogen geven aan de openbare verlichting kunnen niet alleen de kwaliteit binnen hun eigen gemeente borgen, maar ook acteren op een landelijk niveau. Daardoor wordt de landelijke beeldvorming voor wat betreft de openbare verlichting vooral door de grotere gemeenten bepaald.
Gelukkig bestaan er enkele regionale platforms op basis waarvan er kennisuitwisseling en onderlinge samenwerking is, ook voor kleine gemeenten. Echter, lang niet in alle regio’s bestaat er een dergelijk platform. Ook OVLNL vertegenwoordigt lang niet alle gemeenten. Hoe zorgen we er met elkaar dat de kwaliteit geborgd wordt, dat er meer verbinding ontstaat? Dat er voldoende reflectie is en dat de kennis op pijl blijft? Bij grote, maar ook bij kleine gemeenten. Hier ligt een taak bij iedereen die werkzaam is binnen het werkveld. En ook bij OVLNL!
Op het Ruimte en Licht Festival zijn er daarom drie kennissessies speciaal voor kleinere gemeenten. En ook de OVL-monitor, die op het festival gepresenteerd wordt, besteedt aandacht aan het verschil tussen grote en kleinere gemeenten. Ik hoop dus dat het jullie lukt om, ondanks de hoge werkdruk en het beperkt aantal fte’s, op 17 november naar Eindhoven te komen. Juist ook de OVL-ers van de kleinere gemeenten verdienen het om een dagje in het licht te staan!

Ook in het Land der Openbare Verlichting leven Calimero’s
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Mens en dier schetsen mee voor een optimale stadsverlichting
24 nov om 09:47 uurHoe kun je bij het lichtontwerp niet alleen het belang van de mens maar ook dat van de natuur goed meewegen?…
Blauwe verlichting in Groningen?
16 nov om 14:54 uurIn de gemeente Groningen gaf steeds…
‘Durf je leveranciers kritische vragen te stellen’
28 sep om 17:00 uur“Duurzaam werken en denken is beter voor ons allemaal, en voor Modernista bestaat er simpelweg geen alternatief…
Lichtmasten kunnen makkelijk een tweede ronde mee
27 sep om 14:09 uurLichtmasten een tweede leven geven. Dat is één van de missies die Valmont voor zichzelf heeft. Ook wil de…
Waarom kiezen voor Zhaga-armaturen in de openbare verlichting?
27 sep om 07:12 uurDe verlichtingssector speelt een fundamentele rol in de duurzame ontwikkeling van steden. Volgens gegevens van…
Minder elektriciteit, minder kosten, minder uitstoot
26 sep om 16:26 uurHet stroomnet in ons land zit overvol. Zo vol dat het de energietransitie in de weg zit en steeds meer…
Ledsignalering in de weg laten voetganger en fietser veilig oversteken
26 sep om 13:59 uurVeilig oversteken is voor elke weggebruiker van essentieel belang, maar vooral voor fietsers en voetgangers is…
Urban Units: een nieuwe norm voor het stadsleven
26 sep om 12:45 uurURBAN UNITS is een concept dat draait om HEPER's ideaalbeeld van buitenlichtmasten die als infrastructuur…