Emmeloord is multifunctionele parkeerplaats en aantrekkelijke verblijfslocatie rijker

vrijdag 18 maart 2022
timer 3 min
De Deel in Emmeloord is onder handen genomen. Hierbij is de grijze omgeving opgedeeld in twee gebieden. Zo is aan de ene kant een multifunctionele parkeerplaats ontstaan en aan de andere kant een sfeervolle en aantrekkelijke verblijfslocatie met veel groen. Voor het straatmeubilair is Grijsen ingeschakeld om het gebied te voorzien van afvalbakken en zitelementen.

De eerste plannen voor de herinrichtingen stammen uit 2015. Toen riep projectgroep Hart-voor-Emmeloord inwoners op om hun visie voor een ideaal centrum te delen. Er reageerden zo’n 600 mensen. De zeventien meest concrete ideeën werden enkele maanden later in ’t Voorhuys, een horecagelegenheid aan De Deel, gepresenteerd aan een volle zaal. Veel terugkerende ideeën waren een fontein, meer kleine winkels, meer groen en een knusser centrum in het algemeen. Aan de hand van deze informatie is er een centrumplan opgesteld door de Gemeente Noordoostpolder en Strootman Architecten. 

Eerste deel van de herinrichting 

Voorheen was de Deel een drukke plek met veel fietsers en automobilisten. In het centrumplan wordt het gebied verdeeld in de ‘Kleine Deel’ en de ‘Grote Deel’. De ‘Grote Deel’ omvat de parkeerplaats en het busstation. Beide aspecten zijn volledig opgeknapt. Mede hierdoor is de plek nu beter inzetbaar als evenementenlocatie. Voor het nodige groen is het parkeerterrein omringd door een bomenrij. De nieuwe bestrating completeert het plaatje, waardoor het gebied in één klap is opgewaardeerd. 

De Deel Emmeloord 
Bij de eerste fase van de herinrichting werd Grijsen ingeschakeld door de Gemeente Noordoostpolder voor een twintigtal zwarte Constructo 102 afvalbakken. De afvalbakken beschikken over een capaciteit van 100 liter en zijn op verschillende plekken in- en rondom het centrumgebied geplaatst. De Constructo 102 afvalbakken houden het stadscentrum van Emmeloord vrij van zwerfafval. 

Verblijfslocatie 

De ‘Kleine Deel’, het kleinere gebied in het centrum, moet meer gaan fungeren als een gezellige verblijfslocatie. Men moet er op uit kunnen gaan in Emmeloord. Ook deze locatie is goed aangepakt met nieuw straatmeubilair, nieuwe bestrating, meer groen en een splinternieuw paviljoen. Om het plein rondom het paviljoen meer uitnodigend te maken, is het uitgerust met een sfeervol waterelement. In het waterelement kunnen kinderen op een warme zomerdag hun verkoeling zoeken. De toekijkende ouders kunnen het terras op of plaatsnemen op de buitenbanken uit het assortiment van Grijsen. 

Zitgelegenheid 

Bij de buitenbanken is de keuze gevallen op de ‘Grid’-buitenbankenserie van Grijsen. Deze serie bestaat uit diverse betonnen elementen met verschillende vormen in antracietgrijze kleur. De elementen in Emmeloord zijn voorzien van een houten zitvlak. Dit zitvlak is gemaakt van FSC-gecertificeerd hardhout. Het hout is afkomstig uit de hoogste duurzaamheidsklasse en daardoor uitermate geschikt voor de toepassing als straatmeubilair. De zitvlakken zijn aan de voorkant afgerond. Dit bevordert het zitcomfort van het element. Grijsen heeft in totaal 38 betonnen Grid-elementen geleverd.  
 
Grijsen 
Winterswijk 
0543 – 51 69 50 
www.grijsen.nl  

Meer artikelen met dit thema

Mooi fietsparkeren bij de Meelfabriek in Leiden

27 mrt om 11:54 uur

De Meelfabriek, opgericht in 1884, deed ooit dienst als een stoommeelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog maakte…

Lees verder »

Fila banken op het dak van een appartementencomplex

21 mrt om 12:34 uur

Groen vervult een belangrijke rol in de buitenruimte waarin we leven. Een groene omgeving is niet alleen mooi…

Lees verder »

Prestige project De Entree fietsenstalling

18 mrt om 17:29 uur

In het water, voor de hoofdingang van Amsterdam Centraal Station, op het deel dat tot juli 2018 dienst deed als…

Lees verder »

Veilig en droog fietsen parkeren bij station Amersfoort Schothorst

12 mrt om 11:01 uur

Bij station Amersfoort Schothorst is een nieuwe tijdelijke fietsenstalling geopend, waar fietsers hun rijwiel…

Lees verder »

Romantisch parkmeubilair voor het Vondelpark

27 feb om 11:13 uur

Het Vondelpark wordt gerenoveerd met als doel om het park te behouden als Rijksmonument en geschikt te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Van Muijlwijkstraat Arnhem nu stuk groener en veiliger

23 feb om 11:20 uur

Van de ‘lelijkste straat van Arnhem’ naar de ‘groenste en coolste’ straat van de stad. De Van Muijlwijkstraat…

Lees verder »
descriptionArtikel

Gemeente Hengelo kiest voor betaling via Marktstroom.nl

23 feb om 08:36 uur

Bij de herinrichting van het marktplein in het centrum van Hengelo was een optimale elektriciteitsvoorziening…

Lees verder »
descriptionArtikel

De ideale samenruimte vraagt om een andere kijk

3 feb om 10:42 uur

Het leven speelt zich grotendeels buitenshuis af, overal waar mensen samenkomen. Deze samenruimtes zijn goed…

Lees verder »