Goede tunnelverlichting is belangrijk

vrijdag 15 oktober 2021
timer 3 min
Er ligt nog veel potentieel voor sociale veiligheid en energiebesparing bij tunnels en onderdoorgangen in Nederland. De juiste verlichting speelt hierbij een grote rol.

Al enige jaren geleden zijn vrijwel alle gemeenten in Nederland gestart met de transitie van conventioneel licht naar ledverlichting. Zo ook bij de gemeente Amstelveen waar de verlichting voor de rijbaan, het voet- en fietspad onder het spoorviaduct vervangen diende te worden. Een goed moment om over te stappen op een duurzaam armatuur. 

Geometrische vorm 

Modernista heeft, samen met de Spaanse fabrikant Setga, de Lined-armaturen mogen leveren voor de tunnel. De geometrische vorm van de Lined en de behuizing van slechts 31 millimeter maken dat dit armatuur uit duizenden te herkennen is, zonder zich op te dringen in het straatbeeld. Technologisch loopt de Lined eveneens voorop door de gepatenteerde APS®-argongasvulling die zorgt voor de optimale omstandigheden voor de leds om langdurig goed te blijven functioneren. De tunnel in Amstelveen is voorzien van ledverlichting in twee verschillende lichtkleuren. Warmwit (3000K) voor het voetgangers- en fietsersgedeelte en neutraalwit (4000K) voor de autorijbaan. 

Indirecte verlichtingstechnieken 

Één van de meest drukke en onveilige kruisingen in Tilburg, namelijk de overgang van de gebieden Tilburg Centrum en Stappegoor, is veel veiliger geworden doordat de gemeente een ongelijkvloerse kruising heeft laten realiseren door projectontwikkelaar Dura Vermeer. Modernista heeft samen met de MSI-Sign Groep het armatuur voor de tunnel mogen leveren. De keuze is gevallen op het Stamina armatuur, welke gebruik maakt van indirecte verlichtingstechnieken om verblinding te voorkomen en zorgt voor reductie van het licht-donker contrast.  
 
Door middel van lenzen die in het armatuur zijn verwerkt, ontstaat er een goede lichtspreiding die via het plafond en de wanden over het wegdek wordt verdeeld. Het resultaat is een prettig verlichte ruimte die aangenaam is voor de gebruiker en de omgeving. Het verlichtingssysteem is aangesloten op CityTouch en kan dus op afstand gecontroleerd en indien nodig aangepast worden. In totaal is er 32 meter aan armaturen geplaatst in de tunnel. 
 
tunnelverlichting

Oplossing op maat 

Modernista werkt met flexibele, in Europa producerende leveranciers. Bij vrijwel alle producten zijn aanpassingen in maatvoering, kleur en materialisatie mogelijk. In Amstelveen heeft Setga de Lined-armaturen voorzien van maatwerk bevestigingspunten, zodat de armaturen op exact dezelfde locaties geplaatst konden worden als de eerder toegepaste conventionele verlichting. En in Tilburg zijn de armaturen voorzien van een extra kwaliteitsbeleving in de aluminium voorkap welke oplichten door de additionele leds erachter. Hierin zijn namelijk pictogrammen verwerkt die allemaal betrekking hebben op de functies die in het gebied Stappegoor aanwezig zijn. Voor ieder verlichtingsvraagstuk ontstaat er zo een oplossing op maat, met als resultaat meer veilig en prettig verlichtte tunnels en onderdoorgangen. 
  
Modernista 
Rijswijk 
085 - 876 95 71 
https://modernista.nl/  

 

 

 

 

 

Meer artikelen met dit thema

Het verschil van dag en nacht

2 dec om 11:51 uurtimer4 min
Wat licht kan doen in de openbare ruimte? Stel die vraag aan de lichtspecialisten van Industrielicht en laat u…
Lees verder »

Lichtcomfort naar een nieuw level

24 nov om 14:37 uurtimer4 min
Zuiniger, een lagere CO2-footprint en meer lichtcomfort. Openbare verlichting innoveert continu. Dat is ook een…
Lees verder »

Slim beheer is óók klimaatvriendelijk beheer

9 nov om 16:05 uurtimer2 min
“We souperen de aardbol op”, stelt Maikel Schepers, accountmanager bij Valmont Nederland. “Dat besef ik zelf, maar…
Lees verder »

OVL Symposium: lekker live bijpraten over het vak én met elkaar

2 nov om 08:41 uurtimer4 min
Het OVL Symposium 2021 bracht bijna 100 professionals weer fysiek bij elkaar voor een afwisselende dag met…
Lees verder »

Natuurinclusief lichtplan voor iconische brug in Almere

1 nov om 13:45 uurtimer4 min
Tussen het Lumièrepark en de toekomstige Floriadewijk in Almere is afgelopen maand een 430 meter langer brug…
Lees verder »

Een veilige woon- en werkomgeving door goede verlichting

21 okt om 14:59 uurtimer3 min
Goede verlichting is van essentieel belang voor een prettig werkbare en veilige omgeving. Op de werkvloer, op de…
Lees verder »

Plastic lichtmast uithangbord voor duurzaamheid

20 okt om 15:30 uurtimer2 min
Het bedrijf save plastics maakt lantaarnpalen van moeilijk te recyclen afvalplastic. Een duurzame en circulaire…
Lees verder »

Een slimme stad, zo doen wij dat

18 okt om 09:30 uurtimer2 min
De trend van urbanisering leidt tot grote uitdagingen voor overheden, waarbij moderne technologie een grote…
Lees verder »