Groeneplaats in Den Burg voldoet weer aan hedendaagse eisen

woensdag 2 november 2022
De grootste plaats op het Waddeneiland Texel is Den Burg. Een plaats met een rijke historie die terug gaat tot de 14de eeuw. Het centrum van Den Burg wordt gevormd door de Groeneplaats. Onlangs is de eerste fase van de herinrichting afgerond waardoor dit hart van het centrum voldoet aan de hedendaagse eisen.

Met de nieuwe bebouwing en de herinrichting van de openbare ruimte op de Groeneplaats en Vismarkt is het centrum van Den Burg weer nieuw leven ingeblazen. Het zogeheten winkelrondje in het dorp is weer hersteld.

Met de herinrichting is een begin gemaakt met het terugbrengen van de oorspronkelijke cultuurhistorische kenmerken. Deze bestaat uit een kleinschalige opzet van de openbare ruimte die wordt begrenst door passende bebouwing. Ook dient het naastgelegen park een volwaardig onderdeel te worden van het centrum.

"Er zijn verschillende gebouwen rondom het plein gesloopt, waaronder het oude gemeentehuis", vertelt marktmeester Jan Vennik. "Daar zijn verschillende mooie, nieuwe gebouwen voor teruggekomen. Denk aan horeca, winkels en woningen. De sloop van de gebouwen was ook de aanleiding om het plein opnieuw in te richten, om de openbare ruimte een zetje in de goede richting te geven. Het plein is verfraaid en aangepast aan de hedendaagse eisen", aldus Vennik.  

Klimaatboom en fietsbeugels 

Na de afronding van de nieuwbouw van enkele panden is het eerste deel van de Groeneplaats en de naastgelegen Vismarkt opnieuw ingericht. "Groeneplaats is voorzien van nieuwe bestrating en het ziet er nu gelikt uit. Er is een klimaatboom geplant met daaromheen een mooie zitbank. Daarnaast zijn er een flink aantal fietsbeugels geplaatst voor de vele fietsers op het eiland", zegt Vennik.

De vernieuwde inrichting voldoet aan de eisen van deze tijd zoals duurzaamheidsaspecten en ruimte voor fietsers en voetgangers. Ook is er op het plein ruimte gemaakt om er gezellig te verblijven. Zo is het monumentale vismarktgebouw een horecagelegenheid met ruime terrassen.

Bij de herinrichting is het plein ook geschikt gemaakt voor de wekelijkse warenmarkt. Deze wordt goed bezocht. "Op de woensdagen in het hoogseizoen is er daarnaast een markt gericht op toeristen, waarbij veel Texelse producten worden verkocht. Daarnaast worden de standplaatsen op verschillende dagen bezet door een kaasverkoper, poffertjeskraam en andere foodtrucks", aldus Vennik. 

Energie zonder obstakels 

In een vroegtijdig stadium van de voorbereidingen is BUITENkast techniek (voorheen PUTkast techniek) door de gemeente benaderd om mee te werken aan de uitwerking van de technische plannen en financiële uitwerking. Later is er nauw samengewerkt met bureau SmitsRinsma om de plannen te vertalen in een gebalanceerd technisch ontwerp waarbij alle voorzieningen obstakelvrij in PUTkasten zijn ondergebracht. Uiteindelijk is de gehele realisatie door BUITENkast techniek verzorgd waardoor de  gemeente van begin tot eind alles in één hand had en verzekerd was van een goed resultaat.  
 
Het project was de eerste samenwerking met BUITENkast techniek voor de gemeente Texel. "In het verleden hadden we alle elektra bovengronds, nu allemaal ondergronds. De PUTkasten werken fabelachtig mooi en het is echt een geweldig product. De samenwerking was heel goed, ik kan geen enkel zwak punt bedenken. Zodra er werkzaamheden verricht moesten worden kreeg ik daar informatie over. Ook bij de oplevering heb ik een duidelijke uitleg gehad. Ik werd overal in meegenomen. Dat je betrokken wordt in alle facetten, zeker omdat het een nieuw product is, is zeer prettig", besluit Vennik.  

Dit artikel is afkomstig uit Straatbeeld nummer 4, download hier de digitale editie.

BUITENkast techniek
Wormerveer
075 - 750 22 14
BUITENkast-techniek.nl

Meer artikelen met dit thema

ererer
descriptionArtikel

'Innoveer met ons mee en kies voor het meest duurzame kunstgras ter wereld'

25 jan om 14:06 uur
“KSP werkt in 2030 volledig circulair. Alles wat we maken, of het nu onderhoud is, aanleg of renovatie van…
Lees verder »
flash_onNieuws

Stationsgebied Groningen ondergaat ingrijpende metamorfose

25 jan om 04:14 uur
“Van eromheen, erdoorheen, naar er heen”. Het stationsgebied in Groningen wordt nu nog gedomineerd door verkeer en…
Lees verder »
Stationsplein Roosendaal
descriptionArtikel

Aanpakken Stationsplein eerste proeftuin gemeente Roosendaal

21 jan om 17:42 uur
Roosendaal gaat aan de slag met de eerste van zes proeftuinen die deel uitmaken van het ontwikkelplan van de stad.
Lees verder »
descriptionArtikel

Een tuin als laboratorium van de toekomst

10 jan om 15:23 uur
Op de Floriade 2022 in Almere kon de bezoeker op landenpaviljoens de cultuur, planten, bloemen en lokale…
Lees verder »
descriptionArtikel

Proefvakken deelscooters moeten verrommeling tegengaan

9 jan om 13:34 uur
De opkomst van deelmobiliteit is een kans, maar Hengeloërs ervaren ook overlast en verrommeling van de openbare…
Lees verder »
descriptionArtikel

Boulevard Zandvoort moet allure terugkrijgen

4 jan om 09:50 uur
Zandvoort is één van de bekendste badplaatsen van Nederland. Langs de kustlijn bevindt zich de boulevard die een…
Lees verder »
descriptionArtikel

Burgers betrekken bij ontwerp met virtual reality en neurofeedback

2 jan om 12:07 uur
Wat gebeurt er als we de stadbewoners gaan zien als feitelijke eigenaar van de openbare ruimte? Het Olifantenpad…
Lees verder »
flash_onNieuws

Zeven best gelezen artikelen op Straatbeeld.nl in 2022

22 dec 2022
Aan het eind van het jaar zetten we de zeven best gelezen artikelen op onze website van 2022 op een rij.
Lees verder »