Groeneplaats in Den Burg voldoet weer aan hedendaagse eisen

woensdag 2 november 2022
De grootste plaats op het Waddeneiland Texel is Den Burg. Een plaats met een rijke historie die terug gaat tot de 14de eeuw. Het centrum van Den Burg wordt gevormd door de Groeneplaats. Onlangs is de eerste fase van de herinrichting afgerond waardoor dit hart van het centrum voldoet aan de hedendaagse eisen.

Met de nieuwe bebouwing en de herinrichting van de openbare ruimte op de Groeneplaats en Vismarkt is het centrum van Den Burg weer nieuw leven ingeblazen. Het zogeheten winkelrondje in het dorp is weer hersteld.

Met de herinrichting is een begin gemaakt met het terugbrengen van de oorspronkelijke cultuurhistorische kenmerken. Deze bestaat uit een kleinschalige opzet van de openbare ruimte die wordt begrenst door passende bebouwing. Ook dient het naastgelegen park een volwaardig onderdeel te worden van het centrum.

"Er zijn verschillende gebouwen rondom het plein gesloopt, waaronder het oude gemeentehuis", vertelt marktmeester Jan Vennik. "Daar zijn verschillende mooie, nieuwe gebouwen voor teruggekomen. Denk aan horeca, winkels en woningen. De sloop van de gebouwen was ook de aanleiding om het plein opnieuw in te richten, om de openbare ruimte een zetje in de goede richting te geven. Het plein is verfraaid en aangepast aan de hedendaagse eisen", aldus Vennik.  

Klimaatboom en fietsbeugels 

Na de afronding van de nieuwbouw van enkele panden is het eerste deel van de Groeneplaats en de naastgelegen Vismarkt opnieuw ingericht. "Groeneplaats is voorzien van nieuwe bestrating en het ziet er nu gelikt uit. Er is een klimaatboom geplant met daaromheen een mooie zitbank. Daarnaast zijn er een flink aantal fietsbeugels geplaatst voor de vele fietsers op het eiland", zegt Vennik.

De vernieuwde inrichting voldoet aan de eisen van deze tijd zoals duurzaamheidsaspecten en ruimte voor fietsers en voetgangers. Ook is er op het plein ruimte gemaakt om er gezellig te verblijven. Zo is het monumentale vismarktgebouw een horecagelegenheid met ruime terrassen.

Bij de herinrichting is het plein ook geschikt gemaakt voor de wekelijkse warenmarkt. Deze wordt goed bezocht. "Op de woensdagen in het hoogseizoen is er daarnaast een markt gericht op toeristen, waarbij veel Texelse producten worden verkocht. Daarnaast worden de standplaatsen op verschillende dagen bezet door een kaasverkoper, poffertjeskraam en andere foodtrucks", aldus Vennik. 

Energie zonder obstakels 

In een vroegtijdig stadium van de voorbereidingen is BUITENkast techniek (voorheen PUTkast techniek) door de gemeente benaderd om mee te werken aan de uitwerking van de technische plannen en financiële uitwerking. Later is er nauw samengewerkt met bureau SmitsRinsma om de plannen te vertalen in een gebalanceerd technisch ontwerp waarbij alle voorzieningen obstakelvrij in PUTkasten zijn ondergebracht. Uiteindelijk is de gehele realisatie door BUITENkast techniek verzorgd waardoor de  gemeente van begin tot eind alles in één hand had en verzekerd was van een goed resultaat.  
 
Het project was de eerste samenwerking met BUITENkast techniek voor de gemeente Texel. "In het verleden hadden we alle elektra bovengronds, nu allemaal ondergronds. De PUTkasten werken fabelachtig mooi en het is echt een geweldig product. De samenwerking was heel goed, ik kan geen enkel zwak punt bedenken. Zodra er werkzaamheden verricht moesten worden kreeg ik daar informatie over. Ook bij de oplevering heb ik een duidelijke uitleg gehad. Ik werd overal in meegenomen. Dat je betrokken wordt in alle facetten, zeker omdat het een nieuw product is, is zeer prettig", besluit Vennik.  

Dit artikel is afkomstig uit Straatbeeld nummer 4, download hier de digitale editie.

BUITENkast techniek
Wormerveer
075 - 750 22 14
BUITENkast-techniek.nl

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Eindhoven vervangt asfalt binnenstad voor klinkers

19 apr om 19:41 uur

Eindhoven vervangt bij de herinrichting van de binnenstad de asfaltbestrating van de middenstrook voor gebakken…

Lees verder »
descriptionArtikel

De straat is van iedereen

10 apr om 09:57 uur
Deze week, van 6 tot en met 12 april is het de week van de rechtvaardige straat. In deze week is er extra aandacht…
Lees verder »

Mooi fietsparkeren bij de Meelfabriek in Leiden

27 mrt om 11:54 uur

De Meelfabriek, opgericht in 1884, deed ooit dienst als een stoommeelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog maakte…

Lees verder »
descriptionArtikel

Van Muijlwijkstraat Arnhem nu stuk groener en veiliger

23 feb om 11:20 uur

Van de ‘lelijkste straat van Arnhem’ naar de ‘groenste en coolste’ straat van de stad. De Van Muijlwijkstraat…

Lees verder »
descriptionArtikel

De ideale samenruimte vraagt om een andere kijk

3 feb om 10:42 uur

Het leven speelt zich grotendeels buitenshuis af, overal waar mensen samenkomen. Deze samenruimtes zijn goed…

Lees verder »
eee
descriptionArtikel

Groene oase maakt van Raalte weer een stralend dorpshart

21 jan om 16:03 uur
Het centrum van Raalte heeft een metamorfose ondergaan. Het is getransformeerd van een versteende omgeving naar…
Lees verder »
rrrr
descriptionArtikel

Verduurzamen van de buitenruimte met groen, blauw én grijs

18 jan om 12:07 uur
Bij het ontwerpen, realiseren en in stand houden van de openbare ruimte is veel aandacht voor verduurzaming. Dit…
Lees verder »

De Gedenktuin; een plek waar kinderen kunnen spelen, ontdekken en herdenken

9 jan om 11:43 uur

Ons hart gaat sneller kloppen als we mogen samenwerken, als er aandacht is voor vorm, materiaal, kleur en…

Lees verder »