Groeneplaats in Den Burg voldoet weer aan hedendaagse eisen

dinsdag 13 september 2022
De grootste plaats op het Waddeneiland Texel is Den Burg. Een plaats met een rijke historie die terug gaat tot de 14de eeuw. Het centrum van Den Burg wordt gevormd door de Groeneplaats. Onlangs is de eerste fase van de herinrichting afgerond waardoor dit hart van het centrum voldoet aan de hedendaagse eisen.

Met de nieuwe bebouwing en de herinrichting van de openbare ruimte op de Groeneplaats en Vismarkt is het centrum van Den Burg weer nieuw leven ingeblazen. Het zogeheten winkelrondje in het dorp is weer hersteld.

Met de herinrichting is een begin gemaakt met het terugbrengen van de oorspronkelijke cultuurhistorische kenmerken. Deze bestaat uit een kleinschalige opzet van de openbare ruimte die wordt begrenst door passende bebouwing. Ook dient het naastgelegen park een volwaardig onderdeel te worden van het centrum.

"Er zijn verschillende gebouwen rondom het plein gesloopt, waaronder het oude gemeentehuis", vertelt marktmeester Jan Vennik. "Daar zijn verschillende mooie, nieuwe gebouwen voor teruggekomen. Denk aan horeca, winkels en woningen. De sloop van de gebouwen was ook de aanleiding om het plein opnieuw in te richten, om de openbare ruimte een zetje in de goede richting te geven. Het plein is verfraaid en aangepast aan de hedendaagse eisen", aldus Vennik.  

Klimaatboom en fietsbeugels 

Na de afronding van de nieuwbouw van enkele panden is het eerste deel van de Groeneplaats en de naastgelegen Vismarkt opnieuw ingericht. "Groeneplaats is voorzien van nieuwe bestrating en het ziet er nu gelikt uit. Er is een klimaatboom geplant met daaromheen een mooie zitbank. Daarnaast zijn er een flink aantal fietsbeugels geplaatst voor de vele fietsers op het eiland", zegt Vennik.

De vernieuwde inrichting voldoet aan de eisen van deze tijd zoals duurzaamheidsaspecten en ruimte voor fietsers en voetgangers. Ook is er op het plein ruimte gemaakt om er gezellig te verblijven. Zo is het monumentale vismarktgebouw een horecagelegenheid met ruime terrassen.

Bij de herinrichting is het plein ook geschikt gemaakt voor de wekelijkse warenmarkt. Deze wordt goed bezocht. "Op de woensdagen in het hoogseizoen is er daarnaast een markt gericht op toeristen, waarbij veel Texelse producten worden verkocht. Daarnaast worden de standplaatsen op verschillende dagen bezet door een kaasverkoper, poffertjeskraam en andere foodtrucks", aldus Vennik. 

Energie zonder obstakels 

In een vroegtijdig stadium van de voorbereidingen is BUITENkast techniek (voorheen PUTkast techniek) door de gemeente benaderd om mee te werken aan de uitwerking van de technische plannen en financiële uitwerking. Later is er nauw samengewerkt met bureau SmitsRinsma om de plannen te vertalen in een gebalanceerd technisch ontwerp waarbij alle voorzieningen obstakelvrij in PUTkasten zijn ondergebracht. Uiteindelijk is de gehele realisatie door BUITENkast techniek verzorgd waardoor de  gemeente van begin tot eind alles in één hand had en verzekerd was van een goed resultaat.  
 
Het project was de eerste samenwerking met BUITENkast techniek voor de gemeente Texel. "In het verleden hadden we alle elektra bovengronds, nu allemaal ondergronds. De PUTkasten werken fabelachtig mooi en het is echt een geweldig product. De samenwerking was heel goed, ik kan geen enkel zwak punt bedenken. Zodra er werkzaamheden verricht moesten worden kreeg ik daar informatie over. Ook bij de oplevering heb ik een duidelijke uitleg gehad. Ik werd overal in meegenomen. Dat je betrokken wordt in alle facetten, zeker omdat het een nieuw product is, is zeer prettig", besluit Vennik.  

Bron: Putkast. Dit artikel verschijnt binnenkort ook Straatbeeld nummer 4.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Watercompensatie met open water versterkt verdroging

29 sep om 13:45 uur
Nederland staat wereldwijd bekend om zijn strijd tegen het water. We zijn goed in het bergen en afvoeren van grote…
Lees verder »
flash_onNieuws

Flatgebouwen mooier door muurschilderingen

28 sep om 12:07 uur
De muren van flatgebouwen op de Ooltgensplaatweg en de Middelharnisstraat in Rotterdam zien er tegenwoordig een…
Lees verder »
person_outlineBlog

Column Ton Kooymans: Hoogste tijd voor verandering

26 sep om 13:37 uur
Het valt me op dat met name in de zuidelijke landen veel gemeenten hun openbare ruimte weloverwogen en smaakvol…
Lees verder »
flash_onNieuws

Ruimtelijke condities bevorderen sociale samenhang in een buurt

13 sep om 14:08 uur
Benut de bouwopgave en energietransitie als kans om de sociale buurtwaarde te stimuleren. Daartoe roepen de Raad…
Lees verder »
flash_onNieuws

Alkmaar wint Green Cities Europe Award Nederland

6 sep om 13:34 uur
Alkmaar is winnaar geworden van de Green Cities Europe Award 2022 voor Nederland. De Noord-Hollandse stad bleef…
Lees verder »
descriptionArtikel

Betere groeiplek voor stadsbomen in Rotterdam

6 sep om 08:48 uur
Rotterdam investeert extra geld in groeiplekken rond bomen, zodat ze langer gezond leven. De stadsbomen hebben een…
Lees verder »
flash_onNieuws

Tegels vluchten voor planten op plein vakbeurs Openbare Ruimte

5 sep om 10:09 uur
Het Plein is een van de hoogtepunten van de jaarlijkse vakbeurs Openbare Ruimte, die dit jaar, samen met de…
Lees verder »
Klimaatplein bij Saxion in Enschede
flash_onNieuws

Het Saxionplein in Enschede wordt een klimaatplein

1 sep om 16:19 uur
Het begon ermee dat docent Civiele Techniek Kristoff Derveaux zich bij zijn start op de Saxion Hogeschool in…
Lees verder »