Historische fontein op Herbert Hooverplein Leuven
De fontein omvat 60 waterspuiters, nevelspuiters, waterloopjes en 128 ledspots en is opgebouwd uit natuurstenen platen. Het waterwerk heeft een diameter van 18 meter.
Werking
Voor de watertoevoer wordt gebruik gemaakt van drie technieken. In de stenen uitgekapte waterlopen zitten leidingen verwerkt, waardoor water door de rivieren stroomt. Verspreid over de fontein zijn spuitkopjes geïntegreerd waaruit water kan spuiten tot maximaal 2 meter hoog.Met een hogedrukvernevelingssysteem kan de fontein nevel produceren.
Apart te bedienen
Het water wordt aangestuurd door een interactief sensorsysteem. Afhankelijk van de drukte op het plein zal het water hoger of lagerspuiten. De vier spuitgroepen in de fontein zijn individueel te bedienen.Naast de fontein is een ondergrondse bufferruimte geplaatst waar de waterzuivering plaatsvindt. De fontein is sinds ingebruikname een groot succes. Op mooie zonnige dagen is het een ware magneet voor spelende kinderen.
Volledig proces
Rots Maatwerk is gespecialiseerd in maatprojecten. “In Nederland zijn we marktleider in fonteinen op maat. Ook internationaal zijn we aan een opmars bezig met projecten in onder meer Hongkong,Rusland, Duitsland en België”, vertelt Hugo Rots. “Rots Maatwerk biedt al zijn projecten turn-key aan. Dit houdt in dat we al vanaf de ontwerpfase bij een project betrokken zijn. Wanneer het ontwerp is vastgesteld, nemen wij ook de engineering op ons. Ook de productie gebeurt in eigen beheer." Rots Maatwerk Onderhoud is gekozen voor het onderhoud. Op deze manier is voor de Stad Leuven gegarandeerd dat de fontein veilig en goed blijft draaien.
Overkoepelend project
De fontein is onderdeel van het project om de historische stadsomwalling van Leuven opnieuw te visualiseren in de hele stad. De elf stadspoorten van de eerste stadsomwalling rond Leuven worden zichtbaar gemaakt met verlichte strips uit cortenstaal, die worden verwerkt in de straten. Inmiddels zijn vier van deze visualisaties door Rots Maatwerk gerealiseerd.
Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 04/2019. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek.

Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Omgevingsvisie Bernheze: gezondheid en gemeenschap centraal
14 jan om 08:30 uurDe gemeente Bernheze heeft in samenwerking met adviesbureau Kragten een omgevingsvisie ontwikkeld die uniek is…
Plantenbakken verfraaien en vergroenen Dordtse binnenstad
13 jan om 09:09 uurDordrecht kent een prachtige historische binnenstad. Om de belevingswaarde nog verder te vergroten, heeft de…
Integraal als heilige graal voor de toekomst van de openbare ruimte
31 dec 2024Integraal is het toverwoord in de toekomst van de openbare ruimte. Dat kwam naar voren uit de City Deal…
Aziëpark Haarlem van vergeten strook naar groen buurtpark
30 dec 2024De wijk Schalkwijk in Haarlem ondergaat een ware transformatie. Eén van de meest in het oog springende…
Mijn Plek: Het Bolwerkpark in Alkmaar
20 dec 2024In 'Mijn Plek' leggen we een professional in de openbare ruimte de vraag voor wat zijn of haar favoriete plek…
Stadsforum Tilburg: plein voor komende eeuwen
18 dec 2024Ooit was het Koningsplein in het centrum het lelijkste plein van Tilburg. Door niet alleen het Koningsplein…
Van Bergenstraat Den Haag na herinrichting stuk veiliger
28 nov 2024De van Bergenstraat in Den Haag heeft een herinrichting ondergaan. Door een rijbaan te versmallen en een…
Innovatieve straatbaksteen: de S-line® van Vandersanden
19 nov 2024Straatbakstenen zijn een bekend onderdeel van de inrichting van de openbare ruimte. Traditioneel worden vrij…